Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
ravnanje z denarjem

5 izgovorov za pametno ravnanje z denarjem

5 izgovorov za pametno ravnanje z denarjem

V zadnjem mesecu dni in pol sem se pogovarjala z mnogimi ljudmi, ki jih je zanimalo ravnanje z denarjem. Zanimivo je bilo, ko sem ugotavljala, koliko je pametnih ljudi, ki iščejo mnoge izgovore, da bi odrinili zadevo, ki jo imenujem premišljeno ali  pa pametno ravnanje z denarjem.

Med njimi sem izbrala 5 najpogostejših izgovorov, ki jih navajajo iz dneva dan. Ko enega od njih slišim, se pri sebi nasmejim in rečem: »A vi tudi?«.

Verjamem, da spadate med pametne ljudi, saj drugače ne bi brali mojega bloga. Očitno v vas živi želja, da bi nekaj pri sebi spremenili. Če gre za bolj premišljeno ravnanje z denarjem, se vprašajte, ali si tudi sami ponavljate enega od izgovorov ali morda kar vseh, ki jih bom opisala v nadaljevanju.

1. izgovor za ravnanje z denarjem – nimam časa

Res je, da vam učenje načina, kako ravnati z denarjem, lahko vzame nekaj ur, dan ali dva vašega časa. Verjamem, da raje poležite na kavču, se odpravite na rekreacijo, s prijateljico na kavo ali počnete karkoli drugega kot je ukvarjanje z denarjem.

Vem pa tudi, da vam lahko urejene finance prinesejo veliko časa in še več zabave v vaše življenje, zato je to izgovor, ob katerem sama pogosto preprosto zavrtim oči.

Večina od slušateljev mojega tečaja Denar – Kako se znebiti dolgov in začeti varčevati, tečaj pregleda v enem dnevu ali dveh. Odvisno, koliko imajo časa. V tem času si naredijo tudi vse evidence in pripravijo vse, kar jim zatem pomaga urediti njihove finance v nekaj minutah.

Zato, če vam urejene finance še vedno povzročajo sive lase, vam toplo priporočam, da se nam pridružite in v nekaj dneh uredite finančne zadeve, da vam bo denar začel dobro služiti.

2. izgovor za ravnanje z denarjem – ne zanima me

Zanimivo je, koliko ljudi, ki najbolj tožijo, da »so brez denarja«, najprej pove, da jih denar sploh ne zanima.

Prosjačijo za brezplačne nasvete in zelo ustvarjalno iščejo načine, da bi jim odgovarjala na njihova sporočila v nedogled. Ob tem pa včasih kar ponosno povedo, da jih denar ne zanima. Dodajo, da žal »ne morejo plačati« posveta.

Oprostite, če vas denar ne zanima, ste na napačnem mestu, kajti en od mojih projektov je neposredno povezan s tem, da ljudem pomagam razumeti njihovo finančno situacijo, poiskati najboljše načine, da se znebijo dolgov in privarčujejo dovolj, da lahko lepo zaživijo.

3. izgovor za ravnanje z denarjem – sovražim matematiko

Mogoče ste tudi vi tisti, ki ste v osnovni šoli ali kasneje sovražili matematiko ali pa samo svojo učiteljico matematike. To ne pomeni, da se niste naučili šteti, seštevati, odštevati, množiti in deliti.

Ravnanje z denarjem zahteva znanje čisto preprostih matematičnih funkcij, ki jih zna vsak otrok v prvih treh razredih osnovne šole.

Poleg vsega naštetega, imam za vas v tečaju o denarju pripravljene pripomočke, v katere zneske preprosto vtipkate. Sešteva, odšteva, množi in deli pa pripomoček, ki vam je na voljo do konca vaših dni.

4.  izgovor za ravnanje z denarjem – saj vem vse na pamet

V naši deželici, pa tudi v svetovnem obsegu, je popularno predvidevanje, ki ga imenujem »ocena čez prst«. Zdi se, da znajo ljudje odlično računati na pamet. Le od kje se nabirajo kupi dolgov in pritoževanje nad finančno situacijo?

Pri nekaterih zadevah vam tovrstno razmišljanje lahko prihrani čas. A ne pri denarju. Če se želite znebiti dolgov in karkoli prihraniti, morate natančno poznati svoje dohodke in izdatke. Ne na pamet, pač pa na papirju ali natačno izračunane vrednosti oz. številke na ekranu. 

Samo predstavljajte, da ste najeli stanovanjski kredit približno v vrednosti 100,000€. Verjetno je pomembno vedeti, ali znaša 120,000€ ali 90,000€. Pa tudi vrednost mesečne anuitete, ki jo boste odplačevali, in vrednost, ki jo morate za najeti kredit odplačati v celoti. 

Verjetno tudi banka ne bo zadovoljna z vami, če znaša vaša mesečna anuiteta 583,21€, vi pa boste plačevali približno 400€ mesečno.

5. izgovor za ravnanje z denarjem – pišem vse večje stroške

Čestitam, ker ste naredili enega od pomembnih korakov. Začeli ste razmišljati o ravnanju z denarjem. Žal pa to ni dovolj za premišljeno ravnanje z denarjem. Naj vam na hitro razložim.

En od korakov za ravnanje z denarjem, od vas zahteva, da si zabeležite vse, kar se z vašim denarjem dogaja. Torej, da si zapišete vse stroške, ne le vidne izdatke, in vse dohodke.

Za nameček, preden karkoli prejmete ali karkoli porabite, naredite mesečni načrt, v katerem predvidite, kaj se bo z vašim denarjem dogajalo v naslednjem mesecu dni.

Brez skrbi, je čisto enostavno. Če uporabite moje pripomočke in se jih naučite uporabljati, kar vam podrobno na primerih pokažem v tečaju, vam to vsak mesec vzame samo nekaj minut.

V preostanku časa, ki ga namenjate ustvarjanju sivih las iz meseca v mesec, boste že kmalu začeli uživati s svojimi dragimi in tudi ob kakšnem razvajanju, ki ga prinaša denar. 

Prenehajte z izgovori in se naučite ravnati z denarjem

Morda ste članek prebrali, ker vam je všeč ali pa zato, ker pač radi berete. Če pa ste ga prebrali, ker imate tudi sami mnoge izgovore, ki vam grenijo vašo finančno svobodo, je zdaj odličen čas, da iz priznate vsaj en svoj izgovor.

Ta izgovor poglejte in se vprašajte podobno kot sem si postavila vprašanja sama sebi: »Zakaj si to govorim?« in še bolje: »Kako naj ta izgovor premagam?« ter »Kdo mi lahko pomaga urediti moje finance, da se bom nehala izgovarjati in finančno zadihala?«.

Odgovor se bo ponudil sam po sebi, ker je glavna naloga vaših možganov, da rešujejo uganke in postrežejo z odgovori na dobra vprašanja. Takoj, ko ga prejmete, naredite tisto, kar se je porodilo kot odgovor na vaše vprašanje.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply