Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
vaše najboljše leto doslej

Najboljše leto doslej – ste ga že doživeli?

Naredite si najboljše leto doslej

Čas je, da si naredite leto pred vami najboljše leto doslej. Mnogi bralci mojih novičk na različnih spletnih straneh me sprašujejo, kako je mogoče, da sem vedno dobre volje in kaj je skrivnost mojega uspeha.

Sicer ne drži, da sem vedno dobre volje. Pravzaprav ne poznam človeka, ki ga kdaj ne bi obiskale sence. Je pa res, da me dobrovoljnost in neusahljiv optimizem spremljata pretežen čas leta. Z veseljem vam povem nekaj o tem. 

Odločila sem se za svojevrstno življenje, v katerem se tesno prepletata zasebno in poklicno življenje. Natančne meje med njima ne morem potegniti, niti ne čutim potrebe, da bi to storila. Pripravo na najboljše leto doslej najlažje opišem na svojem poklicnem področju. Iste principe pa lahko uporabite za karkoli drugega želite.  

Mislim, da leži vir moje moči v dobrem načrtovanju. Vsako leto v mesecu decembru naredim osnutek načrtov za prihodnje leto. Sicer običajno delam do zadnjega dne, a si nato rada vzamem kak dan do nekaj dni počitka med novoletnimi prazniki. 

V januarju prvi teden pripada meni. Kadar je le mogoče, delovnik zaključim po 5 - 6 urah dela in si nato vzamem čas za pregled svojih želja. Ne vem, kako jih imenujete vi. Lahko so cilji, naloge, želje ali zaveze, ki ste jih sprejeli v decembru ali v prvih dneh januarja.

Po novoletnem oddihu so misli vedno bolj sveže. Neobremenjeno lahko izberem nekaj zadev, ki spadajo v skupino prednostnostnih obveznosti ali pa želja tistega leta. Te zapišem na čisto poseben list papirja in ga obesim na steno. 

Najboljše leto doslej temelji na pravljičnem številu 3

Še vedno imam rada pravljice in pravljične junake. V sebi tako ohranjam svojega notranjega otroka ali pa si le domišljam, da je tako, ker morda v nekem delčku sebe nočem »odrasti«. Morda so prav pravljice razlog, da zasebno in poslovno zelo rada uporabljam pravljično število 3.

Vsak delovni dan v letu si zastavim 3 naloge (opravila), ki jih moram opraviti tistega dne. Izberem jih takoj zjutraj, ko sedem za računalnik. Včasih se o njih odločim ob koncu prejšnjega delovnega dneva.

Poleg njih, vsak delovni dan rezerviram vsaj 2 uri za odgovore udeležencem različnih tečajev. Ti so vedno na prvem mestu in se jim trudim odgovoriti še isti ali naslednji delovni dan po prejemu vprašanj. Zatem naredim tiste tri zadeve, ki sem jih načrtovala tistega dne.

Učenje za najboljše leto doslej

Že na začetku leta se vprašam, česa še ne znam dovolj ali kaj bi morala premagati pri sebi, da bo leto še lepše. Odločim se, v katere tečaje se bom vpisala in kakšnega mentorja potrebujem, da mi bo lahko pomagal uresničiti moje cilje, želje.

Spoznala sem namreč, da sem včasih sama sebi v napoto. Pogosto želim biti tako popolna, da zato preveč zakompliciram zadeve ali ne vidim drevoreda zaradi dreves. Ja, prav ste prebrali. Tudi sama potrebujem mentorja, ki mi pomaga do drugačnega pogleda na moje izzive. 

V praksi se je izkazalo, kako koristen neobremenjen pogled nekoga, ki se spozna na izziv, ki ga želim premagati. Motivacija, ki jo dobim od mentorja, pa običajno preseže moja pričakovanja.

Pripomočki za najboljše leto doslej

Vsako leto se že na začetku leta dokončno odločim, katera orodja in pripomočke bom uporabljala, da bodo zadeve bolj gladko tekle. Z njimi tudi, česa se bom morala na novo učiti in kako bom reševala izzive, ki se skoraj vedno družijo z novostmi. ​

V kolikor ste že nekaj časa z menoj, jih nekaj zagotovo poznate. Lahko se vam le zahvalim za vaše razumevanje, ko preizkušam kaj novega in to lahko opazite tudi vi. Včasih gre za poenostavitev, drugič se spopadam s kakšno "cvetko", ki se ji ni bilo mogoče upreti. 

Svoje znanje in izkušnje z velikim veseljem delim z udeleženci tečajev in klienti. Večino ljudi vodim skozi astrološke tečaje, osebnostno preobrazbo in izboljšanjem zasebnega življenja. Uživam pa sodelovati tudi z malimi podjetniki, ki poskušajo v svojem podjetju nekaj poenostaviti ali se lotiti predstavitve svojega podjetja na spletu. 

Mnogi od njih spoznavajo, kako zelo sta prepletena podjetniško in zasebno življenje. Z boljšim načrtovanjem in organizacijo, je pogosto mogoče pridobiti nekaj dodatnega prostega časa in si olajšati vsakdan. 

Miselna naravnanost za najboljše leto doslej

Nič od povedanega ne bi imelo smisla, če ne bi imela prave miselne naravnanosti. Imam neke vrste "srečo", ki je vgrajena v mojo osebnost. Dokončni poraz v mojem slovarju ne obstaja. Obstajata izraza »trenutni zastoj« in »napačna smer«.

Prisegam na kratke izraze, ki pomenijo nekaj pozitivnega. Med njimi je besedica "FOKUS". Njeno odkritje je nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo. O njej obstaja zabavno dejstvo. Odkrila sem jo kot ohranjevalnik zaslona na sinovem računalniku. 

Vsako leto si vzamem nekaj časa čisto zase. V miru premišljujem o tem, kar si želim in ob tem ves čas iskreno verjamem, da mi bo uspelo uresničiti svoje želje. Umirjenosti se dolgo nisem mogla naučiti.

Kljub mnogim poskusom, nisem našla tistega zadnjega delčka, ko bi se umirila in verjela vase. To sem pridobila pri mojem mentorju Johnu Assarafu (iz knjige "The Secret" - Skrivnost), zato vam ga z veseljem in toplo priporočam, če razumete angleško. 

Ne sprašujem se več, ali sem dovolj sposobna, pametna ali pridna. Enostavno se odločim, da bom nekaj naredila oz. uresničila. Nato se ukvarjam le še z iskanjem rešitev, ki me bodo pripeljale na mesto, na katerem želim biti. Prepričana sem, da to lahko storite tudi vi. 

Najboljše leto doslej se prelevi v polom

Seveda skozi vse leto doživljam tudi poraze, ki jim raje rečem »trenutni zastoj«. Tiste trenutke, ko nič ne teče kot si želim, bi najraje izbrisala. Občasno se me loti obup ali žalost. Zapusti me občutek »vsemogočnosti« in najraje bi se kar vdala v usodo.

Verjetno poznate takšna obdobja tudi vi, saj se je lažje odreči svojim sanjam kot pa narediti, kar zahteva uresničitev od vas. Iskreno povedano, mislim, da me rešuje prav moja strategija za ravnanje v takšnih primerih. 

Kadar zadeve ne tečejo v želeni smeri, si dovolim biti žalostna, jezna ali nemočna. Dovolim si doživeti trenutke slabosti. Nič več pa ne dovolim, da me vanje potegnejo ljudje, ki mi v bistvu želijo dobro, a mi s svojim sočustvovanjem škodujejo in kažejo, kako "se mi godi krivica". 

V teh občutkih ostanem nekaj minut, ur, dni, največ teden dni. Zatem pa iščem odgovor, kako najti smisel v nastali situaciji in kako poskrbeti, da se ne bo ponovila. Šele nato se odločim, da bom zadeve spremenila. Intenzivno začnem iskati rešitve in iskati dobro v "slabih" stvareh. 

Do sedaj se je izkazalo, da je vedno mogoče nekaj storiti in še tako težko situacijo obrniti v pozitivno smer. Takrat, ko začnem intenzivno raziskovati in iskati rešitve, se nekaj v meni spremeni. Kar naenkrat se namesto sivih oblakov pojavi sonce.

Rešitve se zatem na videz porajajo kar same od sebe. Moja naloga je le še, da jih zapišem, analiziram in uporabim tiste, ki se zdijo realne in dosegljive. Nato jih razvrstim po pomembnosti in se lotim njihove uresničitve. 

Vaše življenje je sestavljeno iz vaših odločitev

Prav tako, kot sem sama odgovorna zase in svoje življenje, morate odgovornost za svoje sprejeti sami. Še zlasti, če niste zadovoljni, je poseben izziv postaviti meje (sebi in drugim). To ni lahka naloga, je pa nadvse koristna. Z nekaj vaje lahko postane celo zabavna.

Zapisano je splošen vpogled v moje najboljše leto doslej. Za pogled v vašega, bi vas morala poznati in se vam posvetiti, da bi vam lahko pomagala, kako hitreje uresničiti vaše sanje. Če vam je karkoli od zapisanega v pomoč, prosim, uporabite že letos.

Namen mojega bloga je, da vas malce navdihnem in vam pokažem, da vedno obstaja rešitev za skoraj vse, kar se vam lahko zgodi. Le malce drugače je potrebno pogledati na zadeve in imeti pogum, da se lotite reševanja zadev na nov način.

Želim vam, da bi delček mojih strategij za najboljše leto doslej pomagal do več sreče in uspeha tudi vam.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply