Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Pospravljanje in varčevanje

Pospravljanje, zaslužek, varčevanje in investiranje

S pospravljanjem do denarja 

V današnjem prispevku vam najprej povem eno zgodbico, ki je še kako primerna za mesec varčevanja, zatem pa vam dam idejo za dodaten zaslužek, če ga potrebujete. Pospravljanje vam lahko prinese zaslužek, varčevanje ali semenski denar za investiranje.

Marsikdo kar nekaj denarja najde med kramo. To se zgodi ob pospravljanju omar, zlaganju oblačil ali pospravljanju ropotarnice ali kleti. Naj vam najprej povem anekdoto iz svojega življenja.

Sovražim pospravljanje

Verjetno ste že kdaj prebrali, da ne spadam med tiste, ki z veseljem pospravljajo. Nič ne de. Tudi to moram početi, če naj lepo živim. Kadarkoli je mogoče, se pospravljanju in gospodinjskim opravilom izognem. A, kot si verjetno lahko predstavljate iz svojega življenja, je tudi to potrebno urediti.

Vsake toliko časa si je potrebno vzeti čas za urejeno bivalno okolje. No, ob tem se vam lahko zgodi kaj podobnega kot se je meni. Pravzaprav verjamem, da se vam je že kdaj zgodilo. Morda takrat, ko ste po dlje časa iz omare vzeli kakšno jakno, bundo ali hlače.

Po dolgem odlašanju, sem pred kratkim generalno pospravila en del omare, v katerega sem več let le odlagala kup oblačil, ki jih več ne morem obleči. O tem, zakaj, morda povem ob drugi priliki. V kolikor ste pomislili, da zato, ker niso več modna, se motite. :-)

Oblačila sem zložila na posteljo. Obrisala sem prah s polic in nekaj oblačil na novo zložila. Nekaj sem jih pripravila, da jih podarim. Ob prelaganju tistih velikih kupov, sem, bog ve zakaj, začela obračati žepe. Sicer se mi je sprva zdelo nesmiselno, a se je obrestovalo.

Iz različnih hlač in jakne sem potegnila na svetlo kar 35 €.  Morda se boste nasmejali in rekli, da to res ni pomembno. Morda. Ampak, delo sem opravila v približno pol ure. Čeprav gre za denar, ki  ga v resnici nisem zaslužila, sem se počutila, da sem zaslužila kar 35 € v pol ure oz. kar 70 € na uro! To pa ni malo denarja.

Počutila sem se, da sem zaslužila kar 35 € v pol ure oz. kar 70 € na uro! 

Pospravljanje, varčevanje in investiranje

Najprej sem pogledala tistih 35 € in si rekla, da si bom zdaj nekaj privoščila. Položila sem jih na posebno mesto, kjer hranim nekaj malega denarja za moje sprotne želje. Ker imam vse, kar potrebujem in si ničesar nisem želela, se jih nisem dotaknila.

No, potem pa se je zgodilo nekaj zanimivega. Čez nekaj dni sem polomila tipkovnico. Letos že drugo. Tisti tipki »Backspace«  ali po slovensko "Nazaj" je že pred nekaj časa odpadel gumb. Ko pa sem zatem obrisala prah z nje, sem bila prehitra in nepazljiva.

Poleg tega, da je gumb odpadel, sem odlomila še tisti jeziček, ki je gumb držal in do sedaj opravljal vlogo tipke. Zdaj pa je resnično neuporabna. Jasno je bilo, da bom morala po novo tipkovnico, ker s staro ni mogoče več tipkati. 

Ob vseh investicijah, ki jih vlagam v nov izobraževalni portal, je kar velik izziv financirati vse, kar podjetje potrebuje. Med drugim sem se morala naučiti preživeti na polovičnem proračunu izpred več let. Če mislite, da ne gre, vam iz prve roke povem, da je sprva zelo težko, potem pa postane enostavno. 

No, 35 € sem prihranila od pospravljanja. V tistem tednu sem prejela še dve donaciji, in sicer v vrednosti 90 € in 20 €. Običajno bi ta denar namenila za nadgradnjo in posodobitev Moje Akademije ter pripravo brezplačnih vsebin za vas. Tokrat pa je bila na vrsti tipkovnica.

Donacijam sem dodala še svoj prihranek oz. tisto, kar se je skrivalo v žepih. Del sredstev sem namenila za novo tipkovnico. Kar je ostalo in še velik dodaten kup od prihodkov, za posodobitev Moje Akademije. Mislim, da boste lahko že v naslednjem mesecu lahko opazili vrsto novosti, ki jih moram, seveda, še nastaviti in testirati, preden gredo v eter. 

Na tem mestu se še enkrat najlepše zahvalim obema donatorkama. Vsaj ena bo zagotovo prebrala ta prispevek. Zdaj veste, kako ravnam s prejetimi prostovoljnimi prispevki. 

Pospravljanje in dodaten zaslužek

Veliko ljudi mi pravi, da »jaz že lahko govorim«, ampak oni nikakor ne najdejo plačane zaposlitve. Verjamem, da ni enostavno najti idealne zaposlitve za želeno plačilo. Ampak, ne verjamem, da ne morete ničesar storiti za dodaten zaslužek, če ga potrebujete ali želite.

Eno izmed vedno bolj iskanih del je pomoč v gospodinjstvu. Pospravljanje, čiščenje, polaganje perila v pralni stroj, sušenje in likanje so dela, po katerih povprašuje vse več polno zaposlenih ljudi. Večina ljudi, verjetno tudi vi, ste sposobni za tovrstno delo v obliki občasne ali stalne pomoči.

En od izgovorov glasi, da je to delo obdavčeno. Veste, kaj? Tudi moje delo in delo drugih zaposlenih v Sloveniji in po svetu je obdavčeno. Morda se vam res ne splača pospravljati za 10€, ampak ne obupajte. Poiščite nekoga, ki vam bo z veseljem plačal 50 € ali 100 €, da mu pospravite stanovanje ali hišo. Lahko pa počnete še mnogo drugega, veliko bolje plačanega. 

Pospravljanje vam lahko prinese dodaten euro

Ko urejate svoj dom, verjetno v pospravljanju precej bolj uživate kot jaz. A, če vas slučajno ne mika, se spomnite na mojo izkušnjo. Morda ste tudi vi v kak žep založili kakšen eur, ki bi ga zdaj lahko namenili za varčevanje ali pa za nekaj, kar si želite privoščiti.

V kolikor pa iščete dodaten zaslužek, ki vam bo omogočil začetek varčevanja za vaše želje ali karkoli drugega, kar si želite uresničiti, je pospravljanje ena od dejavnosti, ki jo lahko opravlja marsikdo. Zanjo potrebujete le nekaj kontaktov in voljo, da dogovorjeno delo opravite.

Imam še boljšo novico.

Če vam ne bo všeč, to lahko počnete le toliko časa, dokler ne najdete nečesa, kar vam bo pisano na kožo. 

Veliko več preprostih napotkov in namigov za varčevanje ali dodaten zaslužek boste prejeli v knjigi in še več v spletnem tečaju DENAR - Kako se znebiti dolgov in začeti varčevati, kjer vam vse razložim in pokažem na primerih iz prakse. Tečaj je primeren za zadolžene in tiste, ki se še niste naučili odgovorno ravnati z denarjem. 

Komentarji spodaj so namenjeni vašim izkušnjam in mnenju. Vesela bom, če se mi boste oglasili z njimi. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply