Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Izguba službe nov začetek

Izguba službe lahko predstavlja nov začetek

Izguba službe in nov začetek  

Izguba službe predstavlja enega od najbolj travmatičnih dogodkov v življenju človeka. Z njo se pojavi vrsta psiholoških obremenitev. Vodi lahko v izgubo samozavesti, osamitev in celo do hudih duševnih stisk, zaradi katerih je potrebno včasih celo obiskati psihologa ali psihiatra.

V današnjem  prispevku se z duševnimi mukami, ki jih doživlja človek ob izgubi zaposlitve, ne bom ukvarjala. Za vas sem pripravila zgodbo – anekdoto iz mojega življenja, ob kateri upam, da boste na izgubo službe lahko  pogledali z več optimizma.

Izguba službe in prvi šok

Pred desetletjem sem se pogovarjala s prijateljem, ki mi je ves nesrečen potožil, da je dobil v službi odpoved. Poslušala sem ga in se grizla v jezik. Zatem pa me vpraša: “A si slišala, kaj se mi je zgodilo? Ne boš nič rekla?”.

Moj odgovor ga je šokiral. Rekla sem samo: “Čestitam!”. To kratko besedico sem izrekla z velikim navdušenjem in opazovala, kako se je namrdnil, preden je prišel do sape. Sledilo je logično vprašanje: “Kako mi lahko čestitaš, ko pa me izguba službe boli?”.

S to osebo sva dobra prijatelja. Veliko sva se pogovarjala in vsakokrat, ko sem ga srečala, mi je tožil, kako sovraži svojo službo. Da ga šef ne mara, plača je slaba, sodelavci pa so čudni. Večkrat sem mu predlagala, naj zamenja službo, ampak se ni premaknil.

Odpoved v tej službi je bila zanj pravi blagoslov. V to sem bila prepričana in razveselila sem se dobre novice, saj bi ga morala prisiliti, da si poišče zaposlitev oz. delovno mesto, na katerem bo užival in se počutil kot pokončni človek.

Izguba službe in nov začetek

Po prvem šoku, sem prijatelju predlagala, da se odloči za coaching, kjer bova našla idealno službo zanj, preden jo v resnici začne iskati. V mislih pa sem imela nekaj drugega, a mu še nisem povedala, ker mora sam priti do svojih odgovorov.

Po dveh mesecih neuspešnega iskanja službe, se je odločil za coaching. Zatem sva se dobre tri mesece srečevala tedensko in predelala malo morje ugovorov, omejujočih prepričanj in druge “nesnage”, ki se je razraščala v njem. Službe še vedno ni našel.

Končni rezultat sem pričakovala, čeprav je njega presenetil. Človek, ki je vse življenje želel službo, se je odločil, da začne s samostojno dejavnostjo. Odprl je svoj s.p., začel delati, kar ga je veselilo že več let in po nekaj letih postal uspešen podjetnik.

Zdaj je sam svoj šef in svojega nekdanjega nadrejenega včasih celo malo bolje razume. Sodelavce si izbira sam. Opravlja delo, ki mu leži. Ostalo se je naučil delegirati. Včasih pa z nostalgijo pravi, da si želi, da mu ne bi bilo treba skrbeti za finance.

Izguba službe je lahko najboljše, kar se vam zgodi

Vem, da je čas, ko se soočate z izgubo zaposlitve, lahko zelo travmatičen. Ampak, pogosto se izkaže, da je izguba službe lahko najboljše, kar se vam lahko zgodi.

Meni se dozdeva kot “reset” tipka, s katero lahko na novo zaženete del svojega življenja, ki vam ni prav posebno všeč. Kajti, če delodajalec ni zadovoljen z vami, zelo verjetno tudi vi prav posebno ne uživate pri svojem delu pri njem. 

S tem, ko se morate vprašati, kaj resnično radi počnete, v čem ste dobri in kaj si želite zase v prihodnje, imate odlično priložnost, da se posvetite sebi. Nič več ni "bergle", na katero bi se lahko opirali, pač pa vas situacija prisili, da poiščete nekaj novega, drugačnega. 

Moj nasvet

V kolikor imate raje zaposlitev kot samostojno delo, se najprej vprašate, kaj tako radi počnete, da vam bo služba v veselje. Potem nehajte pošiljati kup prošenj, v katerih delodajalca skoraj prosite, naj vas ne zaposli in se osredotočite na eno ali le nekaj ustreznih ponudb.

Kako se še lotite iskanja službe, vam ne znam drugače povedati, ker tega ne znam. Od leta 1990 ustanavljam svoja podjetja za vse dejavnosti, ki jih želim opravljati. V njih sem zaposlena ves čas, zato si na svoji koži ne predstavljam, kako je izgubiti zaposlitev in jo ponovno najti. 

V kolikor si želite ustvariti svoj mali (ali veliki) posel in delati v svojem podjetju, kar si resnično želite, se naučite vseh veščin, ki jih potrebujete, preden podjetje odprete. Šele, ko boste prepričani, da je to tisto pravo, storite naslednji korak.

Predvsem pa se nehajte obremenjevati, kaj vam prinaša prihodnost, pač pa jo začnite čim prej sami ustvarjati. Kakršna že bo, je samo vaša in samo vaša prepričanja, energija, volja in zavezanost vašim ciljem jo bodo omogočili.

Čim prej poiščite izkušenega mentorja. Potrebujete nekoga, ki je že šel pred vami skozi proces. Samo tak mentor vas bo lahko razumel in vam pomagal tako, da vas bo varno vodil skozi različne faze vašega raziskovanja ter vas usmerjal k uresničitvi vašega cilja.  

Kakšne so vaše zgodbe ob izgubi službe? Poznate koga, ki je ostal brez zaposlitve ali se je zgodilo vam? Imate kakšno zgodbo s srečnim koncem in bi jo delili z menoj? Povejte v komentarju spodaj.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply