Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Gibanje za možgane

Gibanje za možgane

Gibanje za možgane

Včeraj sem se pogovarjala z gospodom, ki mi je razlagal, da brez svoje rekreacije ne bi mogel živeti. Nasmejala sem se in mu rekla, da je sigurno »v trendu«. Vrnil mi je nasmešek in ob tem rekel, da je to njegovo »gibanje za možgane«.

Nič več nisem bila le vljudna sogovornica, pač pa sem postala pozorna, saj me vedno pritegne, ko nekdo govori o možganih in njihovem delovanju. Skozi misli mi je šinilo: »Gibanje za možgane? O tem moram izvedeti več.«.

Seveda sem že večkrat slišala o tem, kako je gibanje koristno za telo, za naše zdravje in dobro počutje. Nikoli pa me v resnici to področje ni kaj dosti zanimalo ali pa sem se mu celo izogibala kolikor je mogoče. Ampak: »Gibanje za možgane?«.  

Pomislila sem, da tudi sama svojim klientom večkrat priporočim, naj se sprehodijo, poigrajo z otroci ali živalmi, gredo peš do trgovine ali banke ali vsaj naredijo nekaj počepov za boljše počutje.

Gibanje za možgane preprečuje nezdrav življenjski slog

Pomislim, da celo znanstvene študije dokazujejo, kako pomembna je za človeka telesna aktivnost. Da se med gibanjem izboljšuje sposobnost koncentracije in pozornosti, zato človek hitreje razume snov.  

Priznam svoj nezdrav življenjski slog, ki me priklepa za pisalno mizo. Prav pred kratkim sem svojemu sedenju napovedala »vojno«. Kakšno bitko sem že dobila, vendar še vedno predolgo časa presedim za ekranom.

Zanimivo pa je, da s pomočjo dihalnih tehnik in preprostih vaj v obliki prestopanja po pisarni, kakšnega počepa, predklona, zaklona, dvigovanja nog in podobnega lahkotnega gibanja, včasih opazim kakšno dodatno idejo, ki je pred aktivnim odmorom nisem imela.

Pri sebi opažam, da očitno mora biti nekaj zanimivega povezano med večkratnimi krajšimi odmori, nenapornim gibanjem in mojim pretežno miselnim delom, ki včasih zahteva ogromno koncentracije.  

Gibanje za možgane ne sme biti prenaporno

Pred kratkim sem se o tej temi pogovarjala z eno od medicinskih sester. Njena naloga je bila, da me pripravi k več gibanja. Začudena sem bila, ko me ni poskušala prepričati v kakšne hude fizične napore.

Nežno me je vzpodbujala k igri in sprehodom s psom, košenju trave, pometanju hiše, plesu in podobnim aktivnostim. Večine od njih sama sploh ne bi uvrstila med gibanje, pač pa med »vsakodnevna opravila«.

Poudarila je, da je pomembno, da se začnem večkrat in bolj pogosto gibati, ne pa, da se pri tem tako naprezam, da bom gibanje zasovražila. Govorila je o tisti lahkotni ali zmerni vadbi, o ne kakšnih velikih športnih naporih.

O tem vam pripovedujem zato, ker imate morda tudi sami omejujoča prepričanja glede gibanja. Sprostite se. Ni vam potrebno postati vrhunski športnik ali bog ve kako dober rekreativec, da naredite nekaj dobrega zase, za svoje telo in svoje možgane.

Gibanje za možgane v zdravstvenem domu

O pravilnem gibanju vam resnično ne morem veliko povedati, saj se s tem ukvarjajo drugi strokovnjaki. Posvetov in mentorstva na to temo ne izvajam. Več raje vprašajte kakšnega joga ali fitnes trenerja ali pa medicinsko osebje v vašem zdravstvenem domu.

Članek sem med drugim pripravila tudi zato, ker imam še eno dobro novico za vas. Izvedela sem, da v zdravstvenih domovih poteka vrsta brezplačnih delavnic, s katerimi lahko na zdrav in zelo prijeten način ohranjate svoje zdravje.

No, čisto brezplačne niso. Zelo verjetno vsak mesec plačujete zdravstveno zavarovanje, če zdravnika potrebujete ali ne. Stroški organizacije in izvedbe teh delavnic se menda krijejo iz tega namena.

Gibanje v času varčevanja

Ne morem iz svoje kože. Preprosto se moram dotakniti še svoje priljubljene teme: varčevanja. Za zdravstveno zavarovanje boste plačali enako, če se boste delavnic udeležili ali ne.

V času varčevanja si morda fitnesa, joge ali druge vrste vodene rekreacije niti ne morete privoščiti. No, zdaj si jo lahko. Pokličite v zdravstveni dom in naredite nekaj dobrega zase. Ali pa vsaj pojdite na sprehod in se nadihajte svežega zraka. 

Zanima me, ali se sami redno gibljete in ob katerih aktivnostih se najbolje počutite. Povejte v komentarju!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply