Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Popust

Popust? Prosim, nikar!

Popust? Prosim, ne!

Danes imam za vas zabavno zgodbico, ki temelji na resničnem dogajanju. Dodajam jo, ker mogoče tudi vi še razmišljate enako kot je ravnal gospod iz primera.

Pred leti sem nekomu, ki ga dobro poznam, pomagala pri izbiri novega gospodinjskega pripomočka. Ko sva prišla v trgovino, je gospod hitro izbral, kar potrebuje. Ker ima veliko denarja, niti vprašal ni po ceni. Edino, kar se mu je zdelo pomembno, je bila hitra postrežba.

Na blagajni je bilo nekaj ljudi pred nama, vendar sva bila hitro na vrsti za plačilo. Blagajničarka se je nasmejala, ko je izdajala račun in rekla: »Gospod, ta pripomoček stane (toliko in toliko), vendar imate srečo, ker je ta teden v akciji in boste prihranili 30%.«.

Popusta nočem!

Gospod je odgovoril: »Gospa, nobenega popusta nočem. Prosim, zaračunajte mi polno ceno.«.

Obe sva ga debelo pogledali. Blagajničarka mu je razložila, da je takšna trenutna cena in je ne more spreminjati, jaz pa sem dodala:«Ali si ob pamet?« ali nekaj podobnega.

Vztrajal je pri svojem in zagrozil, da bo šel v drugo trgovino, kjer bo na voljo polna cena. Dodal je še, da naj račun kar stornira. Ker se je začela nabirati vrsta za nama, sem ga uspela na hitro prepričati, naj vendarle plača ceno, ki jo je gospa izračunala.

Ko sva se vračala proti avtomobilu, mi je razložil, da »on pa že ne kupuje v akcijah« in je pristal na nakup samo zato, da ne bo kradel dodatnega časa meni.

Popust - enostavna pot do varčevanja

Na ta dogodek sem pozabila, a se mi je v mesecu varčevanja obudil spomin nanj. Namreč, en od namigov v moji knjigi Denar – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati, je prav nakupovanje po akcijskih cenah.

Pred vrati je veseli december in mnogi že zdaj razmišljajo o božično novoletnih darilih ter o vsem, kar bodo kupili v najbolj veselem mesecu leta.

Moj predlog je sledeč. Če izdelek najdete v akciji, ga kupite takrat. Znesek, ki ga boste privarčevali ob nakupu pa položite na varčevalni račun. Počasi se bo nabralo dovolj, da si boste lahko privoščili še nekaj ali hitreje odplačali svoj dolg, če ga imate.

Seznam daril in popust

Za vas imam še en namig. Če še niste naredili, si napišite seznam vsega, kar imate namen nekomu podariti ob koncu leta in za rojstne dneve. Ocenite vrednost, ki jo potrebujete, da nakupe opravite.

Podjetja veselo pošiljajo mnoge kataloge in vas sproti obveščajo o svoji akcijski ponudbi. Kadar se v akciji pojavijo tiste stvari, ki jih imate namen podariti čez mesec, dva ali tri, jih kupite takrat, ko so cenejše.

Če imate denar, seveda. Zaradi daril se nikar dodatno ne zadolžujte. Namesto dragih daril, lahko nekomu podarite tudi svoj čas, ga poslušate in zanj nekaj ustvarite. Pogosto so takšna darila veliko več vredna od še tako dragih stvari.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply