Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Denar in odnosi so povezani

Denar in odnosi – Ali so povezani?

Denar in odnosi

V današnjem prispevku vas popeljem k razmišljanju, ali so denar in odnosi povezani.

V mislih imam družinske odnose, partnerske odnose in vse druge odnose, ki jih ustvarjate z različnimi ljudmi tokom svojega življenja.

Denar in odnosi - Ljubezen

Ko se dva srečata in vse buhti od razgretih hormonov, je zanju običajno pomembna le ljubezen in strast, ki jo občutita drug do drugega. Ženskam sicer nekateri radi očitajo, da si izberejo svojo ljubezen po debelini denarnice. O tem več ob drugi priliki.

Kmalu se odnos začne razvijati v različne smeri. Včasih zaljubljenca spoznata, da si v resnici nista tako zelo všeč kot sta sprva menila in se razideta. Na eni strani ali na obeh se pojavi bolečina. Sčasoma pa spoznata nekoga drugega, s komer sta lahko bolj srečna.

O denarju v takšnih primerih ni smiselno izgubljati besed. Nekaj lepega se je zgodilo in to nima nobene zveze z denarjem.

Denar in odnosi - Partnerstvo

Marsikatera ljubezenska zgodba preboli »otroške bolezni«. Sčasoma par spozna, da sta lahko srečna skupaj. Poleg mnogih prilagoditev, ki jih zahteva vsak odnos, se začenjajo porajati tudi finančna vprašanja.

Par začne razmišljati kdo bo plačal počitnice, kako si razdeliti stroške za večerjo, odhod v gledališče ali kino in delitev mnogih drugih stroškov. Pa še marsikaj drugega, povezanega z denarjem.

Sčasoma se začneta spraševati tudi glede skupnega bivališča in kako ga financirati. Začneta se dogovarjati, ali bosta živela v prvem ali drugem stanovanju. Če ga nimata, ali bosta vzela kredit in kako ga bosta odplačala ob vseh drugih finančnih obveznostih.

Denar in odnosi – Družina

V mnogih družinah velja denar za »tabu temo«. Starši se o njem ne pogovarjajo in pred drugimi družinskim člani skrbno varujejo koliko zaslužijo ter koliko namenijo za plačilo mesečnih obveznosti. Še manj, koliko jim je od plače ta mesec ostalo.

Otroci si domišljajo, da poznajo finančno situacijo staršev glede na to, koliko igrač in drugih dobrin so deležni. Pogosto se motijo, kajti mnogi starši so svojim otrokom pripravljeni ustreči skoraj brez meja. Če to zmorejo ali ne.

Srečo imate, če ste se rodili v družini kot je moja. Mene so od malega vzgajali, da moram nekaj denarja vedno privarčevati. Začelo se je s tistim prvim hranilnikom, v katerega sem z veseljem dodala vsak dinar, ki sem ga prejela. Ja, sem še iz časov, ko smo imeli dinarje in spomnim se še, da smo bili takrat vsi milijonarji.

Ko sem imela 8 let, me je oče začel učiti koristnega ravnanja z denarjem. Čeprav se mi je zdelo nekaj let kasneje kar malce »kruto«, sem mu danes hvaležna. Od ranih dni smo se pri nas o denarju pogovarjali.

Tudi danes se o tej temi z veseljem pogovorim s komurkoli. Mnogim, ki te sreče v otroštvu niso imeli ali pa so že pozabili na napotke staršev, pomagam premagati dolgove in privarčevati dovolj za lepo življenje brez dolgov.

Denar in odnosi – Izogibanje pogovorom o denarju

Po naravi se ljudje neradi pogovarjamo o denarju. Ne vem sicer, kako je to mogoče. Prav denar je tisti, ki nam omogoča plačilo hrane, obleke, strehe nad glavo, avtomobila, hiše, počitnic, izobraževanja in še marsičesa. Z njim plačujemo, kar potrebujemo za preživetje ali pa si vsaj domišljamo, da tisto moramo imeti.

V naši kulturi je običajno, da se o denarju ne pogovarjamo niti z zakonskim partnerjem. Ljudje imajo pogosto ločene finance in drug za drugega ne vedo, koliko zaslužijo in koliko porabijo. Več od najbližjih, o njihovem denarju vedo banka in izdajatelji kreditnih ter drugih kartic.

Le takrat, ko »zaškriplje«, si drug od drugega izposodijo nekaj denarja ali se začnejo pritoževati, da njihova plača ne zadostuje »za čez mesec«. Ali pa, da si nekaj želijo, a ne vedo, kako si tisto privoščiti. To so tisti redki trenutki, ko denar omenijo.

Denar in odnosi – Skupne finance da ali ne?

V svoji knjigi DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati, sem posebno poglavje namenila denarju, komunikaciji in odnosom. Namreč, presenetilo me je dejstvo, da je v ZDA denar glavni in največji razlog za ločitev. Zdi se mi, da v Sloveniji ni kaj dosti drugače.

Moje mnenje je, da je v partnerstvu potrebno imeti skupne finance in se o denarju iskreno ter odprto pogovoriti. Verjetno si kdaj želite česa, česar partner ne odobrava in takrat pred njim »skrijete« nekaj denarja. Nato pa ga namenite za svojo veliko željo.

Namig: Obstaja način, ob katerem vam ničesar ni potrebno skrivati, pa vam kljub temu ni potrebno ničesar pojasnjevati.

Denar in odnosi – V dvoje je lepše in lažje

Karkoli že v življenju počnete, od vas zahteva znanje, spretnost, vztrajnost in energijo. Pomislite, koliko manj vsakega od njih potrebujete, če nekaj delite z nekom drugim. Naj bo partner, starši, otroci ali kdorkoli drug.

V partnerskem odnosu si lahko stroške za položnice in plačilo vseh drugih stroškov s partnerjem razdelita na polovico ali kako drugače. Odvisno od vajinih dohodkov in finančne situacije. Naredite tako in lažje vam bo.

Sčasoma ljudje, ki so že dolgo skupaj, ugotovijo, da nimajo več nobene skupne aktivnosti. Denar je lahko tema, o kateri se pogovarjata vsak mesec. In to večkrat. Ko skupaj načrtujeta mesečni proračun in se o njem pogovorita, hitro najdeta skupno temo.

Če dnevno ali tedensko skupaj preverita, ali sta finančni načrt posodobila in ostala pri predvidenih dohodkih ter porabi, bosta ves čas imela na voljo nekaj, s čimer se približata drug drugemu.

Takoj, ko si bosta plačilo računov in drugega porazdelila, bosta ugotovila, da lažje dihata in zato lepše živita. Pogosto se kmalu zatem vrne tudi tista iskrica, ko znova začneta uživati tudi v mnogem drugem, kar si s prihranki, ki jih ustvarita, lahko privoščita.

Denar in odnosi – Potrebujete pomoč?

Mogoče vas denar ne zanima. Če spadate med tiste, ki o denarju nočejo govoriti, verjetno do tega mesta članka niste prebrali. Mogoče ste z menoj še vedno le zato, ker ste radovedni, ali bom povedala kaj zanimivega. Vam resnično ne morem pomagati, saj spremembe v vašem finančnem življenju niti ne želite, kajne?

Ogromno člankov na tej spletni strani je namenjenih ljudem, ki si želijo urediti svoje osebne finance. Morda se res nimate s kom pogovoriti o denarju, a si tega želite. Ne veste, kako bi začeli in kako naredili prve korake, da boste svobodno zadihali.

Za vas, ki ste odločeni, da boste prispeli do svoje finančne svobode, imam dobro novico. Vsakdo lahko prispe tja, kamor si v finančnem smislu želi. Pot je lahko zanimiva in ne zahteva posebnega odrekanja od vas.

V kolikor se sprašujete, kako začeti preobražati svojo finančno situacijo, se izviti iz dolgov in začeti varčevati za prihodnost, ki vam bo omogočila lepše življenje, ali preprosto še nimate poguma ali motivacije za začetek, vam lahko pomagam.

Ni vam potrebno vedeti vsega. Morate se le odločiti. Z veseljem vam pomagam do prihrankov brez odrekanja.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply