Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Hvala, ker ste

Kako pokazati hvaležnost

​Hvaležnost je lepa čednost 

V zadnjih letih skoraj vsi »običajni smrtniki« občutimo recesijo, zaton mnogih podjetij in slabšanje poslovnih rezultatov. Le-ti so povzročili zapiranje dobrih poslovnih priložnosti in možnosti za zaposlitev.

Ljudje so splošno vse bolj nezadovoljni in razočarani nad situacijo, kamor nas je privedla potrošniška družba. Zato se mnogim zdi, da imajo vse manj razlogov za hvaležnost.

Kljub temnim oblakom, ki so se zgrnili nad nas, bi vam danes rada povedala nekaj o tem, kako smo lahko vsak dan znova hvaležni za mnoge stvari in občutke. Kajti še vedno smo ljudje. Tisti, ki čutimo in s svojim omejenim znanjem ter sposobnostmi delimo svoje življenje z drugimi.

​Thanksgiving - čas hvaležnosti

Američani v tem času praznujejo svoj praznik Thanksgiving. Ne bom se ozirala na zgodovino in od kje izvira. Meni se zdi to en najlepših praznikov. Takšen, ki bi ga bilo vredno povzeti po njih. Na ta dan se družijo, srečajo z družinskimi člani. Nekateri prepotujejo ogromne razdalje, da bi lahko bili ponovno skupaj.

Prednost naše male Slovenije je prav njena majhnost. Kdorkoli od nas je lahko v nekaj urah pri svojih dragih, kar je v velikih državah skoraj nemogoče. V bistvu smo lahko Slovenci zelo povezani. Že to je en od razlogov, zakaj bi bili lahko hvaležni.

​Hvaležna sem, ker ste tu

Pravzaprav vam danes želim povedati, da sem zelo hvaležna, ker ste. Ker prebirate moje bloge, članke, kolumne, knjige, gradiva in prisluhnete mojim predavanjem. Kajti brez vas vse to ne bi imelo nobene vrednosti. Spustite me v svoj dom, v svoj kotiček in čas, ki je namenjen le vam. Hvala od srca, ker mi zaupate in me nagradite s svojo pozornostjo. Neprecenljiva je.

Od prijatelja sem se pred leti naučila veliko modrega. Ena prvih stvari je bila zaznati hvaležnost in jo gojiti vsak dan. Naj vam prenesem njegovo modrost. V upanju, da vam ta preprosta, a izjemno učinkovita navada prinese vsaj toliko dobrega, kot je meni.

Vsako jutro, preden vstanem, se najprej pretegnem in se v mislih zahvalim dnevu, ki je pred menoj. V mislih si zavrtim nekaj najpomembnejših opravil dneva in se jih začnem veseliti. V mislih ali naglas trikrat izgovorim: »Hvala, hvala, hvala.«. Nato vstanem in začnem svoj dan.

Kadar se mi zgodi kaj pomembnega ali me prav posebno razveseli, se zahvalim takoj. Osebi ali le potihoma v sebi.

Zvečer ponovim »vajo«. Za zaključek dneva poiščem vsaj tri stvari, za katere se je vredno zahvaliti tisti dan. Zahvalim se vedno za povsem konkretno zadevo, najsi gre za vpise v tečaje, kliente, ki so mi zaupali, za nov članek, tečaj ali za občutje, ki sem ga prejela.

​Najlepši nasmešek

Spomnim se, kako sem pred kakšnimi 20 leti na prehodu za pešce ustavila v skladu s predpisi. Povsem jasno mi je bilo, da moram starejšo gospo, ki je prečkala prehod pri zeleni luči, spustiti naprej. Ampak njenega hvaležnega nasmeška ne bom nikoli pozabila. Počasi in sključeno je stopala korak za korakom, vmes pa se je zazrla naravnost v moje oči. Podarila mi je najlepši nasmeh, kar sem jih prejela. Pa samo tisto sem naredila, kar bi bilo prav, da bi naredili že vozniki pred menoj!

Vem, da poznate občutek, ko je nekdo hvaležen za tisto, kar ste storili zanj. Pokažite tudi drugim, da ste hvaležni, ko oni naredijo nekaj za vas. Razveselite jih s preprostim: »Hvala.«.

Vem tudi, da se včasih nagrmadijo leta, ko se zdi, da nimate razloga za hvaležnost. Ampak, če boste prenehali pozornost obračati na krivice, razočaranja in neprijetne stvari, vam zagotavljam, da se bo ta čas ustavil. Nadomestil ga bo čas, ko boste ponovno srečni, prijetni in uspešni. Samo dajte si priložnost in tudi vi najdite vsak dan nekaj, za kar se boste zahvalili. Naj vam dam iztočnico za razmišljanje.

Sama sem izjemno hvaležna za to, da lahko vsak teden napišem nekaj, kar nekoga vzpodbudi k iskanju drugačnih rešitev. Hvala, ker mi sporočate, da ste prejeli nekaj koristnega.

Hvaležna sem, ker lahko delam, kar imam zelo rada. Napolni me z energijo, voljo in hvaležnostjo.

​Nekaj primerov hvaležnosti v mojem življenju

Brez svojega sina si ne predstavljam svojega življenja. Tudi takrat, ko nama ne gre vse, kot si želiva, sva se naučila biti spoštljiva in ljubezniva drug z drugim. Morda je to največje darilo, za katerega se lahko zahvalim.

Kuža in muca me vsak dan nestrpno čakata in pozdravita takoj, ko vstopim v prostor. Še preden se preobujem, vem, da je okoli mene polno ljubezni, za kar se lahko zahvalim vsak dan.

Hvaležna sem, ker imam toplo streho nad glavo in v kuhinji vedno nekaj za pod zob. Včasih se mi je zdelo samoumevno, danes pa se pogosto zahvalim za to darilo.

Včasih se zahvalim za novo zamisel, ki se mi je porodila.

Kak dan mi prinese novo prijazno besedo, nov nasmešek, objem, drobno pozornost. Vsakokrat se zahvalim zanje.

Hvaležna sem, ker si lahko vzamem čas zase. Tistih, včasih le 15 ali 20 minut, lahko naredi čudeže zame in za ljudi okoli mene.

Brez knjig ne bi mogla živeti. V mislih se pogosto zahvalim kakšnemu avtorju, ker jo je napisal.

Včasih so dnevi, ko sem tečna, zoprna in neznosna. Pri najboljši volji ne najdem ničesar, za kar bi se lahko zahvalila. Takrat se zahvalim za to, ker je dneva konec. Ker sem preživela. Pogosto se ob tem lahko celo nasmejim, ko pogledam dogodke z distance.

Vsako leto si za Novo leto podarim osebni dnevni horoskop za naslednje leto. Zanj se zahvalim sebi kar precej pogosto. Kajti, ko v svojem horoskopu preberem kakšno vzpodbudo ali opozorilo, zaradi katerega se izognem težavam, je pravi čas za preprosti: »Hvala.«.

​Osvojite navado izkazovanja hvaležnosti tudi vi

Priporočam vam, da tudi vi začnete osvajati navado izkazovanja hvaležnosti sebi in drugim kar nocoj. Po nekaj tednih, kolikor običajno traja, da osvojite novo navado, se lahko začnejo v vašem življenju dogajati čudeži.

Za začetek bo dovolj, če boste našli eno zadevo, za katero ste lahko hvaležni. Čez nekaj časa boste postali hvaležni za mnoge drobne pozornosti in dogodke, ki jim danes morda ne bi pripisali vrednosti. To vas bo začelo spreminjati. Drugi bodo opazili spremembo v vas in vas bodo drugače dojeli. Lažje boste prejeli podporo in dober nasvet. Hitreje boste prispeli do uresničitve vaših sanj. Samo verjemite mi in naredite prvi korak.

Morda hvaležnost že vlada v vašem življenju. V tem primeru vam čestitam, ker ste z eno nogo ali morda že z obema pripotovali v življenje, polno sreče, ljubezni in obilja.

Povejte mi, ali vam je bil ta članek v pomoč pri vaši novi navadi – razvijanju hvaležnosti in kako jo uporabljate v svojem življenju.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

6 comments
Add Your Reply