Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Darila

Miklavževa najlepša darila so zastonj

Miklavževa darila naj prinašajo veselje in upanje 

Vstopili smo v Veseli December, v tisti veseli čas, ko vse okoli nas kar buhti od veselja in izpolnjevanja želja. Mnogi ljudje so v tem času pod stresom, ker bi si radi privoščili še eno željo, pa skrušeno ugotavljajo, da je letos ne bodo mogli uresničiti.

Pred vrati je Miklavž in z njim veselje ob odpiranju daril, ki jih bo letos pripravil za vas. Če še niste porabili vsega denarja, ki ga imate na voljo za darila, tudi zdaj ne pretiravajte. Moja stara mama me je učila, da Miklavž obdaruje z malenkostmi in prijaznimi gestami.

Miklavž zna biti skromen

Svojim dragim lahko podarite najljubšo čokolado, pomaranče, suho sadje, dobro vino, nogavice, kapo, šal ali kakšen drug priboljšek. Miklavževa darila naj simbolizirajo tega svetnika, čigar glavna vloga je zaščita nekoga v stiski.

Zelo veliko se ukvarjam s tem, kako naj ljudje privarčujejo dovolj denarja, da lahko svoje želje uresničijo s prihranki. Ugotavljam, da smo postali potrošniška družba, v kateri je na voljo ogromno dobrin. Le redke izmed njih, za katere porabljamo svoj težko prisluženi denar, pa nam prinašajo toliko veselja, kot nam kasneje prinašajo skrbi.

Najprej potrebe, potem želje

Ena prvih nalog vsakega od nas, tudi vas, je, da se vprašate, ali imate dovolj denarja za plačilo vseh svojih potreb. Prav potrebe so tiste, ki morajo biti zadovoljene, če želite preživeti. Žal pa pri svojem delu s klienti ugotavljam, da nimajo jasnih smernic, kaj so potrebe.

Potrebe so vse tisto, brez česar ne bi mogli preživeti. Predvsem mednje spadajo hrana, voda, streha nad glavo in primerna oblačila. Vse ostalo, najsi še tako zatiskate oči, spada med želje. Prepričana sem, da ima vsak od nas veliko želja. Ne razumite me narobe. Prav je, da si jih v čim večji meri uresničite, če imate možnosti, da to storite. Če pa se vrtite v začaranem krogu dolgov, pa je bolje kakšno željo potisniti v prihodnost.

Letos brez dodatnega zadolževanja za darila

Nerazumno je, da se za želje, ki preidejo kot deževen ali sončen dan, dodatno zadolžite. S tem kasneje iz dneva v dan živite pod stresom, ker ne veste, kako boste dolgove vrnili. Zato je vaša prva priložnost za spreminjanje potrošniških navad pred vrati zdaj, ko bo Miklavž prinašal darila.

Če še niste nakupili prazničnih daril, se vprašajte, kaj bi oseba, ki jo želite razveseliti, potrebovala. Podarite ji kakšno malenkost, ob tem pa si vzemite še čas zanjo. Pogovorite se z njo. Povejte ji ali z dejanji pokažite, da jo imate radi.

Otroke razveselite z dodatno urico igre z njimi in jih poslušajte, kako vam pripovedujejo o temah, ki jih sicer raje zadržijo zase. Poiščite kakšno staro igračo ali igro. Lahko, da vas bo vse pošteno zabavala. Staršem pomagajte pomiti posodo in jima recite, naj si v tistem času raje odpočijeta.

Skupaj poglejte kak dober film, ki je primeren za vso družino in se nasmejte ob dogodivščinah filmskih junakov. Pojdite na sprehod in zraven povabite nekoga, ki se je zabubil v svojem naslanjaču. Naredili boste dobro delo.

Najbolj dragocena darila

Najbolj dragocena darila niso tista, ki največ stanejo. Daleč od tega. Najbolj dragocena darila za vsakega od nas so tista, ko podarite drugim delček sebe. Običajno so zastonj in pustijo tople občutke še dolgo potem, ko so prijetni trenutki že mimo.

Poleg občutka, da ste podarili nekaj dragocenega, pa boste prejeli hvaležnost tudi s strani vaše denarnice. V njej bo ostalo nekaj denarja, zaradi katerega se vam ne bo potrebno dodatno zadolžiti. Morda boste letos tako lahko predčasno odplačali delček limita ali drugega dolga, ki se je nabral skozi leta.

Želim vam, da bi spreminjanje svojih finančnih navad uporabili kot igro, v kateri lahko le dobite. Naj se igra začne zdaj!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply