Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
limit na računu

Limit na računu

Limit ali dovoljena prekoračitev stanja na računu 

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo mnoge banke v lastni najlepše in najmogočnejše zgradbe? Da, verjetno ste že slišali, da gre za občutek zaupanja pri strankah.

Ampak, na mestu je vprašanje, kako banka pride do denarja? Preprosto - z vašo in mojo pomočjo. Banke vedo, da iz malega raste veliko. V svoji ponudbi imajo vrsto izbire, kako vas zavesti v dolgove. Tokrat vam zato povem več o limitu na računu. 

Limit je priročen. Na računu imate na voljo določen znesek, ki si ga lahko kadarkoli izposodite in ga kadarkoli vrnete. V bistvu je, poleg kreditnih kartic, ena najenostavnejših oblik zadolževanja. Verjetno je prav zato tako popularen.

Brezplačni ali plačljivi limit 

Obstajata brezplačni in plačljivi limit. Oba spadata med dolgove. Torej, na hitro bi lahko rekla, da se je treba obeh bati kot hudič križa. Kot pribito drži, kar sem pred veliko leti prebrala v neki knjigi: 

Pot v pekel vodi skozi vence cvetja.

Brezplačni limit je tisti, ki vam ga odobri banka brezplačno. Trenutno za večino od nas predstavlja nekaj deset do nekaj sto eur.  Banka, kot že rečeno, vam ga avtomatično in brezplačno odobri ob odpiranju računa ali prejemu prvega priliva na račun. 

Prav nasprotno, vam odobritev plačljivega limita banka zaračuna. Podati morate posebno vlogo za odobritev in ta stane. Višina limita in stroškov odobritve je odvisna od vaših rednih mesečnih dohodkov. Velja za določen čas, običajno za leto dni ali krajši čas. 

Limit na računu stane

Pred kratkim sem se pogovarjala z gospo, ki mi je rekla, da je uporabila brezplačni limit, ker je zastonj. Ob pogovoru sva ugotovili, da brezplačni limit ni brezplačen. Ob koncu meseca banka zaračuna obresti.

Poleg stroškov odobritve plačljivega limita, morate banki za izposojeni denar plačati tudi obresti. Včasih se zgodi, da morate zanj plačati še stroške zavarovanja. Večina ljudi to ve, ampak, če slučajno menite, da so v stroških odobritve vračunane obresti, se motite. 

Limit za dušo

Ljudje pogosto izkoristijo limit na računu, da si lažje privoščijo nekaj za dušo. Podpiram lepo in brezskrbno življenje. Ampak,... v kolikor boste vse življenje živeli na kredit (četudi mu rečete limit), boste vse življenje v dolgovih. 

Moje priporočilo je enostavno in preprosto. Vsaj tistim stvarem, ki jih nujno ne potrebujete, in bi zanje morali izbrati limit, se odrecite. Privarčujte dovolj zanje. Zatem pa si jih privoščite po mili volji. 

Za svoje želje boste lahko uporabili svoj denar in prihranke v obliki stroškov ter obresti, ki bi jih sicer morali plačati banki. Kar začnite seštevati zneske, ki bi jih plačali za odobritev limita, morebitno zavarovanje limita in še obresti. 

V kolikor še vedno kolebate, kako privarčevati dovolj, da boste lahko uresničili svoje želje, morate nekje začeti. Če ste že izbrali in izkoristili limit, ga morate enkrat začeti odplačevati. Začnite zdaj!

V knjigi Denar - Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vas čaka kup koristnih napotkov, s katerimi boste zagotovo prihranili veliko več kot stane knjiga. Če jih boste uporabili, seveda, zato vam priporočam knjigo in sledenje napotkom iz nje. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

3 comments
Add Your Reply