Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Najprej morate odpustiti sebi

Odpustiti sebi – osvobodite se spon preteklosti

Odpustiti sebi – osvobodite se spon preteklosti

Odpuščate vsem, a nikakor ne morete odpustiti sebi? Ste v preteklosti naredili kakšno napako, ki je nikakor ne morete pozabiti? Se vam zdi, da bi lahko naredili drugače, bolje in z manj bolečine? 

Naj vam povem, da preteklosti ne morete popravljati s tem, da se obtožujete zanjo. Preteklost je, kakršna je. Lahko je svetla, lahko je temna, ampak je, kakršna je. Ničesar, prav ničesar ne morete spremeniti za nazaj. 

V resnici to ni čisto res. Sedanjost, zdajšnji trenutek, vam daje novo priložnost, da nekaj storite tako, kot čutite, da je prav v tem trenutku. Včasih s tem lahko popravite tudi kaj iz preteklosti. Le sedanjost pa vas lahko popelje v lepšo prihodnost. Preden boste prispeli tja, najprej morate odpustiti sebi.

Naj vrže kamen, kdor je brez greha

Najsi ste vzgojeni v katoliški veri ali ne, priznajte, da je Sveto pismo polno večnih modrosti in zanimivih zgodb. Pod površjem te mogočne knjige, se skrivajo napotki, ki vam lahko koristijo na poti osebnostne preobrazbe in rasti. 

Ena od zgodb iz Svetega pisma govori o Jezusu, pred katerega so farizeji pripeljali žensko, prešuštnico. Rekli so mu: "Tole žensko smo zasačili pri prešuštvovanju.". Predlagali so kamenjanje in ga z vprašanji preizkušali, da izreče sodbo.

Po nekaj časa in vprašanjih, ali naj jo kamenjajo in kakšno drugačno kazen bi prisodil ženski, je Jezus rekel: "Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.". Ljudje so odhajali in ju pustili sama. Jezus ji je le še rekel: "Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in ne greši več!". 

Odpustite sebi

Zavedajte se, da ni človeka, ki kdaj ne bi naredil napake. Lahko je majhna, lahko je velika, lahko jih je malo, lahko jih je veliko. Cerkev ji lahko reče greh ali tisti velik "smrtni greh". Menim, da popoln človek ne obstaja. Zahtevati popolnost in biti brez napak je norost. 

Lahko si za popolnost prizadevate in se trudite biti pošteni ter pravični, a vam zagotavljam, da boste kljub temu marsikdaj zgrešili. Marsikaj boste kasneje obžalovali in se grizli, kako je mogoče, da ste nekaj naredili.  

Zato pravim, da odpustite sebi in se pomirite s preteklostjo. Zaupajte, da ste naredili najboljše, kolikor ste zmogli v tistem trenutku in okoliščinah. Če boste iskreni, boste ugotovili, da ste marsikaj napačnega storili iz dobrih namenov. 

Četudi ste kaj storili iz koristoljubja in egoizma, je to del vaše človeške narave. Pomembno je, da si priznate, kaj ste storili, prevetrite svoje vrednote in se v tem trenutku potrudite živeti v skladu z njimi. 

Ste samo človek

Predvsem pa se sprijaznite, da ste le človek. Čim prej, predlagam kar zdaj, si odpustite in se potrudite, da boste v prihodnosti naredili čim manj napak. Pred odločitvami se vedno vprašajte, ali si želite, da vas v prihodnosti sedanjost dohiti in odgovor boste imeli na dlani. 

V kolikor potrebujete pomoč, vam na posvetu lahko pomagam razumeti in sprejeti preteklost. Zatem vam pomagam poiskati načine, s katerimi boste odpustili sebi in zmanjšali nepremišljenost, da vas ne bo ponovno vodila v nove težave. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment: