Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
zamujanje

Zamujanje je neprijetna navada

Zamujanje je neprijetno 

Zamudniki so menda srečni ljudje, ki živijo dlje kot ostali. Pa vendar so nekateri ljudje vedno ali vsaj večino časa točni kot ura, drugi pa se nikakor ne morejo otresti nezdrave navade zamujanja, ki spravlja ob pamet tistega, ki jih čaka.

Zamujanje kdaj pa kdaj je človeško, vendar postane lahko zelo neprijetno, če se razraste v nezdravo navado. Zelo rada imam zgodbe, zato naj vam povem kakšno, ki opisuje zamujanje.

Zamujanje na praznovanje

Zamislite si, da vas prijatelj povabi na praznovanje rojstnega dne. Predvidevate, da je povabil veliko ljudi in se odločite, da »prvi pa že ne boste prišli«. Odločite se, da boste zamudili kakšnih 15 minut.

Skrbno ste izbrali darilo, s katerim boste razveselili svojega prijatelja.  Ko pa se pojavite na vratih, najprej opazite nekaj nesrečnih potez na njegovem obrazu. Povabi vas naprej. Opazite, da še nihče ni prišel. Pogoltnete slino in mrzlično iščete dober izgovor za svojo zamudo.

Zavedate se, da se v človeku že nekaj časa poraja podobno vprašanje, kot ga je sosedov fantek ponavljal več kot dobro uro ob praznovanju svojega rojstnega dne, preden se je na vratih prikazal prvi gost. Glasilo pa je takole.

»Mami, kje so moji gosti?« »Mami, kje so moji gosti?« »Mami, kje so moji gosti?« 

Mislim, da si vse skupaj lahko predstavljate in ste se morda celo nasmejali, če ste že kdaj poslušali kakšnega tri do pet letnega otroka, ki je vztrajno ponavljal eno in isto vprašanje. Pa morda sploh ni bil le »večni zakaj«.

Verjetno natančno veste, kako zabavno je bilo na začetku in kako dolga je bila tista ura po nekaj ponovitvah. Pri tem nihče ni zamujal. Gosti so načrtovali približno točen prihod in se začeli pojavljati pri vratih kot so bili dogovorjeni.

Prav podobno, kot počnejo v zasebnem življenju, nekateri ljudje zamujajo v službo, na sestanke ali ob predvidenem prihodu domov. Tisti, ki vas čaka, pa je prav podobno nestrpen kot je bil sosedov otrok ob svojem rojstnem dnevu.

Zamujanje spada med navade

Ljudje, ki vztrajno zamujajo v zasebnem in/ali poklicnem življenju, so menda bolj srečni od ostalih. Kljub njihovi »sreči«, pa so toliko bolj nesrečni tisti, ki jih čakajo. V tem primeru sreča res ni pravično porazdeljena med ljudi.

Zamujanje kaže tudi na nespoštovanje sogovornika ali tiste osebe, s katero se imate namen srečati. Sporočate mu, da ni dovolj pomemben, da bi se mu posvetili in ga ne cenite kot si želi ali zasluži.

Gre za neprijetno navado, s katero lahko hitro prizadenete drugega človeka, zato jo poskušajte opustiti, če jo imate. Za začetek načrtujte dogovore in srečanja z drugimi v času, ko veste, da boste zagotovo točni.

Vsakdo kdaj zamudi

Sama spadam med ljudmi, ki so praviloma točni. Natančno načrtujem svoje urnike in poskrbim, da že nekaj minut pred srečanjem ali klicem umaknem vse moteče dejavnike. Le tako se lahko vedno znova posvetim človeku, s katerim sem v stiku.

Kljub povedanemu, se mi je že zgodilo, da sem zamudila. Najhuje je bilo, ko sem vodila ena od predavanj v klasični učilnici. Zaradi hude prometne nesreče in s tem zamaška na cesti, sem zamujala na predavanja.

Skoraj desetletje je od tedaj, a mislim, da je ta rekordna zamuda znašala skoraj dve uri. Seveda sem poskušala zadevo urediti kolikor je bilo mogoče v tistem trenutku. Poklicala sem eno od študentk in jo prosila, da poišče čistilko, ki bo odklenila predavalnico. Nato naj vsi skupaj naredijo kak primer, jaz pa pridem takoj, ko se prebijem do šole.

Imela sem neke vrste »srečo«, saj je na istem odseku v koloni obtičala tudi njena mama, ki jo je že opozorila, naj izbere drugo pot na predavanja. Po radiu pa so zelo pogosto poročali o zastoju. Zelo dolgo časa je trajalo, preden so cesto ponovno odprli in je promet končno stekel.

S predavanji smo zatem nadaljevali takoj, ko je bilo to mogoče. Moje iskreno opravičilo so sprejeli vsi. Pospremili so ga: »Irena, samo, da si ti cela«. Dodala sem še dodatno opravičilo v obliki dodatnega termina predavanj.

Do danes mi nihče ni očital zamujanja, ker smo vsi vedeli, da je šlo za »višjo silo«. Kadar se vam zgodi kaj podobnega, se nikar ne izgovarjajte na bog ve kaj. Povejte po pravici in ljudje vam bodo vedno odpustili. Četudi ne bo šlo ravno za »višjo silo«.

Zamujanje in opravičevanje

V kolikor ste z nekom dogovorjeni, se spodobi, da se dogovorjenega časa držite do minute. Kadar niste popolnoma prepričani, ali vam bo uspelo priti na dogovorjen kraj ali poklicati osebo ob dogovorjenem času, je bolje pravočasno prestaviti srečanje ali klic na bolj ustrezen čas.

Zagotovo se vam bo kdaj zgodilo, da boste obstali v cestnem zamašku, se nepričakovano zaklepetali z nekom, ne boste našli pravega naslova ali karkoli drugega. Poleg takojšnjega klica, pripravite opravičilo. Če bo iskreno, ljudje vemo, da se vsakemu »lahko zgodi«.

Nikar ne lažite in ne ignorirajte osebe, s katero bi se morali srečati, ali partnerja, če ste zamudili domov. Povejte iskreno, kaj se je zgodilo, se opravičite in poskrbite, da ne bo vse skupaj zvenelo kot izmikanje.

Ponavljam se, pa vendar. Vaše opravičilo naj bo iskreno pojasnilo. Laži, svetohlinstva in pretvarjanja nihče ne mara. Še najmanj takrat, ko se pojavijo v povezavi z nečem, s čimer ste človeka že prizadeli ali užalili.

Kronični zamudniki težko prepričajo druge, da se zamujanje ne bo ponovilo. V kolikor pa ste običajno točni in se vam zamuda zgodi le izjemoma, ob opravičilu dodajte, da je vaša zamuda izjema in ne pravilo.

Beseda je vaša. V komentarju spodaj povejte, ali spadate med zamudnike in kako se s tem spopadate. Če pa imate svoj "recept" proti zamujanju, ga nikar ne skrivajte pred nami, saj je lahko le-ta še komu drugemu v pomoč. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply