Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
nakupovanje dobro dene

Zakaj nakupovanje dobro dene?

Zakaj nakupovanje dobro dene?

Nakupovanje je nekaj, kar vsi počnemo iz dneva v dan. V enem od prejšnjih člankov sem poskušala pojasniti nekaj o nakupovanju in odvisnosti od njega.

Zavedam se, da vsi ljudje niso odvisni od nakupovanja. Morda vi niste. V trgovino se odpravijo po najnujnejše življenjske potrebščine in tisto, kar v resnici potrebujejo. A, več kot si mislite, je takšnih, ki se z nakupovanjem tolažijo.

Skozi svoje življenjske in svetovalne izkušnje sem se naučila, da nikoli ne smemo nikomur soditi. Vsak človek je po nečem poseben, unikaten in neponovljiv. Potrebno ga je le sprejeti in razumeti takšnega kot je. Zatem pa mu pomagati, da razreši, kar sam želi.

Odvisnosti od nakupovanja se mnogi zelo težko odrečejo, ker dejansko dobro dene. To dokazujejo tudi znanstvena odkritja tistih, ki se ukvarjajo z raziskovanjem možganov in njihovega delovanja.

Nakupovanje prinaša občutek kontrole

V današnjem svetu smo skoraj vsi podvrženi hitremu ritmu življenja. Pogosto se nam dozdeva, da nad ničemer več nimamo kontrole. Prav nasprotno se ljudem dozdeva, ko se v hipu odločajo za nakup nečesa. Če to potrebujejo ali ne.

Pogosto se odvisni od nakupovanja v trgovino odpravijo vsak dan ali vsaj nekajkrat tedensko. Rečejo si, da bodo »samo malo pofirbcali«. Še zlasti si sprehoda med dobro založenimi policami zaželijo, če je za njimi težek dan.

Ko se odpravijo v trgovino, se težave prelevijo v prijetno doživetje. Sprehod skozi prodajalno zanje predstavlja sprostitev.  Praviloma zagledajo nekaj, kar jih pritegne in se nahaja v cenovnem razredu, ki si ga lahko privoščijo.

S tem, ko v košarico položijo izbrane izdelke in na blagajni povlečejo kreditno kartico, se za nekaj časa počutijo dobro. Po napornem dnevu se je zgodilo vsaj nekaj, kar jim daje občutek kontrole nad svojim življenjem.

Pa naj se ta občutek ob prejemu izpiska nakupov vrne ali ne. V tistem trenutku, ko si nekaj privoščijo, preprosto pozabijo, da bo nakup potrebno plačati z denarjem.

Morda ga imajo dovolj in se s tem ne obremenjujejo. Morda pa jih bo dohitelo bridko spoznanje, da ni šlo za najboljšo odločitev. Kakorkoli se bo zgodilo, se bodo s tem ukvarjali jutri. Danes imajo kontrolo nad tem, kar počnejo.

Nakupovanje ima ugodne učinke na telo

Ob nečem, kar radi počnete, se v telesu začne sproščati dopamin. Tega nekateri psihologi imenujejo kar »kemijska spojina sreče«. V možganih prenaša signale med živčnimi celicami in vzpodbuja tisti del možganov, ki je zadolžen za »nagrajevanje« in dobro počutje.

Dopamin se sproža ob različnih aktivnostih in ob uživanju hrane, ki jo imate radi. Če imate radi čokolado, se sprošča, ko jo uživate. Zato se pojavi tudi druga odvisnost, npr. odvisnost od čokolade ali sladkega. Za njo pa pogosto želja po hujšanju.

Podobno se zgodi, ko srečate nekoga, ki ga cenite, poslušate prijetno glasbo, se zaljubite, greste na zmenek z ljubljeno osebo in podobno. Preplavi vas prijeten občutek, ki ga želite zadržati v sebi in ga čim večkrat ponoviti.

Nič kaj drugače se ne dogaja mnogim ljudem ob nakupovanju. Takrat, ko brez posebnega premisleka sežejo po nečem novem, jih preplavi dober občutek. Ta zavre vse tiste centre v možganih, ki so sicer odgovorni za varovanje pred nevarnostmi.

Tako nikakor ni čudno, da je veliko ljudi odvisnih od nakupovanja. Le-to namreč vodi v dobro počutje. Če je človek slabe volje ali celo depresiven, mu daje občutek ugodja telesa in duha. Zato se nakupovanju le stežka odreče.

Nakupovanje poveča samozavest

Pomislite, kako dobro dene, ko oblečete nekaj, kar vam resnično dobro pristaja. Vaše telo se zravna v ponosno držo. Na obrazu se vam zariše najlepši nasmešek. Vsa vaša podoba kar kliče po pozornosti.

Celo, če spadate med introvertirane ljudi, ki se neradi izpostavijo pred drugimi, se boste na tak dan bolje počutili, če vam bo nekdo rekel: »Kako pa danes dobro zgledaš.« ali kaj podobnega.

Ljudje imamo preprosto radi nekaj novega. Obožujemo občutek, da si lahko privoščimo in se pokažemo pred drugimi, kaj imamo novega. Ne gre za pregovorno »slovensko fovšijo«. To je človeško in enako poznajo po vsem svetu.

Večina od nas se zelo dobro počuti, ko se odpravljamo iz trgovine s polnimi nakupovalnimi vrečkami. S tem sebi in okolici dajemo signale, da »si lahko privoščimo«. To pa povečuje samozavest in dobre občutke v nas.

Nakupovanje po akcijskih cenah

Trgovci in drugi ponudniki vse leto ponujajo mnoge akcijske izdelke in storitve. Saj veste, zagotovo je kakšno »sezonsko znižanje« pred vrati. Zimska razprodaja, poletna razprodaja, razprodaja za »črni petek«, novoletna razprodaja in podobno.

Čas znižanih cen je praviloma omejen na krajše časovno obdobje. Nikoli vnaprej ne veste, ali bo tisto, kar si želite, jutri ali naslednji teden še v akciji. Morda veste, vendar ne veste, ali bo še na zalogi.

Zato se v človeku pojavi občutek nujnosti in strahu. Četudi ne spadate med odvisne od nakupovanja, se morda tudi v vas kdaj pojavi črvičenje v želodcu in spraševanje, ali boste jutri še lahko kupil tisto, kar nameravate, po akcijski ceni.

Logična odločitev je: »Tole moram imeti v tem trenutku.«. Velja tudi za zadeve, ki jih nujno ne potrebujete in se jutri, po tehtnem razmisleku, ne bi odločili za nakup. Nikar ne zmajujte z glavo. Prepričana sem, da se je kdaj tudi vam zgodilo kaj podobnega.

Morda spadate med izjeme, če imate toliko denarja, da vam res ni potrebno skrbeti, ali zapravite »jurčka« več ali manj skozi mesec. Ste pa skoraj zagotovo kdaj pomislili, da morate nekaj kupiti danes in nakup upravičili z akcijsko ceno.

Morda imate manj denarja in zmajujete z glavo. Skoraj zagotovo se vam je zgodilo pri vsakodnevnih gospodinjskih nakupih. Poznam veliko ljudi, ki zatrjujejo, kako gospodarno znajo ravnati z denarjem, ker imajo nizko plačo ali »penzijo«.

Ampak, ker jim je bližnji trgovec poslal popust za en izdelek, priznavajo, da so se že večkrat odpravili v trgovino in nekaj kupili. Četudi morda niso imeli namena oditi po nakupih. Ampak … rekli so si: »Danes lahko to in to kupim ceneje«. V košarici pa se je znašel še kak izdelek po redni ceni.

Nakupovanje preprosto dobro dene

Kar sem zapisala v tem prispevku, zdaleč ne predstavlja vsega, kar ljudje občutijo ob nakupovanju. O tem, kaj vse občutimo in kaj se dogaja v nas, ko se odpravimo na lov za novimi izdelki in storitvami, bi lahko napisala celo knjigo.

Dejstvo je, da tisti prvi občutek, ko si privoščimo nekaj novega, dobro dene. Prinaša ugodje in nas naredi bolj prijetne. Zato je v človeški naravi, da si nakupovanje radi privoščimo.

Težava, poleg odvisnosti od nakupovanja, se pojavi takrat, ko za tisto, kar smo kupili, nimamo dovolj denarja. Seveda si lahko izposodimo pri banki, na kreditni kartici ali prosimo nekoga drugega, da nam pomaga v stiski.

Ljudje, ki imajo finančne težave, pogosto pozabijo, da bodo morali izposojeni denar vrniti. Pomislijo, da bodo to »čez mesec, dva ali pet let« zlahka storili. Na žalost pa se mnogi tudi po tako dolgem času še vedno borijo z dolgovi in nepremišljenimi nakupi.

V kolikor spadate med tiste, ki uživajo v nakupih, pa bi bilo bolje, da ne bi, imate dolgove ali bi preprosto radi privarčevali pri svojih vsakodnevnih obveznostih, vam toplo priporočam, da s spreminjanjem svojih nakupovalnih navad začnete danes.

Za vas sem pripravila preprost, a zelo učinkovit tečaj o premišljenem ravnanju z denarjem, v katerem vam skozi raznovrstne video posnetke razložim, pokažem na primerih in vas vzpodbujam, kaj storite, da boste imeli vedno dovolj denarja.

Prepričana sem, da bo to ena najboljših vaših investicij, ki vam bo prihranila ogromno denarja vse do zadnjega diha. Pri tem pa se vam ne bo potrebno ničemur, pomembnem za vas, odreči.

Povabim vas, da se nam na tečaju pridružite že danes. Lahko pa tečaj tudi nekomu podarite.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply