Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
raztresenost

Vas muči raztresenost

Vas muči raztresenost

Iz dneva v dan se verjetno ukvarjate s sto-in-enim izzivom, ki vodijo v raztresenost. Če jo čutite, se boste lahko odslej raztreseni ali raztresenemu »sebi« večkrat nasmejali.

Raztresenost ni nič kaj osamljen pojav. Slej kot prej jo začuti v svojem življenju vsakdo od nas. Zelo pogosto se pojavi le zato, ker se vam po glavi podi preveč različnih misli. Niste edini. To se meni kar pogosto zgodi.

Moja raztresenost je lahko podobna vaši

Ugotovila sem, da postajam raztresena, kadar si zadam preveč različnih na(d)log, ki jim postavim prekratke roke za izpolnitev. Še zlasti takrat, ko vsega, kar bom počela, še ne uvrstim v tedenski ali dnevni koledar. Pojavijo se zahteve, ki jih nisem predvidela. Dogaja se kar naprej.

Na začetku tedna vedno pripravim in dobro pregledam delovni koledar. Ob tem si oddahnem, ker je vse bistveno že zabeleženo v njem. Vsaka obveznost ima zapisan čas, kolikor ga potrebujem, da tisto opravim. Zdi se, da bo »ta teden mirno tekel«.

Potem pa se pojavi nekdo, ki nujno potrebuje nasvet v tem tednu. Pojavi se nekaj dodatnih obsežnejših e-sporočil, ki jih nisem pričakovala, a moram nanje odgovoriti. Tehnologija ponagaja ali se zgodi nešteto drugih drobnih, a nepričakovanih zadev.  

Vsakokrat znova se mi podre načrtovani ritem. Takrat pri sebi začutim, da se v meni začne porajati raztresenost. Če nekaj ni zapisano v koledarju in potrjeno preko e-pošte, na tisto preprosto pozabim ali pa odložim za nedoločen čas.

Včasih pa sedim kot kup nesreče in tuhtam, kaj naj prvo vzamem v roke. A ne za dolgo časa. K sreči imam precej dober sistem, po katerem raztresenost dokaj hitro ukrotim in se je znebim.  

Premagajte raztresenost

Raztresenost na milijon različnih koncev zlahka premagate tako, da svoje misli zabeležite. Malo jih posortirajte po temah. Sama si vzamem po en list papirja za vsako od tem. Nekatere moje so: pisanje, e-pošta, novi tečaji, nujni zasebni opravki in tako dalje.

Zatem si na vsak list zapišite, kaj vse bi morali ali želeli narediti. Običajno boste ugotovili, da lahko nekatere zadeve združite. Če morate npr. napisati knjigo na temo abc, potem lahko eno poglavje napišete takrat, ko pišete članek o njej.

Raztresenost vas lahko dodatno obremeni, če o njej predolgo razmišljate. Preprosto stresite svoje misli na papir brez kakršnega koli pretiranega premišljevanja. Naj misli tečejo.

Ko imate vse zapisano, se vrnite na eno vrsto aktivnosti in se odločite, da boste tisto naredili. Zavihajte rokave in naredite, kar je zahtevalo vašo takojšno pozornost. Mogoče lahko premaknete še eno zadevo, zatem pa še eno.

Takoj, ko boste začeli delati na tistem, kar vam povzroča raztresenost na nešteto vetrov, bo raztresenost izginila. Vi pa se boste počutili kot prerojeni. Do naslednjič, seveda. Takrat »vajo« ponovite.

Pomembno!
Vsi moji članki so namenjeni zdravim ljudem, ki želijo izboljšati svoje življenje s preprostimi načini za lepše življenje. Včasih znaki raztresenosti nakazujejo na kakšno bolezensko motnjo. V takšnem primeru se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply