Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
premagajte strah pred neuspehom

Strah pred neuspehom

Strah pred neuspehom

Strah, kakršne koli vrste že, je vedno neprijeten. Človeka drži v šahu in mu onemogoča živeti polno in kvalitetno življenje. En od strahov, ki ljudem pogosto povzroča težave, se imenuje strah pred neuspehom.

Strah pred neuspehom je v mnogih primerih popolnoma neupravičen, saj vnaprej, preden nekaj poskusite, ne morete vedeti, ali vam bo nekaj uspelo ali ne. Bolj, kot se osredotočate nanj, večja je verjetnost, da vam bo spodrsnilo in si boste na koncu rekli: “Saj sem vedel-a, da tega ne bi smel-a početi.”.

Gre za psihološko blokado, pri kateri človek dobesedno ohromi pred svojimi izzivi, ki jih je sicer povsem sposoben opraviti. Pri ljudeh, ki poznajo strah pred neuspehom, se le-ta pojavi, ker jih možgani opozarjajo, da se podajajo na nevarno območje.

Kaj sploh je nevarno?

Vaši možgani so v bistvu mogočen varnostni sistem, ki vas mora varovati za vsako ceno. Tudi za ceno uspeha. Kadarkoli si želite nekaj početi na novo ali drugače kot ste počeli do tega trenutka, v možganih zasveti neke vrste rdeča luč, ki opozarja na hudo nevarnost.

Seveda je takšna varovalka pogosto koristna. Še zlasti, če z zavezanimi očmi stopate proti prepadu. Kadar pa počnete nekaj, kar bi vam moralo koristiti, je vsaka ovira samo dodaten razlog, da se hitreje ustavite. Da ne naredite nečesa, ne vztrajate pri svojih načrtih, pač pa se vdate v usodo. Če je ali ni vaša.

Za strah pred neuspehom so krivi možgani

Zamislite si, da želite nekaj narediti. Na tem mestu ni pomembno, ali gre za kuhanje ali za popolnoma novo poslovno pot. Zgrabi vas želja, da presežete sebe. Da sebi in celemu svetu dokažete, da nekaj zmorete narediti na svoj način. Potem pa se pojavi dvom.

Začnete se spraševati: »Kdo pa sem? Zakaj si domišljam, da to lahko naredim prav jaz?«. Morda si začenjate prigovarjati: »Saj si močno želim, ampak nikakor ne bi preživel-a občutka sramu, če mi ne bo uspelo.«.

Takoj, ko si rečete nekaj takega, ste lahko prepričani, da imajo vaši možgani že pripravljeno rešitev, kako se izogniti poskusu, da bi uspeli. Namesto strahu pred neuspehom, si boste lahko rekli: »Nekoč sem sanjaril-a o tem in tem.«. Zraven lahko dodate še izjemno učinkovit izgovor: »Saj bi to in to naredil-a, ampak resnično nimam časa.«.

Ker niste ničesar začeli ali pa vsaj nikomur niste povedali, kaj ste imeli v načrtih, si mislite, da nihče ne ve, kaj ste opustili. Ampak ne bi se mogli bolj motiti. Vi veste.

Strah pred neuspehom se krepi

Vsakokrat, ko zamahnete roko nad spominom, se okrepi vzorec, ki vam govori, da nečesa niste zmogli. Vsakokrat, ko na seznam neuresničenega dodate še eno zadevo, postaja strah pred neuspehom večji. Iz dneva v dan se razrašča v vas.

Seveda neuspeha ne boste okusili, ker ste se mu z izmikanjem zagotovo izognili. Vsaj v tolikšni meri kot prej, se boste po novem bali naslednjega podviga. Zaradi nedelovanja, preprosto ne boste imeli izkušnje kako strah premagati in kako ravnati, ko se pojavi.

Sčasoma se boste vdali v usodo in se sprenevedali, da vas ni strah, ampak nimate časa, se partner ne strinja, da bi tisto počeli, se starši vmešavajo v vaše življenje, otroci odraščajo in se jim morate posvetiti ali pa morda nimate denarja, da bi nekaj naredili drugače.

Garantiram vam, da so vaši možgani in z njimi vi, dovolj kreativni, da boste vedno lahko našli nekaj, na kar se boste lahko izgovorili brez slabe vesti. Svoje strahove boste krepili še naprej do tistega trenutka, ko boste prvič (ali pa desetič) naredili nekaj kljub prisotnosti strahu.

Povzpnite se na svoj oder življenja

Lahko, da se boste potili in se tresli kot šiba na vodi. Morda boste morali premagati občutek, da se vam bo smejal ves svet. Čisto mogoče je, da boste morali vsake pol ure po nekaj minut globoko dihati, da se malce umirite. Ampak, naredili boste, čeprav se zdi, da bi bilo lažje najti izgovor.

V tistem trenutku, ko boste premagali strah pred neuspehom, boste stali na svojem odru življenja. Razširili boste lahko svoje roke, se nasmehnili proti nebu in si rekli: »Živim!«. Naslednjič, ko vas bo nečesa ponovno strah, pa boste globoko vdihnili in vedeli, da vam bo uspelo.

Kaj pa, če kljub vsemu zgrešite, se osmešite in doživite neuspeh? Pobrali se boste. Ugotovili, kaj je šlo prav in kaj narobe. Se vprašali, kaj ste se ob neuspehu naučili in tisto lekcijo uporabili v naslednjem poskusu.

Sčasoma boste ugotovili, da je življenje eno samo valovanje. Enkrat ste zgoraj, drugič ste spodaj, ves čas pa v gibanju, ki se mu reče Življenje.

Želim vam dovolj poguma, da bi premagali svoj strah pred neuspehom, saj je resničen le toliko časa dokler se mu ne postavite po robu.

V komentarju spodaj mi povejte, ali ste že kdaj v življenju občutili strah pred neuspehom. Kako ste ga premagali? Lahko mi postavite tudi kakšno vprašanje, na katerega vam bom osebno odgovorila. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

7 comments
Add Your Reply