Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Affiliate marketing

Affiliate marketing ali zaslužek preko interneta

Affiliate marketing ali zaslužek preko interneta 

Affiliate marketing je dejavnost, s katero lahko zaslužite denar brez lastnih izdelkov ali storitev preko interneta. Na internetu lahko zaslužite na različne načine. Svojega najljubšega lahko najde prav vsakdo, tudi vi.

Najboljši način je predstaviti svoj posel na internetu in s pomočjo internetnega oglaševanja začeti uspešno zgodbo. Seveda morate za tovrstno poslovanje imeti svoj posel, izdelek ali storitev.

Včasih ljudje nimajo dobrih idej ali ne znajo učinkovito prodajati. Prodaja se jim zdi naporna ali neetična. Slišim: »Jaz že ne bom nikogar nadlegoval-a s tem in tem…«. Zato hitro izgubijo vero vase in v svojo možnost preživetja s svojim delom.

Pomislite, kako s tem nekomu delate krivico. Če imate idejo, izdelek ali storitev, s katerim lahko nekomu olajšate življenje, je prav, da o njej poveste vsem. Tisti, ki vašo rešitev potrebuje, vam bo hvaležen.

Danes vam povem o najbolj enostavnem in najcenejšem načinu, s katerim lahko zgradite zelo uspešen internetni posel. Z njim rešite svoje finančne skrbi in zanj ne potrebujete nobene posebne ideje, dolgotrajnega načrtovanja in ustvarjanja izdelkov.

Zaslužek preko interneta z affiliate marketingom

Danes si brez predstavitve na internetu podjetja skorajda ne morete predstavljati. Če vas ljudje ne morejo najti v Googlu ali drugih iskalnikih, skorajda ne obstajate. Internetni marketing tako potrebujejo vsa podjetja.

Obstaja način internetne predstavitve, kjer uporabljate izdelke in storitve drugih podjetij. V nadaljevanju se bom osredotočila na internetni marketing, v tujini najbolj pogosto imenovan affiliate marketing. Na kratko bi ga lahko opisala kot promocijo, priporočilo oz. prodajo.

Affiliate marketing je dejavnost, pri kateri nekomu priporočite nek izdelek ali storitev. Če ste kliknili na povezavo v prejšnjem stavku, sem vam pravkar priporočila brezplačno knjigo, s pomočjo katere se lahko affiliate marketinga začnete učiti. Tako preprosto je.

Kadarkoli se nekdo odloči za nakup, vam pripada provizija. Ta je lahko zelo nizka (2%-10%), srednja (20%-50%) ali zelo visoka (celo do 90%). Provizija je lahko v enkratnem znesku ali ponavljajoča, ne da bi za to morali še karkoli dodatno narediti. 

Kaj je affiliate marketing?

Affiliate marketing je način promocije, pri katerem si izberete obstoječi izdelek ali storitev. Nato o njem obvestite širšo javnost in jo povabite, da izdelek kupi. Ko je prodaja opravljena, za svoje priporočilo pridobite dogovorjen znesek – provizijo.

Začnete lahko takoj in čisto sami. A, če se do sedaj z affiliate marketingom niste ukvarjali ali pa še niste dosegli želenih rezultatov, vam priporočam dober izobraževalni program, v katerem se boste veščine priporočil zelo hitro naučili.

Affiliate marketing je primeren za vsakogar zato, ker lahko začnete z delom takoj in že v zelo kratkem času dosežete prve rezultate. Za dober zaslužek pa morate narediti dolgoročni načrt in se ga (z uro do treh ur dela na dan) do potankosti držati.

V nasprotju z delom v službi, ko vam podjetje predpiše delovni čas, v affiliate marketingu delate le krajši čas. Takrat, ko vam ustreza. Nimate šefa, niti kontrole. Sčasoma, običajno v nekaj tednih ali mesecih, se pojavijo prvi rezultati.

Dlje časa, kot vztrajate pri preprostih nalogah, več zaslužite. Vaša investicija v izobraževanje in čas, ki ste ga svojemu delu namenili, se namreč skozi tedne, mesece in leta začne obrestovati z visokimi obrestmi.

Prednosti affiliate marketinga

Mnoge ljudi zaboli glava ob misli, da bi morali nekaj na novo ustvariti oz. razvijati. Pri affiliate marketingu vam ni potrebno nameniti več mesecev ali let dela za razvoj vašega izdelka ali storitve.

Vse to je namesto vas neredil že nekdo drug. Zato ne boste izgubljali časa z zadevami, ki trajajo zelo dolgo časa. Sčasoma se boste naučili dovolj, da boste lahko začeli razvijati svoje izdelke ali storitve in jih uspešno prodajati. Če boste želeli, seveda.

Investicija je minimalna in zanjo ne potrebujete več deset-tisoč eurov, preden postane vaš projekt dobičkonosen. V osnovi za začetek potrebujete računalnik z internetno povezavo in nekaj ur časa vsak teden.

Affiliate marketing je v osnovi priporočilo

Affiliate marketing si lahko predstavljate kot priporočilo. Verjetno ste že kdaj kaj dobrega pojedli, bili zadovoljni s frizerko, maserko, kozmetiko in podobno. Kaj ste storili? Ob prvi priliki ste o tem povedali svojim prijateljem in znancem.

V kolikor se boste odločili, da si finančno opomorete s pomočjo affiliate marketinga, boste počeli nekaj podobnega. Ljudem boste povedali, kar ste sami doživeli, kako jim lahko nek izdelek ali storitev koristi in izboljša njihovo življenje.

Vse ostalo boste prepustili podjetju, ki ta izdelek ali storitev ponuja. Oni bodo zbrali naročila, poskrbeli za plačila, izdelavo, pakiranje, dostavo in se ukvarjali s podporo strankam.

Po zaključenem procesu dobave, bodo poskrbeli še za to, da vam avtomatično nakažejo denar na izbrani način. V tujini za nakazilo običajno uporabljajo nakazilo na vaš PayPal račun. Nekatera podjetja pošiljajo gotovino ali čeke.

V običajnem življenju morate za to, da nekomu nekaj priporočite, osebo poznati ali pa trkati na vrata neznancev oz. jih ustavljati na ulici. Večino dela pa prevzamejo trgovci in trgovske verige, ki prodajajo izbrane izdelke.

V primeru poslovanja preko interneta je situacija nekoliko drugačna. Nič ni narobe, če o dobri rešitvi poveste ljudem, ki jih poznate in jim želite dobro. Glavnino priporočil preko spleta pa boste predali ljudem, ki jih še nikoli niste srečali in vas ne poznajo.

Z affiliate marketingom lahko začnete že danes

Preden začnete z affiliate marketingom, vam toplo priporočam, da se o njem dobro poučite. Investicija v znanje je neprecenljiva, saj boste pridobljena znanja uporabljali vrsto let, morda desetletij.

Znanje, ki ga boste pridobili, boste lahko prenesli na svoje podjetje, če ga imate. Z njim boste po istih principih lahko ustvarili svoj mali uspešen posel. Kajti vse to, kar morate uporabiti v affiliate marketingu, je odlična osnova za zagon vaše poslovne ideje. Naj pojasnim, kako je to koristilo meni. 

Ko sem leta 1990 začela promovirati svoje prvo podjetje, so bile na voljo pregrešno drage radijske, TV in druge reklame. Šele po letu 1997 sem ugotovila, da je mogoče podjetje predstaviti tudi na internetu, kar sem, seveda, storila. 

Od leta 2014 svoje predstavitve in razvoj podjetja poteka po istih principih kot sem se naučila v affiliate marketingu od svojih mentorjev. Naučila sem se postaviti svoje spletne strani, jih vzdrževati, predstaviti širši javnosti na pravi način in celo knjige ter tečaje prodati. 

Zato predlagam, da si naročite brezplačno knjigo Affiliate Marketing Playbook mojega mentorja Deana Hollanda. Za vas je primerna le, če razumete angleško. Plačali boste le stroške pakiranja in pošiljanja, knjigo pa vam bo podaril.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply