Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Samozavest

Kako pridobiti samozavest

Kako pridobiti samozavest

Samozavest je ženskega spola in morda se prav zato marsikomu izmika. Moški pravijo, da bi ženske radi razumeli. Kako, ko pa se pogosto ne razumemo niti same? Samozavest je tesno povezana s samopodobo in zaupanjem vase.

Vsak človek, celo najbolj tih ali umaknjen v ozadje, v sebi nosi samozavest.Koliko? Kolikor je različnih ljudi, toliko je različno samozavestnih ljudi.

Na tem mestu ni pomembno, ali se počutite zelo samozavestni ali menite, da samozavesti sploh nimate, kajti za vas imam dobro novico. Samozavest je lastnost, ki jo lahko razvijete na čisto preproste načine.

Samozavest zahteva prvi korak

Sem velik pristaš učenja, izvajanja aktivnosti ali razvoja novih lastnosti korak za korakom. Pri razvoju česar koli po korakih se sprva zdi, da se prav nič ne premakne. V praksi (zasebno in poklicno) pa sem ugotovila, da to ni res.

Po prvem stopicanju in, seveda, vztrajanju pri naslednjem koraku, se začne dogajati čudež. Tudi več samozavesti lahko razvijete po korakih.

Ste pomislili: »Po katerih korakih?«.

Odgovor je čisto preprost, podobno kot so vse najbolj pomembne stvari v življenju. V kolikor želite razviti samozavest, začnite s prvim korakom.

Katerim?

Najprej najbolj preprostim, a odločilnim. Odločite se, da boste postali bolj samozavestni.

Ste se odločili?

Niste?

Nikar ne izgubljajte časa, ker je čas najbolj dragocena dobrina, kar jih imate na voljo. Odločite se, ker se brez odločitve ne bo nič spremenilo. Samozavest se rada druži z odločitvami in odločenimi ljudmi.

Ste prikimali?

Super!

Takoj se nasmejte ali pa še bolje. Dajte si »petko«. Ne tiste šolske, pač  pa zamah z roko, ki ga naši otroci in najstniki tako radi vadijo in mu rečejo »Give me five«. Če slučajno ne veste, kaj je to, vprašajte otroke, vnuke ali pa sosedovega Mihca.

Samozavest je vaša

Najlažje je samozavest razviti z vajo. Vam povem skrivnost? Pravkar ste pridobili nov naziv.

Ko ste sprejeli odločitev, da boste razvili samozavest, ste uradno postali »praktik samozavesti«. Če ste si zraven dodali še priznanje in »petko«, je vaš naziv »dvojni praktik samozavesti«.

V kolikor ste do tega trenutka naredili, kakor sem vam priporočila, se precej dobro počutite. Morda tega niste opazili ali ste pomislili, da »to pa ni nič takega«, vendar se v tem primeru precej motite. Po mojih izkušnjah ni nič tako učinkovito kot priznanje nečesa majhnega.

Iz majhnega raste veliko.

Samozavest dodaja vrednost

Takoj, ko si iskreno priznate, da ste naredili nekaj tako majhnega kot npr. sprejeli odločitev, da boste postali bolj samozavestni, v sebi začutite nekaj, česar prej ni bilo v vas. To je drobno seme, ki vodi v večje samozaupanje.

Bolj, kot zaupate sebi, bolj samozavestni boste postali. Ne le to. Z razvojem samozaupanja začne rasti vaš občutek lastne vrednosti. Zavedati se začnete svojih vrednot in slej kot prej živeti v skladu z njimi. Živeti začnete po lastni meri.

Za razvoj samozavesti pa skoraj ni boljše podpore kot zmagovalen občutek samozaupanja. Tisti občutek, ki vam pravi, da v sebi nosite moč, da izpolnite svoje sanje in s ponosom živite svojo pravo naravo.

O samozavesti, ne-samozavesti in kupom omejujočih prepričanj, ki ljudem onemogočajo spoznati pot do samozavesti, bi lahko napisala celo knjigo. No, morda jo kdaj tudi bom, ampak na tem mestu se bom ustavila. Tipkovnico podajam vam.

V komentarju spodaj mi povejte, ali ste naredili preprosto vajo in kako ponosni ste (ali pa niste), ko ste to storili!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply