Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
kako začeti varčevati s ciljem

Varčevati s ciljem

Varčevati s ciljem

Ljudje imajo nešteto želja in mnoge zlahka uresničijo. Tiste, ki zahtevajo finančni prispevek, se marsikomu zdijo nedosegljive ali celo nemogoče. Še bolj pogosto pa ne vedo, kako pomembno je, da začnejo z majhnim. 

Nikar ne podcenjujte mahnega, kajti iz majhnega raste veliko. Samo spomnite se nebogljenega dojenčka, popolnoma odvisnega od mame ali drugega skrbnika. Takšno malo dete ste bili nekoč vi, pa se zdaj ozrite po sebi in ugotovite, koliko ste zrasli. 

Iz majhnega raste veliko.

Z denarjem je podobno. Če tistemu prvemu centu, ki ste ga položili v kuverto ali nekam na varno pred seboj in ostalimi ter mu posvečate pozornost, raste. Če ga zanemarjate usiha in slej kot prej uvene.

No, morda bo prišel prav nekomu drugemu. Denimo, da ga bodo našli vaši vnuki in se čudili, kakšen "lep" ali "čuden" denar je imela babica ali dedek. Morda ga bodo shranili, morda zamenjali za zgodovinsko vrednost. 

Ampak, za trenutek pozabite na otroke in vnuke ter na to, koliko denarja jim boste zapustili. Varčevati se odločite zato, ker boste v tem, kar boste privarčevali, lahko uživali kar sami, v dvoje ali s svojo družino in to tukaj in zdaj oz. v bližnji prihodnosti. 

Varčevati s ciljem ni le bančni produkt

V prejšnjem tednu sem vam predlagala enega najboljših načinov, kako začeti varčevati. Če se ne motim, vsaj ena od slovenskih bank ponuja produkt, ki se imenuje "varčevati s ciljem" ali nekaj podobnega. V mislih nimam nobenega bančnega produkta. 

Ideja je tako preprosta in jo lahko uresničite le v nekaj preprostih korakih, da večina tega ne bo storila. 

  • Zapišite svoje želje.
  • Razporedite jih po pomembnosti ali po potrebi (kako nujno nekaj potrebujete).
  • Ovrednotite jih (zapišite znesek).
  • Izberite prvo stvar s seznama.
  • Vzemite posebno kuverto ali karkoli, kjer boste hranili denar.
  • Na kuverto zapišite ime stvari in koliko zanjo potrebujete.
  • Položite prvi euro vanjo.
  • Vsakokrat, ko zmorete ali imate kak euro "viška", ga dodajte v kuverto.
  • Vztrajajte pri varčevanju dokler se ne nabere dovolj denarja za vašo željo.
  • Z velikim veseljem si privoščite tisto, za kar ste privarčevali denar. 

Izkoristite motivacijo 

Varčevati s ciljem vas lahko motivira za resno varčevanje. Tisto, ko se ne boste več zapletali le v dileme, kako kupiti novo torbico, ki je nujno ne potrebujete, pač pa boste imeli pred seboj dolgoročni cilj, ki ga boste sčasoma lahko uresničili s svojim denarjem. 

Seveda lahko na podoben način privarčujete tudi za izlet, počitnice, tečaj, ki si ga že dlje želite, avto, stanovanje, hišo, ... Le zneski bodo morali biti nekoliko višji od predlaganih zgoraj ali pa boste morali varčevati bolj pogosto in dlje časa. 

Vas zanima še več načinov, kako varčevati s ciljem?

Le-te boste prejeli na tečaju o denarju pod mojim mentorstvom. V njem boste sledili praktičnim napotkom korak za korakom, se naučili boljšega ravnanja z denarjem in privarčevali morda svoj prvi, drugi ali desettisoči euro. 

Tečaj in pripadajoči materiali za boljše ravnanje z denarjem so lahko vaši že danes. Na voljo pa vam bodo neomejen čas brez doplačila. Za vpis kliknite tukaj in se pridružite tistim, ki znajo ravnati z denarjem tako, da jim dobro služi. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply