Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
smart cilji

SMART cilji in kako jih uresničiti

SMART cilji

Verjetno ste že kdaj slišali, da je skoraj karkoli mogoče uresničiti s SMART cilji. A, nikar se ne ustrašite, če za SMART cilje še nikoli niste slišali. Danes vam jih bom kratko razložila.

Naj vam najprej povem, kaj pomeni kratica SMART. Izhaja iz angleškega jezika, zato bom dodala angleško besedico in jo prevedla v slovenski jezik.

SMART cilji so:

  • Specific - Specifični
  • Measurable - Merljivi
  • Achievable - Dosegljivi
  • Relevant – Ustrezni
  • Time-sensitive – Časovno omejeni

Vsak SMART cilj, ki si ga zastavite, mora vsebovati vseh pet zgoraj omenjenih komponent.

SMART cilji na papirju

Najbolje je, da si vsak svoj SMART cilj zapišete na papir ali v posebno datoteko na računalniku. Pri tem dodajte vse korake, ki jih morate narediti, da ga uresničite. Čas, ki ga boste namenili premišljevanju in pisanju se vam bo dobro obrestoval.

S pomočjo pisanja boste usklajevali levo in desno možgansko polovico. S tem boste možgane dobro zaposlili, da bodo našli dobre rešitve za vsak vaš izziv oz. cilj, ki ga želite s pomočjo SMART ciljev doseči.

Možgani namreč radi pozabljajo. Oz. drugače. Če ni zapisano nekje, kjer vas vsak dan spomni, kaj bi radi naredili, se pojavi toliko drugih zadev, ki zmotijo vašo pozornost, da se zdi, da ste na svoj cilj ali željo pozabili.

Kadar imate nekaj zapisano in črno na belem pred seboj, se ne morete več izgovarjati.

Četudi vam gre uresničevanje vaših sanj in želja bolj počasi od rok, boste začeli osvajati novo navado. Takšno, ki vas bo prisilila, da vsak dan naredite samo korak proti uresničitvi tega, kar si želite.

Specifični cilji naj bodo merljivi

Ko si zastavite cilj, nikar ne recite nekaj ohlapnega. Bodite prepričani, da je tako specifičen, da ga ne morete zamenjati z nobenim drugim.

Zastavite si takšen cilj, da boste lahko tisto, kar si boste zadali, izmerili. Vprašajte se, kaj se bo zgodilo, ko boste cilj dosegli.

Slab primer: Prihranil-a bom nekaj dodatnega denarja.

Primer: Prihranil-a bom (dodatnih) 1,000€.

Dosegljivi cilji

Preden se dokončno zavežete, da boste nekaj dosegli, si naredite uslugo in premislite, v kolikšni meri je vaš cilj dosegljiv. Za zadeve, ki so težko dosegljive, si vzemite čas in jih prilagodite na tiste, ki jih je mogoče doseči.

Primer situacije: Imam 1,000€ plače ali pokojnine in sem brez dodatnih dohodkov. Dodatno delo me ne zanima.

Slab primer: Do konca leta bom postal-a milijonar-ka.

Dober primer: Vsak mesec bom prihranil-a 50€ (oz. tisti znesek, ki vam ga vaš mesečni proračun omogoča). To bom naredil-a brez odrekanja.

Ustrezni (relevantni) cilji

Karkoli že želite doseči, naj bo tisto, kar vam lahko koristi in polepša ali olajša vaše življenje. Nikar se ne zavezujte, da boste uresničili nekaj, kar je pomembno nekomu drugemu, vas pa nikakor ne zanima.

Primer: Naučil-a se bom govoriti kitajsko.

Odlično, če si tega želite. Če tega ne potrebujete in vas ne pritegne, si raje postavite drug cilj. Nekaj, kar si resnično želite doseči.

Časovno omejeni cilji

Preden začnete svoje cilje uresničevati, jim obvezno dodajte časovni okvir. Za vsakega od njih postavite skrajni rok, do katerega boste posamezen cilj dosegli.

Primer: Do 31.12. tega leta bom privarčeval-a dodatno 1,000€.

Kako boste SMART cilj dosegli

Prvi korak je postavljanje SMART cilja. Takoj zatem si naredite načrt, kako boste ta cilj dosegli. Bodite čim bolj natančni. Večina ciljev (ali pa želja), ki jih ljudje želijo uresničiti, ni uresničljiva v enem kosu oz. takoj. Zato si zapišite še korake, kako jih boste uresničili.

Primer: V letu dni bom prihranil-a 1,200€. Vsak mesec bom prihranil-a 100€. To bom naredil-a tako, da ob prejemu plače ali pokojnine najprej na varčevalni račun položim 100€.

Enostavna uresničitev cilja

Primer: S partnerjem želim ta petek zvečer na večerjo v restavracijo (katero).

Vprašajte se: »Kaj moram za to narediti?«

Danes bom partnerju povedal-a, da si želim ta petek zvečer z njim na večerjo v to in to restavracijo. Ko bo pritrdil, bom poklical-a v restavracijo in rezerviral-a mizo.

V petek ob tej in tej uri, se bom uredil-a in počakal-a partnerja ali partnerico, da se uredi tudi on-a. Nato se odpeljeva do restavracije (ali pa morda greva s taksijem, če bova popila kozarček več kot običajno).

Verjamem, da vam za večerjo s partnerjem v restavraciji ni potrebno postavljati posebnih ciljev in pisati vsega na papir, ker to mnogi ljudje počnejo spontano.

Želela sem vam pokazati, da enako, kot storite za vsakodnevne zadeve, lahko naredite tudi za tiste malce bolj komplicirane in težje uresničljive. Le zavežite se cilju in bodite pripravljeni narediti vse, kar od vas zahteva, pa ga boste dosegli.

Cilj se odmika

Spremljajte, kaj se dogaja z vašim ciljem. Če si želite cilj doseči, ga morda boste ali ne boste. Zagotovo boste svoj cilj ali  željo uresničili, če se boste zavezali uresničitvi za vsako ceno.   

Pogosto se zgodi, da se zdi, da se nič ne dogaja v želeni smeri in cilja ne boste mogli uresničiti. Če se vam zdi, da se cilj odmika, ste morda nekje precenili svoje zmožnosti. Zelo pogosto ljudje podcenimo čas ali znanje, ki ju potrebujemo za uresničitev nečesa.

Morda pa se je nekaj spremenilo ali ste nekaj spregledali ali se nečesa novega naučili in bi bilo to vredno upoštevati. Takrat je potrebno cilj ali korake do njega ustrezno prilagoditi.

Cilje si po tem sistemu postavljam že od leta 1993. Kljub temu, da se včasih šalim, da sem iz ciljev doktorirala, se mi je že zgodilo, da včasih nisem videla vsega. Človek, ki se zaveže cilju, je običajno tako močno vezan nanj, da zlahka spregleda najbolj očitno.

Kadar se zgodi meni, poiščem mentorja ali nekoga, ki ni obremenjen s tem, kar želim doseči. Običajno se zelo hitro zjasni, kje sem se »zaštrikala«. S pomočjo mentorja hitreje najdem rešitev za dosego tega, kar želim uresničiti. Včasih pa cilj spremenim.

V kolikor imate željo ali cilj, ki si ga želite doseči, pa se vam odmika, vam toplo priporočam posvet pri meni.

Zakaj bi se vrteli v začaranem krogu, če pa lahko lepo živite?

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply