Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
seznam dosežkov

Preglejte seznam dosežkov v letošnjem letu

Preglejte seznam dosežkov v letošnjem letu

Pol leta je za nami in to je primeren čas, da se posvetite pregledu dosežkov. Preverite razloge, zakaj jih morda še niste uresničili v letošnjem letu. Če ste zmajali z glavo, da nimate česa pregledati, se zagotovo motite. Če berete ta prispevek, sem precej trdno prepričana, da zadnjih šest mesecev niste prespali.

Predvidevam, da ste si ob zaključku lanskega ali v začetku letošnjega leta srčno zaželeli uresničiti nekaj, kar se vam je do sedaj izmikalo. Morda ste si postavili cilje, naredili načrte, kako jih boste uresničili in nekaj dosežkov že zabeležili.

V kolikor se vaše velike želje še niso pokazale v obliki dosežkov, nikar ne skrbite. Čas res hitro mineva, a vam je ostalo še šest mesecev, da uresničite svoje sanje. Danes je primeren dan, da jih pregledate in se vprašate, do kje ste prispeli.

Nekaterih dosežkov ni mogoče uresničiti takoj

Odvisno od tega, kaj ste si zastavili kot svojo srčno željo ali cilj za letos, za uresničitev svojih dosežkov potrebujete nekaj časa. Kadar si ljudje želijo npr. prebeliti eno sobo, to lahko naredijo ob naslednjem koncu tedna ali pa že kar isti ali naslednji dan.

Večina želja potrebuje nekaj več časa, preden jih lahko uresničite. Za tiste velike, morda skoraj nepredstavljive, potrebujete veliko dlje, preden sestavite svoje načrte in taktike, kako jih boste dosegli.

V kolikor ste sledili napotkom o postavljanju S.M.A.R.T. ciljev, imate v rokah odličen načrt. Ljudje to v večini primerov radi počnejo. O vsem premislijo, si zapišejo cilje in se pogosto tudi zaženejo k uresničitvi. Zaplete pa se pri potrpežljivosti in vztrajnosti.

Ko dosežkov še niste uresničili

Vsakemu od nas se zgodi, da želenih dosežkov ne uresničimo ali jih odložimo za določen ali nedoločen čas. Pogosto se pri načrtovanju zmotimo pri oceni časa, ki ga potrebujemo za uresničitev nečesa. Meni se to nenehno dogaja.

Včasih na poti do uresničevanja svojih želja ugotovimo, da nekaj zahteva preveč vložene energije. Nagrada pa ni tako mamljiva, kot smo si sprva predstavljali. Zato naše želje in cilji počasi tonejo v pozabo. V takšnem primeru vam predlagam, da se vprašate dvoje.

Premislite, kako močno si tisto želite. Zastavite si lestvico od 1 do 10. Cilji, ki jih ocenite z manj kot 6, morda za vas niso zelo pomembni. Če boste še vedno prepričani, da je želja močna, dodajte še odgovor, zakaj bi nekaj storili.

Zatem se vprašajte, kaj ste do sedaj že uresničili. Morda dosežkov v celoti niste uresničili, a ste se na poti do želenega že premaknili nekaj korakov dalje. Zapišite si vse, kar ste do sedaj naredili. Zatem pa preglejte, kaj ste počeli do sedaj in kateri je naslednji logičen korak.

Dosežkov se lotite po korakih

Vsaka želja ali cilj sta običajno sestavljena iz več natančno premišljenih korakov. Celo tako preprost cilj kot je nakup nove obleke. Od vas zahteva nekaj privarčevanega denarja, zatem se morate odpraviti v trgovino, izbrati želeno obleko, jo plačati in odnesti domov. Verjetno pa je vmes še kak korak, ki sem ga ob hitrem razmišljanju zanemarila.

Kadarkoli si želite doseči nekaj, kar se vam zdi težko dosegljivo, pa vendar mogoče in verjetno, uresničevanje zahteva nekaj dodatnega časa, energije, napora in spremljanja že uresničenega.

Pri večjih željah in ciljih se ne pozabite nagraditi, ko uresničite naslednji večji korak. Nagrade so lahko zelo preproste, a naj bodo takšne, ki vas razveselijo. Ko boste uresničevali naslednji korak, se boste že ob začetku veselili nagrade.

Krizen čas pri uresničevanju dosežkov

Pol leta po začetku postavljanja želja in ciljev za mnogo ljudi predstavlja težko obdobje, ko val navdušenja povsem pojenja. V tem času se je potrebno nekoliko zbrati in se vprašati, koliko je želja še vedno močna.

Takoj, ko si odgovorite pritrdilno, si vzemite nekaj časa za premislek in nadaljujte, kjer ste ostali. Včasih pa je koristno, da si naredite nov načrt, se mu zavežete in ga spremljate v pisni obliki.

Vsaka kriza je vedno za nekaj dobra. Neugodne okoliščine, porazi ali navidezni porazi in ovire nam povedo, ali je nekaj dovolj pomembno za nas. Zato tudi ovire pri uresničevanju vaših dosežkov vzemite kot dragocene pokazatelje, kaj je v tem trenutku pomembno za vas.

Zanima me, ali ste si cilje v začetku leta napisali. Koliko ste jih izbrali? Koliko ste jih uresničili? Imate kakšen zanimiv recept za premagovanje sebe pri uresničevanju svojih dosežkov in želja? Povejte v komentarju spodaj! 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply