Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Počitniško delo naj bo zabavno

Počitniško delo je lahko tudi zabavno

Počitniško delo

Počitniško delo za marsikaterega najstnika predstavlja odličen vir zaslužka za uresničevanje želja. Denar, ki ga zaslužijo sami, precej bolj cenijo od žepnine ali štipendije.

Počitnice so za večino otrok in mladostnikov najlepši čas v letu. Čas je, da si nekoliko odpočijejo in pozabijo na šolske obveznosti. Hkrati predstavljajo odlično priložnost, da pridobijo kakšno delovno izkušnjo. Zato se tokrat osredotočam na počitniško delo.

Poleg tistega »težaškega« fizičnega dela, ki ga otroci pogosto opravljajo med počitnicami, boste v tem prispevku našli kar nekaj idej, ki jim lahko prinesejo nekaj dodatnega denarja brez pretiranega naprezanja. Mnogim se bodo zdele celo zabavne.

Kako poiskati počitniško delo  

Verjetno poznate kup ljudi. Pri nas je še vedno osebni stik skoraj nenadomestljiv. Malo povprašajte sosede, družinske člane in prijatelje, ali v njihovem podjetju iščejo koga za počitniško delo. Pogosto je to najlažja pot. Pobrskate pa lahko tudi po razpisih.

Večina najstnikov zna računalnik, mobilni telefon in internet precej bolje uporabljati od vas oz. starejših generacij. Tisto, v čemer ste verjetno bolj spretni od njih, je iskanje dela. Združita moči. S svojim znanjem pomagajte najstniku poiskati počitniško delo na internetu.

Pred iskanjem počitniškega dela, se z najstnikom pogovorite. Bodite pozorni na tisto, kar ga v resnici zanima. Otroci, ki se zavedajo svojih talentov, želja in imajo vsaj kak cilj za prihodnost, si želijo delati na področju, kjer se lahko naučijo nečesa s tistega področja.

Morda bi vaš najstnik z veseljem kelnaril, pomagal nekomu pri tipkanju tekstov ali obrazcev, prodajal sladoled, izdelal kakšno spletno stran, oblikoval kak dokument ali počel nekaj za svojo dušo.

Podprite ga, da poišče možnost zaslužka in predvsem pridobi nekaj dragocenih praktičnih izkušenj pri tistem, kar ga v resnici veseli. Konec koncev lahko na tak način spozna želeni poklic in se dokončno odloči, ali ga bo opravljal, ko konča šolanje.

Ideje za počitniško delo


Strežba, degustacije in prodaja

Pri delu s strankami, kjer otrok nekaj ponuja, postreže ali prodaja, se bo naučil zelo pomembne in dragocene veščine: komunikacije. Še zlasti, če se odloča za podobno smer šolanja, bo lahko preveril, v kolikšni meri ga tovrstno delo v resnici veseli.

Oblikovanje in ročna dela

Ustvarjalni otroci uživajo v počitniškem delu, povezanem z ustvarjalnimi dejavnostmi in ročnimi deli. Sem bi lahko uvrstili pomoč pri izdelovanju nečesa, zavijanje daril, oblikovanje lastnih izdelkov, izdelava nakita, rut, odej, vizitk, oblikovanje dokumentov in tako dalje.

Pomoč sosedom

V Sloveniji še vedno velja, da si sosedje pomagamo brezplačno. V kolikor pa živite v soseski, kjer se ljudje zavedajo, kako pomembno je počitniško delo in so pripravljeni primakniti kak euro, imam idejo za vas.

Morda imate soseda, ki ni ravno ljubitelj čiščenja, pomivanja posode, košenja trave, odmetavanja snega, obrezovanja dreves ali grmička. V kolikor vaš najstnik to z veseljem počne, se lahko odpravi do sosedov in jih vpraša, ali bi ga najeli za tovrstna opravila.

Inštrukcije

Morda je vaš najstnik odličen pri nekem predmetu in z veseljem pomaga drugim do znanja. Inštrukcije so precej iskane in z njimi lahko zasluži kar lep kupček denarja. Seveda to delo ni za vsakogar, a morda je pravšnje prav za vašega najstnika.

Varstvo otrok in skrb za živali

Preverite, ali vaši sosedje v počitniškem času iščejo koga za varstvo njihovih otrok. Če je vaš najstnik dovolj odgovoren in z veseljem poskrbi za mlajše, je to lahko zanimiva izkušnja. Igra z mlajšimi otroci je za nekatere zelo zabavna.

Podobno lahko poskrbi za kakšno živalco (ptička, hrčka, muco ali kužka) v času, ko so sosedje na počitnicah ali morajo podaljšati svoj delovni dan. V kolikor ima vaš otrok rad živali, bo užival v takšnem delu.

Fotografiranje

Najstniki s talentom za fotografiranje, lahko poiščejo delo na tem področju. Pokličejo lahko podjetja in jih vprašajo, ali potrebujejo dobro fotografijo izdelka ali predstavnikov podjetja. Ker bodo delali ceneje kot profesionalni fotografi, jih zna marsikdo najeti.

Za nekoga, ki si želi delati v tej smeri, je lahko takšno delo začetek pridobivanja izkušenj dela s strankami in hkrati referenc. Zlasti reference so dragocene pri iskanju zaposlitve ali odpiranju lastnega podjetja.

Delo na internetu

Ena od zanimivih dejavnosti, ki lahko vodi do dobrih zaslužkov kasneje, je delo na internetu. Za začetek lahko začne pisati blog, ustvarjati video posnetke ali na drug način pridobivati sledilce na družabnih omrežjih.

V kolikor ima jasno predstavo, katero področje ga zanima toliko, da bi na njem delal, je lahko odličen zametek podjetniške dejavnosti. Žal za začetek s tem ne bo nič ali skoraj nič zaslužil.

Lahko pa začne pridobivati publiko in na svojem blogu doda npr. Google Sense oglase, kjer zasluži nekaj denarja, če ljudje kliknejo na oglas. Za takšnega otroka je lahko zelo zanimiv tudi affiliate marketing. Morda z njim navduši tudi vas. 

Počitniško delo naj bo zabavno

Nekateri ljudje se z veseljem spominjajo časov, ko so delali med počitnicami. Drugim sta se delo in služba za vedno zamerila. Odvisno je od izkušenj z delodajalcem in sodelavci v podjetju, kjer so počitniško delo opravljali.

Vašemu najstniku bo počitniško delo ostalo v lepem spominu, če bo lahko delal nekaj, kar ga veseli. Še bolje se bo počutil in vztrajal, če gre za delo, ob katerem se resnično zabava.

Nekaterim denar, ki ga zaslužijo med počitnicami, zelo veliko pomeni. Žal morajo pogosto takšni otroci poprijeti za vsako delo, ki prinaša nekaj denarja. Močno upam, da vaš najstnik ne spada mednje.

Včasih kakšno težaško ali drugače naporno delo lahko predstavlja zelo dober vzgojni ukrep. V kolikor menite, da bi otrok moral spoznati, kako se vi ali nekdo drug trudite, da lahko poskrbite zanj, mu pomagajte poiskati takšno delo.

V kolikor pa glavni razlog za delo ni denar ali neka določena vrsta nabiranja izkušenj, se pogosto bolj splača delati nekaj, kar je zabavno. Takšno delo lahko najstnik opravlja celo brezplačno in z njim pridobi dragocene izkušnje.

Predlagam, da pomagate otroku poiskati delo, ki ga bo z veseljem opravljal. Če je le mogoče, naj ne počne nekaj takega, ob čemer ga že zjutraj, ko se zbudi, zaboli glava. No, pa saj veste, kako je z vami ali z nekom, ki mu služba predstavlja »nujno zlo«.

Opomba: Ta članek ne predstavlja pravnega ali finančnega nasveta. Glede posebnih pogojev za opravljanje počitniškega dela  in plačila zanj, se posvetujte z ustreznimi strokovnjaki.

Vaše mnenje šteje! Ste opazili, da imate pod vsakim prispevkom možnost komentirati vsebino člankov? Imate kak spomin na svoje počitniško delo? Kakšen je? Kaj bi priporočili naslednjim generacijam?

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply