Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Kako postaviti meje

Postaviti meje in reči ne – zmorete?

Zmorete postaviti meje

Ljudje smo zanimiva bitja, ki hitro pozabimo na svoje želje. Z lahkoto rečemo »da« nekomu drugemu. Težje pa nam je reči »ne« in postaviti meje brez slabe vesti.

Ta prispevek je kot naročen za vas, če z lahkoto prikimate in se obvežete nekaj narediti za druge. Skozi možgane se vam za milisekundo pojavi strah. Morda misel, da nečesa nikakor ne smete zamuditi ali pa celo razočarati drugih ljudi.

Ne katerih koli ljudi. Razočarati svoje prijatelje, družinske člane, sodelavce, nadrejene ali druge, morda neznane ljudi. Ne, tega nikakor ne smete. Ugoditi jim morate za vsako ceno, saj vam bodo v nasprotnem primeru zamerili.

Strah pred zavrnitvijo

Ob tem ne pomislite, da s tem, ko vsemu in vsakomur prikimate, pravzaprav razočarate najpomembnejšo osebo za vas. Ja, prav imate. Sebe razočarate in sebi naredite več škode kot koristi.

V vas se pojavi strah pred zavrnitvijo, ki ga z naslednjim »da« še okrepite. Večkrat kot prikimate nečemu, česar v resnici ne želite, močneje se pojavlja občutek, da se besedice »ne« ne spodobi reči.

Počasi pozabljate kako dobro se je postaviti zase in početi več tistega, kar si želite početi. Postanete suženj navade, ki jo z vsakim kimanjem še okrepite. Sčasoma začutite, da niste več »vi« in postajate jezni nase in cel svet okoli sebe. Tudi na tiste, ki jih imate radi.

Za vas imam nekaj primerov v razmislek, kaj pomenijo meje, kako jih drugi dojemajo in kaj lahko storite, da postavite meje na tisto mesto, kjer vam bodo dobro služile.  Primeri so izmišljeni, ampak saj imate svoje »cvetke«, kajne?

Postaviti meje prijateljem

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli namen nekaj narediti ali opraviti. Morda si samo vzeti čas zase. Nato ste srečali prijateljico, ki je že nekaj časa niste videli. Povabila vas je na kavo ali na prihajajočo zabavo in takoj ste rekli: »Seveda.«.

V ozadju se vam je vrtelo vprašanje, kako naj jo blago zavrnete, saj bi radi naredili tisto, kar ste imeli v načrtu. Katero besedo izbrati, kako se izmuzniti srečanju? Ampak, prijateljev se ne pušča na cedilu, kajne?

Ob tem ste pozabili, da pravi prijatelji ničesar ne pričakujejo od vas. Če je prava prijateljica, bi razumela, ko rečete: »Žal mi je. Zdaj ne morem na kavo.«. Predlagali bi ji da gresta na kavo, ko sta obe prosti. Verjetno bi takrat obe veliko bolj uživali ob klepetu.

Postaviti meje otrokom

Starši se pogosto bojijo, da jih otroci ne bodo imeli radi, če jim bodo kdaj kaj odtegnili. Naj gre za stvari, čas ali pozornost, ko preprosto ne zmorete tistega, kar otroci od vas pričakujejo. Vedite, da so otroci mojstri postavljanja nemogočih meja in zahtev. Odgovorni za to pa ste vi.

Zato, da imajo otroci vse, kar imajo njihovi prijatelji, mnogi starši garajo po cele dneve. S tem zamujajo priložnosti za igro in pogovor s svojimi otroci. Počutijo se kot tujci in otroke navajajo, da morajo vedno dobiti, kar si zamislijo. S stvarmi kupujejo zamujeni čas.

Morda se ne zavedate, da otroci zelo dobro vedo kje so zdrave meje. Še več. Spoštujejo zdravo avtoriteto in razumno postavljanje meja. Včasih celo izzivajo s svojimi zahtevami le zato, ker čutijo, da bi starši morali postaviti tesnejše meje.

Kadar postavite meje zato, ker je tako prav, otroci postanejo ponosni na vas. Lahko se bodo naredili užaljene ali prizadete, vendar v resnici priznavajo, da si tega želijo. Pričakujejo kakšen »ne« in ga s spoštovanjem sprejmejo. Če ga ne dobijo, izsiljujejo dalje.

Postaviti meje partnerju

Na začetku, ko se dva spoznata, želita iskreno ugoditi drug drugemu. To je čas, v katerem vsakdo na mizo postavi svoje najboljše lastnosti in iskreno želi reči »da« čim več tistemu, česar si ljubljena oseba želi. Dokler je iskreno, je to čisto v redu.

Pogosto se zgodi, da je nekdo drugemu tako zelo všeč, da se že v prvih dneh odnosa poskuša podrediti partnerju in mu pokazati, da bo vedno priznaval njegovo nadvlado. Čeprav ga stiska v želodcu, se mu dozdeva, da je to potrebno storiti, ker čuti »močno ljubezen«.

Naj gre za novo ljubezen ali obstoječe partnerstvo, se zavedajte, da vas bo partner spoštoval le zaradi vas kakršni ste v resnici. Vsak normalen odrasel človek je pripravljen na razumno zavrnitev svojih pričakovanj.

Meje v partnerstvu postavite tako, da se boste v odnosu dobro počutili. Včasih boste z veseljem prikimali, drugič nečesa ne boste pripravljeni storiti ali sprejeti. Oboje je zdravo in v redu, če je v skladu z vašimi vrednotami.

Postaviti meje v službi

Vse več ljudi toži, da imajo sicer radi svoje delo, vendar jih motijo ali celo zelo obremenjujejo slabi odnosi v službi. Pritožujejo se, da jim sodelavci nalagajo svoje delo, jih gledajo z viška, jim podtikajo svoje napake in še veliko drugega.

Vem, da je včasih težko najti dobro službo, vendar se je tudi v službi potrebno postaviti zase. Sprejeti ste bili na razpisano delovno mesto z natančno opisanimi delovnimi zadolžitvami. Svoje delovne naloge morate brezhibno opraviti.

O tem se ne morete pogajati. V kolikor pa veljate za tiste, ki v prvih dneh zaposlitve vsem rečete »da«, vaši sodelavci pričakujejo, da boste njihovo delo opravili vi. Pogovorite se in se dogovorite, kako postaviti meje, da bo vsakdo opravil tisto, za kar je zadolžen.

Strah pred zavrnitvijo

Ljudje pogosto ne postavijo zdravih meja, ker se bojijo zavrnitve. Da se drugim ne bodo zdeli dovolj lepi, dobri, zanimivi, pametni ali prijetni. V njih se razrašča strah, ki se zdi še kako resničen, v resnici pa gre za nekaj, kar ne obstaja.

Ko sem bila majhna, mi je oče večkrat rekel: »Strah je okrogel, znotraj in okoli pa ničesar ni.«. Tudi z vašimi strahovi je podobno. Če jih nosite v sebi, je skrajni čas, da jih začnete premagovati.

Toplo vam priporočam, da se naučite postaviti meje in reči »ne«. Bolj, kot boste živeli v skladu s svojo pravo naravo, bolje se boste počutili. Drugi pa vas bodo začeli spoštovati in vam bodo z veseljem prisluhnili ali vam priskočili na pomoč.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment: