Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
hujšanje

Hujšanje se začne v glavi

Hujšanje v glavi   

Živimo v družbi, kjer imamo vsega dovolj. Celo vsega preveč. Na žalost s tem mnogi ne znajo ravnati, čeprav v resnici postane zelo preprosto, ko vas nekdo nauči. 

Zakaj tako?

V človeški naravi je, da se nenehno nad nečem pritožujemo. Ampak, če boste pogledali svoje življenje, boste skoraj zagotovo ugotovili, da imate vse, kar potrebujete. Morda ne vsega, kar si želite, a imate vse, kar potrebujete.

V knjigi o denarju sem med drugim pisala, da potrebujete hrano, pijačo, streho nad glavo, primerna oblačila in še nekaj malega. To potrebujete in to mora biti zadovoljeno, če naj preživite.

Vse ostalo, kar imate, so vaše želje. Želje so nekaj lepega. Mnoge ste uresničili in mnoge si še želite doseči. Niso nujne za vaše preživetje, a se dobro počutite, ker ste jih uspeli uresničiti. In prav je tako!

Hujšanje in denar

Sicer dvomim, da se boste strinjali z menoj, ampak meni se zdi, da je najlažje shujšati, če nimate denarja. To pravim, ker morate v tistem času, ko obračate vsak euro v žepu, bolj paziti na potrošnjo. Še pri hrani potrošite manj, ker kupite samo tisto, kar boste tudi pojedli.

V kolikor lahko kupite zdrava hranljiva živila in zmanjšate obrok za polovico, ste že na dobri poti, ko hujšanje postane navada. V denarnici pa začne ostajati dodaten denar. Nič ni lažjega kot spremeniti nekaj, kar dodatno ustvarja novo vzpodbudno navado. 

No, včasih je zgodba ravno nasprotna. Ljudje v takšnih obdobjih kupujejo pretežno visoko kalorična živila, ki prinesejo nekaj dodatnih kilogramov. V takšnem primeru si privoščite dnevno rekreacijo. Ni potrebno oditi v fitnes. Privoščite si hitro hojo v naravi.

Hujšanje se začne v glavi

Kadarkoli želite karkoli spremeniti, ni dovolj, da o tem razmišljate in se sprašujete kako boste tisto uresničili. Seveda se strinjam. Potrebno je narediti dober načrt in se ga držati kot pijan plota. To velja tudi pri hujšanju in vam ga toplo priporočam, ampak ne pozabite...

Vaši možgani so unikatni. Tisto poležavanje na kavču vam prija, ob misli na rekreacijo pa vas kar zmrazi po koži. Podobno petnajst kavic ali sokcov s prijateljicami namesto vode. Ali pa mogoče pregrešno dobra čokolada ali tortica, ki se ji ne morete upreti.

Nisem svetnica in rada grešim. Zavedam se, da nekaj od povedanega ni nič drugega kot blagodejno crkljanje, ki polepša vsakdan. Nič ni narobe, če si kaj dobrega privoščite (tudi med hujšanjem). Težava se skriva drugje.

Možgani in hujšanje

Izziv se pojavi, če spadate med ljudi, ki niso naklonjeni rekreaciji in imajo radi kaj dobrega, ob tem še redilnega za pod zob. Vaši možgani vedo, da ste v coni udobja. Njihova glavna naloga pa je vzpostaviti občutek varnosti.

Na vse pretege vas želijo obvarovati pred nevarnostjo, ki se ji reče »sprememba navad«. Tudi preprostih. Četudi v sebi veste, da bi bilo bolje, da bi dali polovico hrane s krožnika, pojedli le eno tortico na teden in šli večkrat na sprehod, tega ne naredite.

Se čudite?

Vaši možgani spremembo čutijo kot smrtno nevarnost. Ob tem so še leni. Vsaka sprememba zahteva delo in dodatno energijo. Niti zavedate se ne, koliko izgovorov iščejo in so jih sposobni poiskati, preden se predajo vaši novo pridobljeni volji po spremembi.

Prepričati jih morate, da je hujšanje dobro za vas. Da se boste potem bolje počutili. Da boste postali bolj samozavestni. Da se boste imeli bolj radi in še marsikaj drugega. Za vsakega človeka je drugače, a hkrati podobno za vse. 

Zaradi vaših možganov je hujšanje tako naporno in uspe le redkim. Tistim najbolj zagrizenim in odločenim, da bodo shujšali ne glede na izzive pred njimi. To so tisti ljudje, ki na videz z lahkoto shujšajo in obdržijo želeno težo.

Večina od nas ni takšnih. Zgleda, da se mučimo in mučimo, postanemo navdušeni in znova in znova obupamo. Ampak, v resnici ni tako. Ti ljudje vedo nekaj, kar drugi zlahka spregledajo. S pomočjo tega kviza lahko najdete vzrok in rešitev tudi vi. 

Je hujšanje primerno za vas?

Moj mentor John Assaraf in njegov team so pripravili zanimiv kviz, v katerem lahko preizkusite ali vas možgani ovirajo pri izgubi teže oz. hujšanju. Kviz je brezplačen in ga rešite na povezavi tukaj.

Žal je kviz na voljo le v angleščini. Če angleško ne razumete, prosite otroke, vnuke ali sosedovo Micko, da vam kviz prevede.

Želim vam zanimiv čas ob reševanju kviza in še bolj zanimive odgovore, ki naj vam hujšanje naredijo prijetno doživetje. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply