Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Neumno vprašanje

Neumno vprašanje – ste ga že kdaj postavili

Neumno vprašanje 

Ljudem se vsak dan porodi tisoč in eno vprašanje. Verjeli ali ne, večine niti ne postavijo, ker se bojijo, da jih bodo drugi ljudje “imeli za butaste”. Včasih se to res zgodi, ampak prepogosto spregledajo priložnost, da bi prejeli odgovor na vprašanje, ki jih muči.

Od nekdaj se spomnim, kako sama nisem želela postavljati vprašanj, ker se mi je zdelo, da skoraj vsako spada v kategorijo »neumno vprašanje«. Razumem, resnično razumem, če se podobno dogaja tudi vam. Ampak, v tem prispevku bi vam rada povedala, da je to čisti nesmisel.

Ni neumno vprašanje, neumen je lahko le odgovor

Pred leti sem se pogovarjala s svojim mentorjem glede svoje nesigurnosti. Niti ne vem več natančno, kako sva prišla do teme o vprašanjih in odgovorih. 

Spontano sem mu začela razlagati, da ga ne želim obremenjevati in spraševati, ker se mi zdi, da je škoda njegovega časa za »neumna vprašanja«.  Njegov odgovor na moje dileme me je prav posebno presenetil.

Ni neumno vprašanje, neumen je lahko le odgovor.

Ta stavek sem že večkrat slišala, vendar je vedno znova odpotoval skozi eno uho proti možganom, se jim izognil in skozi drugo uho hitro stran od mene. Takrat pa sem bila očitno pripravljena poslušati in sem se v tistem trenutku odločila, da bom spraševala, spraševala, spraševala.

Ste jasnovidni?

Mogoče ste jasnovidni, mogoče niste. Zase vem, da nimam teh nadnaravnih sposobnosti in nimam niti najmanjše ideje, kaj mi želi nekdo povedati, ko pride npr. prvič na posvet. Zato moram veliko spraševati in se prepričati, da človeka dobro razumem, če naj mu pomagam.

V medsebojnih odnosih velikokrat prihaja do težav ravno zato, ker si domišljamo, da nekdo, s komer že 5, 10, 40 ali le pol leta živimo skupaj, natančno ve, kaj se v nas dogaja. Po prvih metuljčkih, ko sta oba želela isto, se pojavi nerazumevanje, kako kar naenkrat tisti drugi več ne bere naših misli.

Želimo si, da bi nas ponovno razumel in nam izpolnjeval želje, brez, da bi morali povedati, česa si želimo. V kolikor si domišljate kaj podobnega, živite v pravljici. Vaš partner ali ljubimec zelo verjetno ni jasnoviden in pogosto nima niti najmanjše ideje, o čem sanjarite vi. Morate mu povedati, česa si želite, in ga kdaj tudi kaj vprašati.

Postavite tisto neumno vprašanje

Moj mentor mi je dopovedal, da neumno vprašanje ne obstaja. Veliko večja neumnost si je domišljati, da vemo vse, kar je mogoče vedeti. Zato postavite tisto na videz neumno vprašanje in se prepustite odgovoru.

Vsak pameten človek vam bo nanj odgovoril. Morda o njem še nikoli ni razmišljal in mu boste na tak način odprli nove možnosti in novo obzorje za razmišljanje, preden boste prejeli odgovor.

Če pa se bo smejal, to ni vaš problem. Problem ima tista oseba, saj ne razume, da tudi vi niste jasnovidni in težko sprejema (ali sploh ne), da je odgovor na vprašanje za vas pomemben.

O denarju in osebnih financah se ljudje premalo pogovarjajo. V kolikor se bojite postaviti tista zoprna vprašanja, ki jih boste uvrstili v kategorijo "neumna vprašanja", boste v moji knjigi o denarju našli vse odgovore na vprašanja, ki jih še ne znate ali ne upate postaviti

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment: