Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Strah pred uspehom

Strah pred uspehom

Strah pred uspehom

Pogosto ljudje govorijo o strahu pred neuspehom, a je strah pred uspehom prav tako resničen in živ. Strah pred uspehom je nekaj naravnega, a za človeka, ki ga doživlja, precej neprijetnega. V določenem delu življenja ga v sebi nosimo prav vsi.

V kolikor hrepenite po sreči in uspehu, boste v tem prispevku ugotovili, ali vas je strah uspeha in našli odgovore, kako strah pred uspehom premagate.

Strah pred uspehom je čustvo

Ljudje navajajo 5 glavnih negativnih čustev, ki jih zadržujejo na mestu, s katerega bi se radi premaknili, a se nikakor ne zmorejo zganiti.  Mednje spadajo jeza, strah, žalost, skrbi, pohlep in mnoga druga.

Strahov je veliko vrst in verjamem, da ima vsak od nas svojega. Tudi vi ga imate. Nekateri se bojijo drugi kač ali drugih plazilcev, tretji se bojijo višine ali slabega vtisa, ki bi ga pokazali v svojem okolju. Nekateri so bolestno zaskrbljeni zaradi denarja in svoje prihodnosti. Nekateri se bojijo celo lastne sence.

V tem prispevku se bom osredotočila le na strah pred uspehom, saj le-ta muči precej mojih bralcev.

Vzrok za strah pred uspehom

Vsak strah nastaja kot posledica glavne naloge naših možganov: za vsako ceno obvarovati človeka pred vsemi nevarnostmi. Seveda naši možgani ne vedo vedno, ali gre za resnično ali namišljeno nevarnost. Kadarkoli se človek znajde v okoliščinah, ki jih še ne pozna, se v možganih sproži alarm.

Na enak način nastaja tudi strah pred uspehom. Naj vam razložim na primeru.

Nekdo z veliko ljubeznijo dela na področju, ki bi ga lahko opravljal kot samostojno dejavnost. Zaveda se, da je pravi strokovnjak na svojem področju. Živi v okolju, ki ne podpira podjetništva. (Presenečeni bi bili, kako pogosto se to zgodi v naši ljubi domovini.)

Njegovi prijatelji in znanci pravijo, da so podjetniki sami lumpi, ki lažejo in kradejo, da ljudem izpulijo denar iz rok. Kopajo se v denarju in so arogantni ter negativno egoistični. Dajejo vtis, da skrbijo le zase. (Pretiravam in vem, da ni res, a se ponekod ljudje še vedno tako mislijo.)

Oseba v sebi nosi vse te predsodke in mnenje okolice, zato se nekje v njenem bitju pojavi strah: “Kaj pa, če bom tudi jaz postal takšen?”. Ker je prijazna oseba, pripravljena pomagati, je strah pred tem, kako se lahko spremeni, močnejši od želje opravljati svoje delo kot samostojno dejavnost.

V človeku se pojavi želja, morda zraven tudi potreba po samostojni poti, a je strah pred uspehom tako močan, da se ne premakne, čeprav se zaveda, da bi lahko postal uspešen posameznik, ki bi s svojim delovanjem pomagal mnogim ljudem.

Kako premagati strah pred uspehom

Strah pred uspehom je prav tako resničen kot strah pred neuspehom. Ga pa je mogoče premagati samostojno ali z nekaj zunanje pomoči. Pogoj za premagovanje je močna želja doseči, o čemer sanjarite, ko ste sami s seboj.  

Za strah je vedno najboljše zdravilo delovanje. Odločite se, kaj želite, naredite tisto, kar si želite in se izognite kritiki, ko vam morda v prvem poskusu ne bo uspelo narediti vsega popolno. Učite se iz napak in naslednjič naredite bolje.

Kadar vas pesti strah pred uspehom, se obdajte z ljudmi, ki vas imajo resnično radi, so pozitivno naravnani in so vas pripravljeni podpreti ne glede na to, kaj se bo zgodilo. To so lahko vaši prijatelji ali razumevajoč mentor, ki vas bo vzpodbujal na vaši poti so uspeh in pri doživljanju le-tega.

Zavedajte se, da nobena stvar v življenju ni tako strašljiva kot prav strah. Je navidezen, a hkrati še kako živ. Z napotki v tem prispevku in mojo pomočjo ga lahko premagate, ne glede na to, kako dolgo ga nosite v sebi in kako močan je.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment: