Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
možgani

Možgani so krivi in ne vi!

Vaši možgani so krivi!

Možgani predstavljajo najzmogljivejši »računalnik« na svetu. Današnji prispevek bom posvetila večni dilemi, zakaj ljudje ne naredijo premika v smeri lepšega in boljšega življenja. Nimam vseh odgovorov, ampak en od njih me je presenetil.

Prejšnji teden sem vas povabila na 6. Brain-A-Thon. Nikoli prej nisem slišala zanj. Priporočil mi ga je eden od mojih mentorjev. Kadar on reče: »Irena, tole je zate.«, poslušam.

Nisem vedela kaj lahko pričakujem, a mi je nekaj zadev dobesedno »odpihnilo glavo«. Navdušena sem bila, ker so nam o možganih in njihovem delovanju razlagali znanstveniki z Oxforda in Harvarda. Še posebno, ker znajo komplicirane zadeve razložiti na preprost način.

Možgani si izmišljujejo izgovore 

Za poslastico sem se odločila, da vam na hitro prenesem nekaj zanimivosti o delovanju možganov kot nam je razložil dr. Srini Pillay. Pravi, da so možgani »excuse making machine«.

V prevodu poenostavljeno pomeni, da so zaslužni za to, da si delamo utvare. Iščemo neskončne izgovore za tisto, kar si želimo narediti. Po drugi strani pa se ne premaknemo niti za milimeter.

Z vsako odločitvijo, ki jo želite sprejeti in jo uresničiti, se v možganih sproži »alarm«. Karkoli od vas zahteva, da se premaknete iz cone vašega udobja, v vas povzroči občutek strahu ali drugega neželenega. Možgani so namreč tisti, ki skrbijo za vaš občutek varnosti.

Pri tem ne ločujejo, ali gre za resnično ali le namišljeno nevarnost. Njihova naloga je, da vas obvarujejo pred vsem, kar se je v podzavesti zapisalo kot potencialna nevarnost oz. občutek nelagodja ali kot negativna čustva.

S tem v vas povzročijo občutek, da niste motivirani, da se ne morete premakniti. Rečete si: »Ne bom naredil-a tega.«, »Ne zdaj. Malo bom počakal-a.« in podobno. Iščete izgovore. S tem utrjujete svoje prepričanje, da spadate med tiste, ki nenehno z nečem odlašajo ali nečesa ne zmorejo.

Čeprav niste zadovoljni s tem, kar se vam dogaja, bolečina še vedno ni dovolj velika, da bi naredili spremembo. Kar vam je poznano, vam prinaša večji občutek navidezne varnosti kot tisto, kar je neznano.

Možgani pravijo: "Sprememba boli"

Ob spremembi je pogosto potrebno skočiti v povsem neznane globine. Pred neznanim vas možgani varujejo za vsako ceno. Ne glede na to, ali je nekaj dobro ali slabo za vas.

Težava pri takšnem delovanju se pokaže v tem, da odlašanje s spremembo v vas utrjuje navado, da stvari začnete odlagati. Začne se z enim področjem in se kar naenkrat razraste na mnoga druga področja.

Vse skupaj preraste v navado. Navade pa so trdovratne oblike vedenja, ki jih je težko spreminjati. Saj veste, da so naši predniki rekli: »Navada je železna srajca.«.

Pa smo spet pri spremembi, ki ste jo že ničkolikokrat odložili. Pri tem sploh ni pomembno, ali gre za spremembo v partnerskem odnosu, pri delu, v vašem malem poslu, pri osebnih financah ali kjerkoli drugje.

V knjigi Denar – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati ter v tečaju z istim imenom vam podrobno pojasnim postopek spreminjanja navad, povezanih z rokovanjem z denarjem, dolgovi in prihranki.

Verjeli ali ne, šele po Brain-A-Thonu mi je bilo jasno, zakaj se relativno malo ljudi resno spopade s finančnim izzivom in za vselej razreši svojo finančno stisko. Čeprav v sebi vedo, da je to zelo koristno zanje in za njihovo varno prihodnost, se začetek uvajanja drobnih sprememb zdi kot nepopisna obveza.

Krivi pa so, kdo drug, kot njihovi možgani.

Možgani in neslutene možnosti

Sama sem se po Brain-A-Thonu pridružila NeuroGym-u, ker želim razrešiti večletno dilemo, pri kateri mi do sedaj še nihče ni mogel pomagati.

Poleg tega pa sem praznovala svojega pol stoletja in sem si izobraževanje podarila za še lepših naslednjih 50 let. Iz lastne izkušnje vam lahko nekaj malega povem o tem, kaj se je zgodilo zatem.

Že prvi dan sem, po opravljenih zelo preprostih vajah, opazila, da sem veliko bolj mirna kot običajno. Po tednih slabega spanca, sem zaspala kot dojenček in se zjutraj končno zbudila naspana. Ves dan sem opažala veliko boljše razpoloženje.

Zgodilo se je nekaj zadev, ki bi me običajno spravile »ob pamet« ali bi se znašla v zadregi. Tisti dan pa se je zgodil »čudež«, saj sem dojela, da je prav za vse udeležene. Moje reakcije so, seveda, požele odobravanje.

Od začetka programa vsak dan delam vaje. Napetost je izginila. Ne le to. Zgodilo se je nekaj neverjetnega. Začela sem prepoznavati kdaj me možgani poskušajo ujeti v zanko. Naučila sem se tudi »komunicirati« z njimi na nov način, in jih včasih že uspem prelisičiti.

Verjetno veste, da sem večkrat rekla, da je za zakon privlačnosti "potrebno delati". Nikoli prej, pa čeprav sem se udeležila dragih tečajev (veliko dražjih od tega), nisem zmogla razviti toliko prepričanja v zakon privlačnosti, da bi deloval zame.

Po nekaj dneh preprostih vaj, sem opazila, da so se začele uresničevati zadeve, na katere sem upala, vendar prej nisem verjela, da se bodo zgodile. Po štirih dneh sem dobila dve zelo dobri novici kot odgovor na nekaj, kar sem pred tem večkrat poskusila premakniti, pa ni teklo v pravi smeri.

O tem, kar se mi dogaja, vam pripovedujem zato, ker sem bila skeptična do mnogih zadev, ki so se začele uresničevati v teh nekaj dneh. Navdušena sem, kako je mogoče z nekaj dodatnega razumevanja možganov in njihovega delovanja že v nekaj dneh spremeniti svoje življenje na bolje.

*** Opomba: Dopolnim članek, ker se je zgodilo nekaj neverjetnega zatem, ko sem ga objavila. 

Peti dan sem dobila zelo jasen odgovor na svojo večletno dilemo. John Assaraf mi je na webinarju za člane namenil dve ali tri minute in mi v trenutku "diagnosticiral" moj "veliki problem". (mogoče ste Johna opazili v filmu The Secret) Izkazalo se je, da sva z astrologijo prišli do pravega odgovora. Zdelo se mi je, da je z mene padla tisoč-tonska skala. Zdaj natančno vem, kaj mi je storiti. In to brez odlašanja. 

Po odgovoru na webinarju, je moje vprašanje videla gospa, ki je spremljala webinar in je že leto dni članica. Šesti dan zjutraj me je poklicala in me povabila, če sem pripravljena pripraviti astrološko delavnico za njen luksuzni "resort" na sanjski lokaciji, ki jo imam v mislih za počitnice naslednje leto. Seveda, s petičnimi udeleženci. :-)

Pojma nimam kaj se bo zgodilo v prihodnje, ampak to sploh ni pomembno. Dobila sem vse in še več, kar sem pričakovala od programa, pa sploh še nisem zares začela z njim. Vse, kar moram storiti, je, da pol ure na dan delam vaje, naredim v "realnem življenju", kar je v moji moči in se prepuščam presenečenjem, ki se kar vrstijo. 

Maraton in vaje za vaše možgane

Zato, če razumete angleško, si naredite uslugo in si poglejte brezplačni Brain-A-Thon. Ja, res je naporen kot kak maraton. A, zaradi izjemnega zanimanja in ljudi, ki so se odločili v preteklosti in zdaj narediti spremembo po njem, bodo tokrat ponovili dogajanje.

Želim vam, da bi zmogli uporabiti znanje, ki vam je na voljo, in dosegli v življenju točko, ko bo vse teklo veliko lepše kot danes.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

4 comments
Add Your Reply