Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Odvisni od nakupovanja

Odvisni od nakupovanja

Odvisni od nakupovanja

Mnogi ljudje, zlasti ženske, so odvisni od nakupovanja. Pa naj se tega zavedajo ali si pred svojo odvisnostjo zatiskajo oči.

Vse vrste odvisnosti so po mojem mnenju in izkušnjah posledica nezadovoljstva s seboj in svojim življenjem. Zato je v takšnem primeru dobro pogledati, kaj se v resnici godi z vami.

Namreč, ničesar ne morete spremeniti ali popraviti, če ne poznate realne situacije, v kateri se nahajate. To pogosto sami težko storite, ker se vrtite v začaranem krogu svojih prepričanj.

Prepričanja pa so trdovratna zadeva, ki jih je težko prepoznati, še težje spreminjati. Za spreminjanje prepričanj pogosto potrebujete železno voljo. Ampak, s pravim vodenjem in pomočjo, se jih lahko hitro zaveste. Nato pa korak za korakom spreminjate.

Impulzivno nakupovanje predstavlja eno od trdovratnih prepričanj, ki vam govori, da nekaj preprosto potrebujete. Kasneje po takšnem nakupu ugotovite, da ste iz trgovine prinesli nekaj, kar bo zavzelo še nekaj dodatnega prostora v vašem bivalnem okolju.

Znaki, da ste odvisni od nakupovanja

Eden od znakov, da ste odvisni od nakupovanja, so ogromne omare, npr. polne čevljev ali oblačil. Mnogih od njih nikoli ne obujete ali oblečete. Ste jih pa z veseljem kupili in se odlično počutili, ko ste se s polnimi rokami nakupovalnih vrečk odpravili iz trgovine.

Pred časom sem spoznala gospo, ki mi je razložila, da mora v trgovini kupiti živila, ki jih zagleda na polici. Četudi so jogurti, salama in druga živila še v hladilniku. Brez premisleka kupuje živila, ki jih nato pogosto zavrže.

Podobno so ljudje odvisni od nakupovanja čajev ali prehranskih dodatkov. Pogosto jih ne uživajo, pač pa jih kupijo, ker jim je nekdo predlagal, naj si z njimi izboljšajo svoje zdravje ali počutje.

Drugi, odvisni od nakupovanja, morajo kupiti vso najnovejšo športno opremo, ki je pravkar prišla na trgovske police. Tista majica, ki so jo kupili prejšnjo sezono, je namreč že šla iz mode.

Primerov odvisnosti od nakupovanja je toliko, da bi jih lahko naštevala v nedogled. Prepričana sem, da si lahko predstavljate, kaj vse lahko kupite samo zato, da bi se bolje počutili ali si dokazali, da si lahko privoščite.

Odvisni od nakupovanja se čustveno hranijo z nakupi

Mnogi ljudje so odvisni od nakupovanja. Tega se pogosto niti ne zavedajo, ker so bolj znane druge odvisnosti. Nekateri kadijo, se zatekajo v alkohol ali mamila, mnogi pa se v čustveno burnih obdobjih zatekajo k impulzivnim nakupom, s katerimi se tolažijo.

Ampak, premislite. Morda vam manjka topline in čustvene povezanosti. Vprašajte se, kolikokrat ste se odpravili po nakupih le zato, ker vas je nekaj razočaralo in ste se želeli »potolažiti«. Z nakupovanjem se v takšnem primeru »čustveno hranite«.

Čustveno impulzivni nakupi pogosto predstavljajo nakupe takrat, ko ste pod stresom, ste žalostni ali vas je strah nečesa. Z nakupom, ki ga v takšnem času opravite brez tehtnega premisleka, pogosto kupite nekaj, česar ne bi, če bi bili srečni.

Odvisni od nakupovanja obožujejo svoje nakupovalne vrečke

Vem, kako dober občutek se pojavi, ko iz trgovine odidete z vrečkami novih stvari. Še zlasti, če imate občutek, da nimate denarja, pa ste si kljub vsemu nekaj privoščili čisto zase.

Pa vendar vam takšna odvisnost od nakupovanja lahko kasneje ubije voljo do življenja. To se pojavi najkasneje takrat, ko prejmete obračun porabe na svoji kreditni kartici in se sprašujete, kako ga boste poravnali.

Predlagam vam, da svoje življenje in finance že danes vzamete v svoje roke in začnete nakupovati kot opisujem v knjigi DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati. Ne glede na to, ali si svojo odvisnost od nakupov lahko privoščite ali ne.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply