Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
nimam časa

Nimam časa

Kolikokrat rečete "Nimam časa"?

Ljudje imamo v rokavu pripravljenih milijon izgovorov. Eden od njih je "Nimam časa". Verjemite, slišim ga od svojih strank, udeležencev tečajev in tudi od sebe. Danes se sprašujem, ali je to res ali se plete kaj drugega v ozadju. 

Zase bi lahko rekla, da sem polno zaposlena oseba. Kadarkoli pravim "Nimam časa", je to v res in včasih ni. Spoznala sem, da se na čas izgovarjam predvsem tedaj, ko sem zaposlena z nepomembnimi zadevami ali s kupom dela, ki mi ga ne bi bilo nujno potrebno opraviti. 

Pogosto si rečem "Nimam časa", ko nečesa ne znam narediti ali mi tisto opravilo nikakor ne diši. Kadarkoli pa gre za kaj pomembnega, se mi še ni zgodilo, da bi se izgovarjala. Verjetno se podobno dogaja ali pa vsaj kdaj pa kdaj zgodi tudi vam. 

Nimam časa niti dihati

Pri sebi včasih pomislim, da sem tako zaposlena, da nimam časa niti dihati. Res ali ne, vsakokrat znova ugotovim, da se na to ne morem izgovarjati. K sreči je naše telo tako narejeno, da zna dihati tudi, če se tega ne zavedamo. Tako moje kot vaše. 

Seveda se je bolj prijetno izgovarjati na pomanjkanje časa kot pa soočiti z marsičem, kar se v našem življenju dogaja. Včasih se nam ne ljubi storiti nečesa, oditi od doma, končati zoprnega opravka ali početi kakšne aktivnosti. Še zlasti takrat, ko ni na seznamu priljubljenega. 

Nimam časa, ker sem zelo zaposlena

Včasih pa si namenoma naprtimo kup obveznosti le zato, da se zdimo polno zaposleni. Pred kratkim sem naredila pomemben rez, za katerega sem mislila, da mi bo uničil moje malo podjetje, če se odločim zanj. 

Verjetno že veste, da sem imela kup dela s pisanjem dolgih in prijaznih e-sporočil, še zlasti udeležencem tečajev, ki so mi posebno blizu. Vsakemu sem poskušala odgovoriti in vse pojasniti. Nekatera sporočila pa so bila celo zelo osebna.

No, šlo je, dokler me ni izdalo zdravje. Nikoli nisem kaj dosti razmišljala o zdravju, ampak tokrat me je streznilo. Vedela sem, da sem sama kriva za situacijo in noben zdravnik ali zdravilo mi ne bo pomagalo, če ne naredim nekaj zase. 

S težavo sem se odločilasporočila skrajšati, ampak rezultat je osupljiv. Zaradi krajših sporočil, sem, ob enakem številu odgovorov, že nekaj tednov prejela za en delovni dan časa. Prejela sem dobrino, ki je ni mogoče kupiti niti z zlatom. In, kot vidite, podjetje še vedno posluje.  

Še bolj pomembno! 

Prvič po več kot desetletju imam občutek, da imam dovolj časa za vse. Poleg rednega dela, sem ponovno začela s sprostitvenimi tehnikami, včasih naredim kak počep ali se bolj pogosto pretegnem, imam več energije in z delom zaključim večinoma še pred osmo zvečer. 

Nimam časa je le izgovor

Dolgo nisem razumela, zakaj modri ljudje pravijo, da imamo vsi 24 ur. Da je čas dobrina, ki je najbolj pravično porazdeljena med vse ljudi. Zdaj vem, kako resnična je ta izjava. Kajti težava ni v času, pač pa v tem, kaj počnemo z njim. 

Mnogi si nečesa želijo in ne želijo hkrati. V svojih tečajih opažam, kako večina najde čas in celo uskladi svoje urnike, da se redno izobražujejo. Mnogi vsak teden ob istem dnevu in istem času. Drugi še po več mesecih sporočajo, da "bodo začeli jutri". Ali pa naslednji mesec. 

Pred leti sem to sprejemala z razumevanjem. No, še vedno to počnem, vendar se zraven nasmejim. Vem, da gre za izgovor. Če nekoga nekaj zanima in se želi premakniti iz cone udobja v novo življenje, bo našel čas. Pa tudi energijo za premik. 

Kadar pa nekaj ni prav pomembno za človeka ali išče nerazumno hitro rešitev, ki ne obstaja, bo iskal vrsto izgovorov in motovilil vsepovprek dokler ne bo našel nečesa novega, za kar zelo verjetno tudi ne bo imel časa. 

V kolikor se to dogaja vam, vam priporočam, da preverite, ali resnično nimate časa (včasih je to res) ali vam nekaj nič ali premalo pomeni. Če vas nekaj ne zanima, nikar ne izgubljajte niti minutke s tisto rečjo. V kolikor pa želite več, poiščite čas in naredite nekaj dobrega zase. 

Preden se poslovim, naj se vam zahvalim, ker ste si vzeli čas in prebrali članek do konca. Resnično sem vesela, da vam moje vrstice dovolj pomenijo, da ste mi namenili nekaj minut (ali dlje) in prišli v mojo družbo. 

V komentarju spodaj čakam na vaše mnenje in vaše izkušnje, povezane s časom in pomanjkanjem časa. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply