Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
mesečni proračun

Mesečni proračun – številke ne lažejo!

Vodite mesečni proračun?

Zadnjič me je ena od bralk vprašala, če ji lahko pojasnim, kaj je mesečni proračun. Seveda! Sliši se komplicirano in v resnici lahko ob njem komplicirate ter drobite podatke ali naredite čisto preprosto. 

Mesečni proračun je seznam, v katerega zapišete vse svoje prejemke in izdatke. Pripravite ga na začetku meseca (ali kadarkoli vmes) in sproti, ko karkoli prejmete ali plačate, posodobite podatke na realno stanje. 

Preprost mesečni proračun

Mesečni proračun lahko začnete pisati čisto preprosto. Naj vam razložim, kako to storite, da boste lahko takoj, že v naslednjih minutah začeli.

  • Odprite računalnik, priporočam Excel ali kak podoben program s tabelami. 
  • V prvi koloni naštejte predvidene prejemke (plača, malica, prevoz na delo ali pokojnina, karkoli že prejemate).  
  • Pod prejemki vpišite predvidene izdatke - naštejte vse, kar skozi mesec plačujete (npr. gospodinjstvo, oblačila, položnice, ...).
  • V drugo kolono vpišite predvideni znesek, ki ga boste v tem mesecu prejeli in porabili za vsako kategorijo posebej.
  • Sproti, ko karkoli plačate, v tretjo kolono vpišite znesek oz. ga prištejte k prejšnji porabi, če ste že kaj plačali. 
  • V četrti koloni vodite skupni znesek, ki je še ostal, da boste vedeli, koliko vam je še ostalo oz. koliko lahko še porabite do konca meseca. 

To je najbolj preprost primer mesečnega proračuna, ki ga lahko pripravite takoj brez posebnega tuhtanja. V tečaju o denarju vam ga, seveda, čisto podrobno razložim in pokažem na praktičnem primeru, da samo še vpišete svoje zneske

Če vam računalnik ni pri srcu, to zlahka storite na papirju. Vzemite list papirja, ki ga boste shranili ter dopolnili ali zvezek, ki ga boste uporabljali več mesecev. Vanj načrtajte kolone in pišite. :)  

Bolj podroben mesečni proračun

Za bolj podroben mesečni proračun vse postavke še bolj razdrobite. Tako boste natančno vedeli, koliko stane posamezna kategorija. Za gospodinjstvo npr. morate plačati hrano, čistila, wc papir, ... Saj sami veste, kaj potrebujete, da lahko preživite. 

Ljudje se pogosto zgrozijo, ko prvič slišijo za mesečni proračun. To je razumljivo, ko pa ima takšno čudno ime. Lahko ga imenujete "moj najboljši prijatelj", pa bo imel bolj prijazno noto. Vaš prijatelj pa je, ker se boste ob njem naučili smotrno ravnati z denarjem. 

Denar sam po sebi ni vreden nič. Če pa ga nimate, ste prikrajšani za marsikatero stvar, ki jo nujno potrebujete in za mnoge želje, ki si jih drugi ljudje privoščijo brez posebnega razmisleka ali slabe vesti. 

Vsi ljudje, ki jih poznam, in imajo denar, redno in brez izogibanja vodijo mesečni proračun do centa natančno. To počnejo kljub temu, da jim nekaj eurov sem in tja nič ne pomeni. Oz. drugače. Ne spremeni njihove finančne situacije. 

Zakaj vaš najboljši prijatelj?

Pravim, da je mesečni proračun vaš najboljši prijatelj. Saj ste kdaj že slišali: "Čisti računi - dobri prijatelji?". No, pa danes ne govorim o tem, kako si od prijateljev, sorodnikov in znancev ni dobro izposojati. Vaš najboljši prijatelj postane nekdo, ki vam pomaga do jasnosti. 

V tečaju o denarju vas bom naučila miselne naravnanosti, ki vam bo ohranjala denar, ne glede na to, koliko ga zaslužite (razen najnižjih prejemkov brez dodatnih finančnih vzpodbud, ker vi zelo verjetno že sami veste, kako preživeti z njimi). 

Naučila vas bom napisati in voditi mesečni proračun. Ob tem pa boste prejeli še vrsto koristnih napotkov, vse pripomočke in tabele za preprosto vodenje financ in primere kako naredite svojega.  Pa še precej več od tega. 

Vpis v tečaj poteka v Moji Akademiji na povezavi tukaj. Tečaj ni primeren za vsakogar. Če samo jamrate, prosim, spreglejte mene in tečaj. Primeren je samo za ljudi, ki so pripravljeni urediti svoje osebne finance tako, da bodo vedno imeli dovolj denarja zase in svojo družino. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply