Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
gospodinjska logika

Gospodinjska logika pri denarju

Gospodinjska logika pri denarju

Pri denarju se pojavlja prav enak problem kot pri čemerkoli drugem v našem življenju. Kolikor ga imamo na voljo, se nam zdi, da ga je še vedno premalo.

Pri tem je nepomembno, ali znaša vaša pokojnina 400 € ali zaslužite 10.000 € mesečno. Ljudje smo zapravljiva bitja z velikimi željami in pika. Pogosto vprašanje glasi: "Kako naj preživim s tem, kar zaslužim oz. prejmem?". 

Naj vam odgovorim kratko in jedrnato na primeru moje družine. Moj oče nikoli ni prav dosti zaslužil, a mi je vedno znova o denarju povedal nekaj pomembnega. Nekaj, kar lahko kot mantro ali afirmacijo iz dneva v dan uporabite tudi vi. 

Imam, kolikor potrebujem. Denarja mi nikoli ne zmanjka. 

Seveda sem imela priložnost opazovati, kako mu je to uspevalo iz meseca v mesec. Rešitev do urejenih financ je v gospodinjski logiki in rednemu mesečnemu proračunu osebnih dohodkov ter izdatkov. Zagotovo še v neizmerno potrpežljivi in požrtvovalni ženi (moji mami).

Gospodinjska logika pri denarju in v ekonomiji

V srednji šoli nam je enega od ekonomskih predmetov predaval zanimiv profesor (šment, nikakor se ne morem spomniti njegovega čudnega priimka), ki je ves čas poudarjal »zdravo kmečko pamet« in »gospodinjsko logiko«. Ne spomnim se snovi, ki jo je predaval, a ta dva pojma sta mi ostala v spominu.

Včasih sem mislila, da lepo in polno živijo le bogataši. No, iz leta v leto pa ugotavljam, da to lahko stori vsak od nas. Ne le to. Spoznala sem mnoge uspešne podjetnike, ki živijo precej preprosto in lepo življenje. Svoj denar so prislužili z delom, prihranili pa z gospodinjsko logiko.

Tudi pri meni se je moral zgoditi premik v možganih in pri zakoreninjenih prepričanjih. Kako težko je bilo nekaj časa, vam morda povem ob drugi priliki. Ampak, ko sem sprejela gospodinjsko logiko, se je vse izboljšalo.

V praksi preizkušeno na meni, v življenju mnogih klientov in udeležencev tečajev, je gospodinjska logika uporabna v vsakodnevnem življenju. Namig: Ne spreglejte je pri vodenju podjetij in državnih financ.  

Kaj je gospodinjska logika

Moja definicija (verjetno ne le moja) gospodinjske logike je preprosta. Ampak, kot vse preproste in enostavno uresničljive stvari v življenju, tudi gospodinjska logika pri financah zelo rada odpove. Pa ne zaradi nje same, pač pa zaradi človeškega dejavnika.

Je pa zelo preprosta in glasi:

Potrošiš lahko največ toliko kot zaslužiš ali imaš privarčevanega denarja.

Poskušajte si predstavljati gospodinjo, ki nima niti eura več v žepu. Danes bo za kosilo nekaj, kar lahko pripravi iz sestavin, ki so ostale v omarah, shrambi in hladilniku. Iz tistega, kar je ostalo v gospodinjstvu, bo poskušala skuhati nekaj okusnega in hranljivega.

Večina ljudi, ki jih poznam, ima doma vrsto sestavin, iz katerih je mogoče skuhati ne le eno, pač pa več okusnih jedi. Zamislite si, da še nekaj dni ne boste mogli v trgovino, ker ste porabili ves denar ali pa ga morda imate, a je zunaj tako hud metež, da si ne upate ven.

Zelo verjetno v tem primeru ne boste lačni. Namesto, da bi čez nekaj časa polovico sestavin odvrgli v smeti ali jih pustili, da se starajo, jih boste dejansko uporabili in se do sitega najedli. Poskusite.

Mogoče se bodo otroci, vaš partner ali nekdo drug zmrdovali. Mogoče bodo povedali, da tako dobro že dolgo niso jedli. Karkoli se zgodi, je v redu. Poznalo se bo na družinskem proračunu. Ko boste privarčevali za tisto novo oblačilo, čevlje, šminko, zdravila, izlet, počitnice, računalnik ali telefon, bodo (ali boste) pozabili na prvotno izkušnjo.

Gospodinjska logika ni za vsakogar

Morda vam na začetku gospodinjska logika ne bo dišala in se boste izgovarjali na morje zadev, zakaj je prav vi ne morete uresničiti. Če menite, da pri vas ne gre, pač ne gre dokler ne boste zamenjali programa v glavi.

V kolikor pa ste odprti za reševanje finančnih težav in si želite nekaj privarčevati, jo vsaj poskusite uporabiti. Po nekaj časa, ko se gospodinjske logike navadite, postane naravna, preprosta in najbolj učinkovita metoda za odločanje glede denarja in za marsikatero drugo tegobo.

Težav v življenju se lahko znebite le tako, da jih razrešite ali počakate, da jih namesto vas razreši nekdo drug. Po tretji varianti pa se vse razrešijo same po sebi. Žal vam bodo tisti, ki verjamejo v reinkarnacijo, povedali, da jih prenesete v naslednje življenje in si ga tako še pred rojstvom pošteno zagrenite.

Sama verjamem, da so težave, tudi finančne, le priložnost, da se nečesa novega naučite. Kako uredite osebne finance, da boste vedno imeli dovolj, vas bom naučila v tečaju o denarju, kjer me lahko tudi dodatno kaj povprašate glede vašega denarja. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

5 comments
Add Your Reply