Osebna in poslovna rast
Povej naprej!

Zakaj pozitivno razmišljanje in afirmacije ne pomagajo

Zakaj pozitivno razmišljanje in afirmacije ne pomagajo 

V prejšnjem prispevku sem pisala o navadah. Mnogi ljudje menijo, da jim bodo samo pozitivno razmišljanje in afirmacije pomagali, da se znebijo težav ali uresničijo svoje sanje. Žal to ne drži, zato bi vam rada danes povedala več o tej temi.

Vsakdo od nas se občasno ali celo večkrat znajde v situaciji, ki se zdi brezizhodna. V današnjem svetu, v katerem se dogodki vrtijo z neznansko hitrostjo, se slej kot prej sprašujete, ali ima nekaj še smisel v vašem življenju.

To so trenutki, ko morda poskušate pozitivno razmišljati, vendar vam nikakor ne uspeva. Lahko ste še tako optimistični in srečni, vendar je potrebno slej kot prej popiti kanček grenčine.

Ko afirmacije ne delujejo

V trenutkih nemoči boste pogosto slišali, da razmišljajte pozitivno in uporabite afirmacije, pa bo vse dobro. Spraševali se boste, ali je z vami kaj narobe, ker ne zmorete.

No, dobra novica je, da je z vami vse v redu. V trenutkih, ko vam je težko, ko se zdi, da se godijo samo »slabe« stvari in ni nikjer kančka upanja na svetlo prihodnost, si je potrebno to priznati.

Takrat ni čas za brezglavi optimizem. Koristno je, če se lahko umaknete v svoj kotiček, greste na sprehod ali počnete nekaj, kar je »samo vaše«. Ljudem v trenutkih, ko se jim zdi, da se podirajo tla pod njihovimi nogami, koristi, da si v tišini ogledajo situacijo.

Kaj se v resnici godi?

Bolj, kot boste občutili in se zavedali kakršna je resnica, hitreje boste lahko naredili naslednji korak. V tem prvem obdobju vam svetujem, da ne krivite nikogar za nastalo situacijo. Ne drugih, niti sebe. Samo oglejte si, kaj se je v resnici zgodilo in si priznajte, kako se počutite. To bo za začetek dovolj.

Nato se lahko malce »smilite sami sebi«, se počutite, kot da nikoli ne bo bolje, se zjokate po mili volji ali pretepete svoj najljubši »povšter«. Naredite nekaj, kar čutite, da želite narediti.

Samo nikar ne uničujte odnosov v tem času. Iskreno povejte, da ste žalostni, prizadeti, razočarani, se počutite brezizhodno ali karkoli drugega, kar se vam pač godi. Priznajte, da potrebujete nekaj časa, da premislite, kaj se z vami dogaja in obljubite, da se boste o situaciji pogovorili, ko boste zmogli.

Pred uporabo afirmacije

Zlasti, če dogajanje vključuje druge osebe, je pomembno, da se ne pogreznete užaljeni v tišino, ampak odkrito poveste, da še niste pripravljeni na pogovor. Hkrati pa se potrudite drugim dati vedeti, da boste prišli do njih takoj, ko boste našli odgovore.

V stanju žalosti in nemoči ne smete ostati predolgo. Ko boste natančno vedeli, zakaj se slabo počutite, je čas, da si postavite nekaj vprašanj, kot so:

  • Kaj si želim?
  • Kaj me je v resnici tako močno prizadelo?
  • Kako se v resnici počutim?
  • Kaj pričakujem od drugih ljudi?
  • V kolikšni meri in na kakšen način lahko situacijo rešim sam-a?
  • Kakšne rešitve bi našla oseba, ki jo občudujem?
  • Ali sem že bil-a kdaj v podobni situaciji?
  • Kako sem jo rešil-a?

Prilagodite svoja vprašanja nastali situaciji. Vzemite si nekaj časa, da boste postavili dobra vprašanja, pa vas bodo pripeljala do pravih odgovorov.

Skratka, naslednji del predstavlja iskanje rešitev. Če boste »domačo nalogo« naredili iskreno, boste rešitve našli. Ugotovili boste, da obstaja celo več kot le ena dobra ideja, ki bi rešila vaš problem.

Poskusite poiskati rešitev sami. Če pa se vam bo izmikala, vam z veseljem pomagam najti boljšo pot do srečne prihodnosti. ​

Čas za akcijo!

Zdaj je čas za razmišljanje kaj ste pripravljeni narediti. Mogoče vam ne bo všeč, kar se kaže kot dobra opcija, vendar je vaša naslednja naloga narediti naslednji korak. Kot pravi Nike slogan »Just do it!« - Samo naredite!

Ko se boste začeli ukvarjati s konkretnimi koraki in stopali v smeri rešitev, bo vse postalo lažje. Imeli boste priložnost, da se ukvarjate s tem, kar vam dosti pomeni. Zdaj je čas za pozitivno razmišljanje in optimizem. Kajti zdaj ste na pravi poti, da boste uresničili svoje sanje.

Afirmacije vam bodo na tej točki lahko močno v pomoč. Njihova glavna naloga je, da vašo podzavest in vaš um pripravijo na uspešno rešitev in vztrajanje pri razreševanju težav. Enako velja tudi za nove prijetne izzive.

Pogosto se zgodi, da drugi z veseljem pristopijo s svojimi idejami, ko vidijo, da ste pripravljeni tudi sami nekaj storiti za lepše življenje. Če se vam zgodi, da ne dobite podpore, ni nič izgubljenega.

Preprosto se podajte novim izzivom nasproti. Saj zmorete! Samo nikar ne potonite nazaj v negativne občutke, ki vas vlečejo v občutek izgube. Običajno vse ne teče gladko. Tovrstno dogajanje vzemite kot opomnik, ki vam govori, da se gibljete izven začrtane poti.

Poiščite rešitev za naslednji korak, se postavite nazaj na pravo pot in vztrajajte. To ponavljajte korak za korakom, vse dokler ne boste prispeli tja, kamor vas vaša življenjska pot mora pripeljati.

Naj vas nekdo vzpodbuja!

Na svoji poti boste potrebovali nekoga, s komer se boste iskreno in odprto pogovorili. Nekoga, ki vas bo razumel, vam postavljal zoprna vprašanja in vas vzpodbujal. Če nimate nikogar, ki bi vas spremljal na vaši poti, me lahko izberete za svojo mentorico.

Mnogo ljudi je že potrdilo, da se jim je življenje zaradi pogovora z menoj spremenilo na bolje. Tudi vam bom pomagala, da boste zaživeli bolj srečno in dosegli svoje uresničljive sanje. Ampak to lahko storim le, če ste pripravljeni na vsaj en majhen nov korak.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

4 comments
Add Your Reply