Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Nagrada ob koncu šole

Nagrada ob koncu šolskega leta

Kakšna naj bo nagrada ob koncu šolskega leta?

Veliko staršev, babic, dedkov, tet in stricev sprašuje, kaj naj podari otroku, dijaku ali študentu ob koncu šolskega leta. Še zlasti se poraja vprašanje, ali naj bo nagrada materialna ali nematerialna. 

Običajno otroci pričakujejo nagrado ob koncu šolskega leta, če so imeli dobre ocene in so tega vajeni izpred nekaj let. V bistvu pa si jo želijo prav vsi, ne glede na to, iz kakšne družine izhajajo in koliko so si jo zaslužili s pridnostjo v šoli. 

V kakšni situaciji se nahajate?

En od dobrih "trikov" je, da se z otrokom že na začetku šolskega leta dogovorite kakšna bo nagrada za uspeh glede na ocene. Naj bo različna, odvisno od njegovih prizadevanj v šoli. Kar dogovorita, tega se držita oba. 

V kolikor ste mu v preteklosti podarili denar, kakšno stvar ali nematerialno zadevo, otrok skoraj zagotovo pričakuje nekaj podobnega od vas. V kolikor ste mu karkoli obljubili, morate zdaj obljubo izpolnili.

Nematerialna nagrada ob koncu šolskega leta

Preden se lotim svojega razmišljanja, naj povem v enem stavku. Moje mnenje je, da ste največja nagrada za še tako razvajenega otroka vi in kvaliteten čas, ki ga lahko preživi z vami. Pozabite na službene skrbi, na denar ali na morebiten slab odnos s partnerjem. 

Vaše največje in najlepše darilo je čas, ki ga lahko otrok (tudi že večji otrok) sproščeno preživi z vami. Poslušajte ga, vprašajte ga, kaj bosta počela in kaj bi ga najbolj razveselilo. Podarite mu tistih nekaj ur, pa boste naredili največ, kar je mogoče zase in zanj. 

Napol nematerialna nagrada je lahko skupen potep ali druženje, na katerem si privoščita skok na tortico, pijačo ali pizzo. Ob tem pa poskrbite, da bo doživetje prijetno in predvsem usmerjeno na otrokovo izbiro. 

Materialna nagrada ob koncu šolskega leta

Verjetno vam bo vsak šolar brez ovinkarjenja in slabe vesti znal našteti vsaj deset stvari, ki mu jih kupite ob koncu šolskega leta. Med njimi bodo nov računalnik, mobilni telefon, kolo, tablica, Barbika, skiro in še marsikaj. 

Visoko na spisku želja se bo našel tudi denar. Še zlasti, če ste mu v preteklosti podarjali denar za šolski uspeh. V kolikor ga boste nagradili s kuverto in bankovci, si vzemite čas in ga naučite bolje ravnati z denarjem. Seveda, če tega že zdaj ne zna bolje od vas. :)

Ena od lepih materialnih nagrad so tudi počitnice na morju, v toplicah ali nekje, ker bo otrok resnično užival. Mnogi otroci jih jemljejo kot samoumevne. Tokrat pa otroku lahko razložite, da greste poleti na počitnice, ker se je potrudil v šoli. Če se je, seveda. 

Materilna ali nematerialna nagrada ob koncu šolskega leta

Do tega trenutka ste verjetno že odločeni, ali boste otroku kaj podarili ali nič. Kakorkoli se odločite, vam priporočam, da najdete vsaj eno dobro stvar oz. ravnanje, za katero ga boste pohvalili. Tudi, če so se ob koncu šolskega leta nabrale slabe ocene ali kak popravni izpit. 

Ne pozabite!

Nekateri otroci imajo težave v šoli in mnogi ne marajo hoditi v šolo. Sovražijo šolo, učitelje, nekateri celo sošolce. Ti so pravi zmagovalci zato, ker so se prebili še skozi eno šolsko leto. Morda čutite, da si nagrade ne zaslužijo, a jih kljub temu vsaj malo pocrkljajte. 

Moj sin je zdaj že odrasel in nič več se ne pogajava, kakšna bo nagrada ob koncu šolskega leta. Če pa bi bil manjši, bi mu zdaj podarila predvsem prijetna doživetja. Čas, ki se mu bi vtisnil prijetno v spomin. Morda tako čutite tudi vi in, prosim, to storite čim večkrat. 

Karkoli bosta skupaj doživela, bo ostalo z otrokom do konca njegovih dni. Spomin na računalnik in mobilni telefon hitro zbledi, saj bo v naslednjih nekaj mesecih zagotovo na voljo nova, izboljšana verzija. 

Čas, ki ga prijetno preživi z vami, pa je nepozaben. Vtisne se v podzavest in ugodno vpliva tudi na čas, ko imata "hudo uro", saj se otrok tudi takrat zaveda, da ste oseba, na katero se lahko zanese in preživi čudovite trenutke z vami.  

V kolikor bi se radi bolje odločali, kdaj podariti otroku kaj materialnega ali nematerialnega, vzemite v roko mojo knjigo z naslovom DENAR - Kako se znebite dolgov in začnete varčevati. Naredite, kar vam predlagam v njej in odločitev bo otročje lahka. 

Knjiga o denarju je primerna tudi kot poletno branje na plaži, a se po dopustu vrnite k njej in uredite svoje osebne finance korak za korakom, da boste vedno imeli dovolj denarja. Koristila bo tudi partnerju in otrokom. 

Pred časom mi je ena od bralk napisala simpatično mnenje o knjigi, ki pravi: 

Irena, živijo. Tvoja knjiga o denarju je odlična in koristna za tiste, ki so zadolženi in za tiste, ki nismo. Moram ti povedati, da jo moja hči večkrat vzame v roke in me je ravno včeraj vprašala, zakaj je jaz nisem učila tega, kar pišeš o otroškem varčevanju v knjigi. Zdi se, da imaš novo 10-letno "fanico". :-) Nataša

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment: