Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
sprejeti poraz

Znate sprejeti poraz

Znate sprejeti poraz

V današnjem svetu se je pri naših načrtih potrebno soočati z marsičem; med drugim sprejeti poraz. Žal nas v šoli tako pomembnega znanja za življenje niso učili. Precej prepričana sem, da tega niti danes ne poučujejo.

Prejšnjo nedeljo sem poslušala sosedovega sina, ki se je glasno pritoževal, da so izgubili tekmo. Bil je precej razburjen in zdelo se je, da se mu podira svet pod nogami. Starši so se strinjali z njim, da se je timu godila krivica.

Pred kratkim sem se pogovarjala s podjetnico, ki ji gre v podjetju vse narobe. Podobno, kot se je pritoževal sosedov fant, je potožila, da je kriva država, davki, politika in huda konkurenca. Vsi drugi so bili krivi.

V obeh primerih sem opazila nekaj podobnega. Tako sosedov fant kot podjetnica, sta poskušala nekaj narediti. Verjamem, da sta dala vse od sebe. Nista pa se naučila, da se je v življenju potrebno soočiti s težavami in po potrebi sprejeti poraz.

Sprejeti poraz je nekaj naravnega

Spomnila sem se na starejšo gospo, ki jo neznansko cenim. Vedno je trdo delala in za svoje naporno delo zdaj prejema borno pokojnino. Kljub neugodnim okoliščinam, je skoraj vedno dobre volje.

Pogovarjali sva se o tem, da se nekaterim godi krivica, drugi pa iste okoliščine dobro prenašajo. Vprašala sem jo, ali ima kakšno idejo, kako sprejeti poraz v življenju. Odgovorila mi je, da »so časi takšni« in je potrebno malo potrpeti, se motivirati za kaj dobrega, pa »gre skozi mesec«.

Njen odgovor me je spomnil na moje prepričanje, da je sprejeti poraz nekaj naravnega. Prav tako, kot je potrebno praznovati uspehe v življenju. Ljudje, ki znajo sprejeti poraz, vedo, da niso izgubili vojne, pač pa le eno od življenjskih bitk. Običajno ne najpomembnejše.

Vsi junaki znajo sprejeti poraz

Ne vem, kdaj ste nazadnje prebrali kak dober roman, si ogledali kak dober film ali kakšno »pocukrano« serijo. Vašo pozornost bi rada za hip usmerila na tistega glavnega junaka. Spomnite se na nekaj, kar ste prebrali ali si pogledali pred kratkim.

Premislite, kako so zgrajene dobre zgodbe. Najprej se nekaj dogaja. Zatem se zgodi nekaj, kar povleče junaka v neugodne okoliščine. Težave se začnejo kopičiti druga za drugo in slej kot prej se nauči sprejeti poraz.

Takoj, ko sprejme dejstvo, da lahko gre v njegovem življenju nekaj narobe,  dobi posebno moč nad seboj. Praviloma poleg tega še zavlada nad okoliščinami. Zaplet se ponovi, in poraz mora sprejeti ponovno.

Bori se z vsemi štirimi in poskuša preiti neugodne okoliščine. Včasih mu uspe, drugič ga situacija potegne v nov krog izzivov. Ob zaključku zgodbe, junak skoraj vedno zmaga, ker se je naučil sprejeti poraz. Iz vsakega izide močnejši, četudi ob koncu zgodbe umre.

Volja sprejeti poraz

Ljudje si želimo zmagovati na različnih življenjskih področjih. To je naravno. Nikoli pa ne moremo iz vsega, kar počnemo, iziti kot zmagovalci. Prej, kot se soočimo z dejstvom, da je najbolje živeti v ravnotežju med želenim in nezaželenim, prej nam bo postalo lažje.

V življenju se pojavijo obdobja, ko se počutimo na višku moči. Takrat o porazih in izgubah ne razmišljamo. Dobro pa je, da se jih zavedamo in imamo vedno rezervni načrt, kaj bomo naredili, ko bo šlo nekaj narobe. S tem zmanjšamo občutek izgube ob porazu.

Redki ljudje so pripravljeni prejeti poraz kot del življenja in se nanj pripraviti. Ko pa se uskladijo z naravnim zakonom uspeha in poraza, spoznajo pomembno življenjsko lekcijo.

Naučiti se sprejeti poraz je prav tako pomembno kot biti pripravljeni sprejeti uspeh in triumf. Ker je večini od nas sprejeti poraz zelo težko, je to verjetno veliko bolj pomembno kot pa sprejemati uspeh.

Kaj menite o sprejemanju porazov? V komentarju spodaj mi povejte ali ste se v življenju že kdaj soočili z zadevami, ko ste se počutili poraženi. Kako ste sprejeli tak čas? Kaj vam je pomagalo sprejeti poraz?

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply