Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
prava vprašanja

Postavite prava vprašanja in dobili boste prave odgovore

Prava vprašanja - pravi odgovori

Osebna rast in prava vprašanja so povezani kot »rit in strajca«. Ko si postavite prava vprašanja, zelo hitro nanje najdete tudi prave odgovore. Naučiti se postaviti prava vprašanja, pa po mojih izkušnjah spada v tisti del življenja, ki mu pravim »umetnost«.

Ljudje se pogosto znajdemo v stiski, ko ne vemo natančno, kaj si želimo. Posledično nimamo najmanjše ideje, kako naj to uresničimo. Samo pomislite, kako težko je uresničiti nekaj, za kar sploh ne veste, kaj bi to bilo.

Zato vam priporočam, da se prava vprašanja naučite postavljati čim prej. V kolikor morda ne veste natančno česa si želite, si postavite prvo pravo vprašanje: »Kaj si v resnici želim?«.

So to prava vprašanja?

Naj vam prava vprašanja pojasnim na vsakodnevnem primeru, ki se lahko zgodi marsikomu; vam ali nekomu od vaših bližnjih.

Zamislite si, da ste se znašli v finančni stiski.

Pogledate na kup položnic, ki ste jih prejeli ta mesec in se sprašujete, od kje so se nabrale. Začnete odpirati kuverte in ugotovite, da resnično potrebujete elektriko, komunalne storitve in ostalo, kar predstavljajo. Morda pa je tam nekaj, kar samo povečuje vaš kupček.

V kolikor se začnete jeziti in stresate slabo voljo nad svojimi domačimi, samo poslabšate situacijo. Položnice so tu. Ostale bodo na kupu in z njega bodo izginile, ko jih boste plačali ali pa jih odvrgli na kup, kjer zbirate papir (ne priporočam, ker boste imeli dodatne stroške z opomini in izterjavo).

Lahko se vprašate npr.: »Zakaj so položnice tako visoke?«, »Kdo pošilja te ne-bodi-ga-treba?« ali kaj podobnega. Odgovor na prvo vprašanje boste nekaj časa iskali, na drugo pa ga boste hitro našli. Samo poglejte na račun kdo je izstavil položnico, pa ga imate.

Seveda vam noben od zgornjih vprašanj ne bo dal odgovora na tisto, kar je v tistem trenutku zelo verjetno vaš največji problem. Če imate težave s plačilom, je povsem nepomembno, zakaj takšna višina in kdo je položnice poslal.

Seveda govorim o tistih položnicah, ki jih prejmete od znanega podjetja za tisto, kar ste dejansko naročili ali u-porabili. Če je med njimi kakšna, ki vam ne pripada ali kakšna, ki glasi na soseda, takšno pošljite nazaj ali jo odnesite sosedu.

Knjiga o denarju

KNJIGA DENAR - KAKO SE ZNEBITE DOLGOV IN ZAČNETE VARČEVATI
avtorica Irena Stopar


Knjiga je praktični vodnik za uspešno ravnanje z denarjem, hitrejše odplačilo dolgov in varčevanje za lepšo prihodnost. Dodana so poglavja o dodatnem zaslužku, otroškem varčevanju, o vplivu denarja na odnose in še mnogo drugega.

Prava vprašanja vas vodijo do rešitev

Prava vprašanja so tista, ki vam bodo pomagala najti odgovore, ki jih v tistem trenutku potrebujete. Če je težava s plačilom položnic, bi bilo veliko bolje, da bi se vprašali kaj, kar vam lahko pomaga do rešitve.

Prava vprašanja glasijo nekako takole:

  • So zneski, zaračunani na položnicah, resnično pravilni?
    Odgovor boste hitro našli. Preverite jih in v primeru napake pošljite reklamacijo. Napake pri obračunu se zgodijo večkrat kot si mislite.
  • Kako lahko znižam vrednost položnic-e?
    Včasih je mogoče podobno storitev naročiti pri drugem podjetju ali zamenjati npr. paket, ki ga uporabljate. Na tak način lahko precej prihranite in kup položnic se zazdi hitro manjši.
  • Katere storitve in izdelke, ki jih moram plačati, dejansko potrebujem?
    Morda boste ugotovili, da potrebujete vse. V praksi pa se večkrat srečam z ljudmi, ki plačujejo nekaj, česar nujno ne potrebujejo ali celo niso naročili.

Vaša prava vprašanja

Primeri, navedeni v tem prispevku, so simbolični. Namenjeni so temu, da začnete razmišljati tudi o tem, ali postavljate prava vprašanja. Seveda bodo vaša prilagojena na trenutno situacijo in ne bodo nujno povezana z denarjem.

V življenju se vsakdo od nas sooča z mnogimi dilemami. Prav vsako je mogoče rešiti, če si postavite prava vprašanja. Z njimi boste tudi brez moje pomoči hitro našli odgovore in rešitve za marsikaj, kar se danes še zdi »problem«.

V kolikor pa se še vrtite v krogu razočaranj in bi se radi izvili iz njega, vam z veseljem pomagam do več sreče in uspeha. Tudi s pomočjo pravih vprašanj, ki vam bodo hitro dala tudi prave odgovore.

Ste že začeli uporabljati prava vprašanja? Imate zanje naravni dar ali ste se jih morali začeti učiti s pomočjo mentorja? (Sama sem zelo dolgo postavljala napačna vprašanja in seveda, dobila čudne odgovore zaradi tega). Povejte v komentarju spodaj!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply