Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
odplačilo kredita

Predčasno odplačilo kredita

Vas zanima predčasno odplačilo kredita

Ste kdaj razmišljali, ali se vam predčasno odplačilo kredita dejansko splača? Morda ste vzeli preveč kredita, ki bi ga radi predčasno vrnili, se vam je povišala plača ali ste morda podedovali nekaj denarja ali nekaj drugega, kar lahko prodate in spremenite denar?

V navedenih primerih se vam je verjetno porodilo vprašanje, ali je boljše predčasno odplačilo kredita ali še nadaljnje plačilo v zneskih in rokih kot ste jih izbrali ob najemu kredita. Običajno se vam splača plačati čim več vnaprej, a za vsak slučaj prihranke izračunajte, da boste sigurni.

Imate najet kredit?

Kredit vsebuje stroške odobritve, stroške zavarovanja, vodenja računa in obresti. Stroške odobritve in stroške zavarovanja, tudi morebitne hipoteke ste plačali ob odobritvi kredita. Obresti in stroške vodenja računa pa plačujete vsak mesec in so vključeni v višino obroka.

Mnogi ljudje ne vedo, da je kredit mogoče delno ali v celoti odplačati predčasno. Ob odobritvi kredita ste prejeli amortizacijski načrt za kredit, v katerem so zapisani vsi podatki o vašem kreditu.

Iz amortizacijskega načrta razberete višino kredita (glavnice), obdobje, število dni za izračun obresti, obrestno mero, znesek plačane glavnice, znesek plačanih obresti in skupno obveznost (mesečni obrok, ki ga morate vsak mesec odplačati). Zapisani pa so tudi vsi ostali stroški in pomembni podatki za kredit. 

Predčasno odplačila kredita – stroški

Ob predčasnem odplačilu kredita lahko nastanejo dodatni stroški. Koliko nadomestila vam banka lahko zaračuna, je omejeno z zakonodajo. Odvisno pa je, kdaj ste najeli kredit in pod kakšnimi pogoji.

  • V kolikor ste najeli kredit s spremenljivo obrestno mero, vam po zakonu banka ne sme zaračunati nadomestila za predčasno odplačilo kredita.
  • Pri kreditih s fiksno obrestno mero vam banka lahko zaračuna nadomestilo v višini do 1 % od preostanka dolga, če je do končnega odplačila kredita ostalo več kot eno leto. 
  • V kolikor je do končnega odplačila kredita ostalo leto ali manj, vam banka ne sme zaračunati več kot 0,5 % nadomestila.
  • V kolikor ste kredit najeli pred avgustom 2010, vam banka ne sme zaračunati več kot polovico stroškov, ki ste jih že plačali za odobritev vašega kredita. 


Kredit pri drugi banki

Pogoji za najem kredita se precej hitro spreminjajo. Pri tem niha tudi obrestna mera. V kolikor ste najeli kredit pod neugodnimi pogoji, preverite, ali je smiselno najeti drug kredit z nižjo obrestno mero.

Pri denarju je vedno dobro preveriti številke oz. vrednosti. Ne odločajte se na vrat na nos! Pred dokončno odločitvijo, obvezno upoštevajte tudi stroške, ki nastanejo z najemom novega kredita in morebitne stroške poplačila dosedanjega kredita.

Poleg svoje banke, obiščite še nekaj konkurenčnih. Ugotovili boste, da se zneski stroškov kredita razlikujejo od banke do banke. Primerjajte efektivno obrestno mero (EOM), preden sprejmete končno odločitev. Potem pa se začnite resno pogajati s svojo in ostalimi bankami.

Privarčujte za predčasno odplačilo kredita

Morda se vaša plača ni povišala, ničesar niste podedovali in nimate ničesar, kar bi lahko prodali, saj potrebujete vse, kar imate. Všeč pa vam je zamisel, da bi kredit predčasno poplačali in se ga še hitreje znebili.

Kako to storiti?

V tečaju DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati, se boste naučili s svojim denarjem ravnati tako, da boste s plačo ali pokojnino prišli skozi mesec. Precejšen del tečaja je namenjen varčevanju brez (ali skoraj brez) odrekanja in pospešenemu odplačilu manjših dolgov.

Po istem principu kot boste odplačali limit, porabljene zneske kreditnih kartic in manjših posojil (tudi gotovinskih oz. potrošniških kreditov), se boste lotili pospešenega odplačila večjih kreditov. To je npr. kredit za stanovanje ali hišo.

Vpis v tečaj poteka na povezavi tukaj. Pridružite se nam zdaj, da boste že jutri lahko uredili svoje osebne finance in našli najboljši način, da predčasno odplačate svoj kredit.  

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply