Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost – Kako jo premagati?

Spomladanska utrujenost – Kako jo premagati?

Pomladi se večina ljudi zelo veseli, a z njo prihaja tudi spomladanska utrujenost, ki od človeka zahteva več sposobnosti motivacije za delo in druge življenjsko pomembne aktivnosti.

Vsak letni čas ima svoje značilnosti in za pomlad je pač značilna spomladanska utrujenost. Telo po mesecih teme in mraza, v pomladnih dneh pokuri več energije kot v drugih obdobjih. Poveča se stres in telo reagira tako, da nam daje občutek večje utrujenosti.

Glavni znanilci spomladanske utrujenosti so povečana  splošna utrujenost, ki nikakor ne pojenja. Pojavi se pomanjkanje koncentracije. Zaznavate več glavobolov in težko ostanete motivirani. Celo najenostavnejše obveznosti opravite z muko.

Hkrati se lahko pojavlja še občutek tesnobe in občutek, da ste nenehno brez energije. Spremenljivo vreme prinaša hitro izmenjavo temperature v okolju, zaradi česar se zlahka pojavijo prehladi in druge zdravstvene tegobe.

Premagajte spomladansko utrujenost

Vedno priporočam, da ljudje, ki se slabo počutijo, obiščejo zdravnika. V kolikor pa veste, da gre le za prehodno utrujenost, ki je povezana s spomladansko utrujenostjo, vam lahko priporočim nekaj načinov, kako jo premagati.

Vzemite si čas za počitek

Nekateri ljudje potrebujejo v pomladnem času več počitka. Če spadate mednje, si uredite svoje dneve tako, da si ga boste lahko privoščili. V kolikor ste v službi, morda res ne morete počivati kot bi si želeli. Med delom ne pozabite na večkratni 10-15 minutni predah. 

V kolikor spadate med tiste srečneže, ki si delo in obveznosti lahko organizirajo sami, poskrbite, da ne boste na delovnem mestu počeli le tistega, kar morate nujno urediti. Ukvarjajte se s čim več tistimi zadevami, ki vas veselijo in ob katerih resnično uživate.

Gibanje

Z gibanjem na svežem zraku boste okrepili svoj imunski sistem. Imeli boste več energije, ki jo v tem času še kako potrebujete. Narava pa je sama po sebi najboljši zdravnik za mnoge človeške tegobe.

Ni vam potrebno postati vrhunski športnik. Dovolj je petnajst minut do uro hoje, pri čemer se čim večkrat nastavite sončnim žarkom in sveže prebujajoči se naravi. Sončni žarki bodo poskrbeli za dodatno količino vitamina D.

Redna in pestra prehrana

Poskrbite za redno in pestro prehrano. Pri tem pa poskrbite tudi za zadostno količino vode. Voda je izjemno pomembna za dobro počutje. Med drugim zelo hitro odpravlja glavobol in spomladansko utrujenost.

Vzpostavite rutino

Človeški možgani se radi upirajo spremembam in imajo radi občutek varnosti, povezan z rutino. Ničesar ne počnite naenkrat, pač pa si življenjski slog postopno uredite tako, da boste v vsakem trenutku počeli nekaj pomembnega za vas.

Lahko se odločite, da se boste začeli npr. drugače prehranjevati. Za začetek naredite eno majhno spremembo pri jedilniku in nato še dodatno. Tako boste imeli vedno občutek varnosti in boste pri koristni spremembi zlahka ostali.

Pocrkljajte se

Spomladanska utrujenost vašemu telesu pripoveduje, da je potrebno ustvariti novo ravnovesje v vas. Zato vam crkljanje lahko zelo hitro povrne izgubljeno energijo. Ob spomladanski utrujenosti si privoščite masažo, savno ali meditacijo.

Zagotovo obstaja še več načinov, da spomladansko utrujenost prelisičite. Imate svojega? Povejte nam v komentarju spodaj.  

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply