Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Odlašanje na jutri

Odlašanje na jutri – ga poznate?

Odlašanje na jutri

Odlašanje je precej pogosto vedenje, ki ga ljudje radi uporabimo, če »nismo motivirani« za nekaj, kar bi morali storiti.

Pojavi se pri čisto vsakodnevnih opravilih kot je brisanje prahu, pomivanje posode, odnašanje smeti, kuhanje in drugo. Imuni nismo niti na odlašanje pri poklicnih opravilih. Če se nekaj zelo ne mudi, tisto večina zaposlenih zelo rada odloži na jutri.

Vsakdo od nas občasno ali precej pogosto uporabi odlašanje v zasebnem in/ali poklicnem življenju. To je normalno in čisto v redu. Težava se pojavi, če se vzorec odlašanja začne pogosto ponavljati.

Odlašanje v vaše življenje prinaša stres, občutek krivde, zmanjšano produktivnost, osebno krizo in splošno nezadovoljstvo z življenjem, ki zlahka vodi v depresijo.

Odlašanje so poznali že naši predniki

Znan je ljudski rek: »Kar lahko storiš danes, ne prelagaj na jutri.«. Ob tem reku sem se nasmehnila, saj kaže, da nam je odlašanje zapisano v genih. Očitno so se z njim borili že naši predniki.

V sodobnem svetu si mladi in malo manj mladi radi rek preuredijo v »Kar lahko storiš danes, raje preloži na jutri«. Včasih kdo doda še: »Če te slučajno zgrabi, da bi kaj delal, se usedi in počakaj, da te napad mine.«.

Spomnim se, da smo imeli zadnjo kombinacijo zapisano v službi, pa je od tega že skoraj 30 let. Lahko si predstavljate, kako je ta stavek vplival na produktivnost in zagnanost pri delu skoraj vseh zaposlenih v tisti pisarni?

Morda vas bo presenetilo, vendar sama uporabljam oba. Vsakega ob posebni priliki. Svoja spoznanja črpam iz modrosti naših prednikov. Odprta pa sem tudi za modernejše variacije. Ob tem poskušam premisliti, kaj se skriva v bistvu vsakega.

O tem, kar imam v mislih, vam več povem v nadaljevanju.

Prepoznajte vzrok za odlašanje

Skoraj vsako zadevo je mogoče rešiti, če le poznate pravi vzrok za dogajanje. Težava, ki jo opažam v praksi, je povezana s tem, da nekdo meni, da ve, zakaj se mu nekaj dogaja. Vzrok poskuša razrešiti, a se kljub trudu zapleta v isto mrežo. Očitno se loteva odprave napačnega vzroka.

Kadar želite prepoznati tisti pravi vzrok za odlašanje, površen pogled ne zadostuje. Poznam ogromno ljudi, ki sebi ali nekomu drugemu nadenejo nalepko »lenuh«. V resnici pri večini sploh ne gre za lenobo.                                       

Ljudje se osredotočajo na napačne zadeve, garajo kot za stavo in ne dosežejo želenih rezultatov. Včasih uporabijo napačna orodja in se pretirano mučijo z nečem, kar bi bilo sicer enostavno narediti.

Sčasoma ugotovijo, da vse skupaj nima smisla in najdejo milijon izgovorov, s katerimi lahko odlašajo s tistim, kar bi morali narediti. Naj podam karikiran primer, kako si lahko življenje zakomplicirate.

Zamislite si brisanje prahu. Vso svojo ustvarjalno energijo usmerite v iskanje boljše rešitve, kako se ga lotiti. Pa jo le najdete. Vzamete brisalec za steklo in poskušate obrisati prah z vašega najljubšega kipca. Naj ste še tako spretni, verjetno ne boste uspeli z njega obrisati vsega prahu. Če bi vzeli čisto navadno krpo, bi prah v trenutku obrisali.

Odlašanje med podjetniki

Pogosto si podjetniki naložimo preveč opravil, ki jih je preprosto nemogoče opraviti v delovnem času. Te nam jemljejo koncentracijo in povzročajo stanje, ki mu rečem kar »paraliza«.

Ena od znamenitih »paraliz«, ki se pogosto pojavlja v podjetništvu, je »AnaLiza ParaLiza«. Zanimivo je, da je slednja sestavljena iz samih ženskih imen. Pa ne mislite, da odlašanje poznamo le ženske ali ga zakrivimo. Daleč od tega.

Poskušajte si predstavljati mikro podjetje, ki ga vodi in v njem dela ena sama oseba. Vse delo, ki ga večja podjetja z lahkoto dodelijo nekomu od zaposlenih, mora tak človek opraviti sam.

Seveda lahko nekatere storitve delegira oz. najame druga podjetja, ki jih opravijo zanj. Ampak, naj se še tako trudi, mora skrbeti za vse, kar počne. Naj naštejem samo nekaj tipičnih nalog, ki jih opravljamo majhni podjetniki iz dneva v dan:

 • Sproti in kakovostno opravljamo svojo osnovno dejavnost.
 • Skrbimo za marketing in oglaševanje. 
 • Skrbimo za prodajo.
 • Skrbimo za denar, s katerim plačujemo svoje račune in poskušamo nekaj prihraniti. 
 • Izbiramo zanesljive dobavitelje, ki jim lahko zaupamo del svojega poslovanja.
 • Skrbimo za zaposlene (če si jih lahko privoščimo).
 • Skrbimo za plačilo davkov in spoštovanje zakonodaje (ki se nenehno spreminja). 
 • Načrtujemo strategije za obstoj podjetja.
 • Načrtujemo in izdelamo nove izdelke ali storitve.
 • Povezujemo se z ljudmi v svojem okolju in na družabnih omrežjih.
 • Skrbimo za administrativna dela in odgovarjamo na telefonske klice in e-sporočila.
 • Skrbimo za računovodstvo in davke (vsaj: priprava dokumentov za računovodstvo).

Seznam je veliko daljši, ampak za pokušino lahko opazite, koliko različnih aktivnosti poteka v ozadju, ki jih naše stranke niti ne opazijo. Pri tem moramo skrbno obrniti vsak euro, da s ceno izdelkov in storitev na majhnem trgu pokrivamo vse nastale stroške.

Ko pogledate vse te različne naloge, ni čudno, da smo podjetniki znani po odlašanju. Včasih je potrebno najprej »narediti red v glavi« in se vprašati kaj je za naše stranke in podjetje najpomembnejše. Šele po tehtnem premisleku se lotimo naloge, jo opravimo in se zatem lotimo nove.

Kadar premišljujete o pomembnih zadevah ali si pripravljate koledar aktivnosti in ničesar drugega ne delate, zagotovo ne odlašate. Časa, ko o nečem premišljujete, načrtujete naslednjo potezo ali iščete boljši način kako nekaj izvesti v praksi, nikakor ne smete enačiti z odlašanjem.

V zgoraj zapisanem kontekstu imam v mislih pozitivni namen variacije naših prednikov: »Če te slučajno zgrabi, da bi kaj delal, se usedi in počakaj, da te napad mine.«. Velikokrat se mora ideja skristalizirati in nesmiselno bi bilo delati samo zato, »da delate«.

Za podjetnike je značilno, da smo garači. Na splošno delamo veliko več kot smo za svoje delo plačani. Si pa pogosto delo sami po nepotrebnem naložimo, ker se premalokrat ustavimo, premislimo in počnemo le tisto, kar je najpomembnejše.

Takšnim podjetnikom odlašanje, ki je pravzaprav ustvarjalen čas, v katerem iščete boljše rešitve, toplo priporočam. Seveda pa je zatem potrebno ponovno v akcijo, kajti delo se ne bo opravilo samo po sebi.

Namig:

V enem od prispevkov sem pisala o affiliate marketingu. Če razmišljate o podjetništvu, pa bi se mnogim točkam na zgornjem seznamu radi izognili, je affiliate marketing odličen način, da delate manj in zaslužite enako ali celo še več kot tisti, ki ustvarja svoje izdelke in storitve.

Kako premagati odlašanje?

Za odlašanje zagotovo obstaja vzrok. Ta je lahko očiten ali skrit v vašem bistvu. Malo lahko storite, če odpravite le tisto, kar se skriva tik pod površjem. Poiskati morate pravi vzrok za svoje odlašanje.

Včasih ga lahko najdete sami, a pogosto tistega trdovratnega odkrijete le s pomočjo nekoga drugega. Vsekakor se imejte toliko radi in poiščite pomoč, če pogosto odlašate. Ko ga boste odpravili, boste bolj zadovoljni s seboj in svetom okoli sebe.

Sama spadam med tiste, ki pogosto odlašajo. Ugotovila sem, da se mi to zgodi takrat, ko še nimam vseh informacij ali ne vem, kako nekaj narediti. Takrat odidem na sprehod ali se zleknem na kavč, lenarim in pred tem dam svojim možganom nalogo »naj najdejo rešitev«.

Običajno že v kratkem času dobim preblisk, kako se nečesa lotiti. Takrat je čas za akcijo in uresničitev tega, kar sem iskala. V kolikor je vaše odlašanje povezano s tem, da še ne veste kako nekaj rešiti, vam predlagam, da poskusite s to preprosto metodo.

Kadar morate opraviti ogromno stvari (ali pa tudi, če jih je manj), je zelo koristen koledar, s pomočjo katerega načrtujete pomembne aktivnosti. O tem vam več povem ob drugi priliki, vendar že na tem mestu poudarim, naj bo v njem zapisano vse tisto, česar ne morete odložiti.

Pri premagovanju odlašanja vam lahko pomaga tudi vprašanje: »Zakaj odlašam?«. Lahko se zgodi, da boste ugotovili, da tistega ne želite narediti. Če lahko preložite opravilo na nekoga drugega, to storite. Če ne gre, čim prej tisto opravite, da boste zatem lahko počeli, kar imate radi.

Za odlašanje obstaja še veliko drugih »zdravil«. Zanima me vaše. Zapišite ga v komentar pod tem prispevkom.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

5 comments
Add Your Reply