Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
začnite varčevati

Kako začeti varčevati

Sploh želite varčevati za varno prihodnost?

Preden začnete razmišljati o varčevanju, si lahko postavite nekaj dobrih vprašanj.To so tista "tečna" vprašanja, ki pa znova in znova presenečajo s svojimi odgovori. Še zlasti takrat, ko o njih razmislite in jih vzamete kot vodnike do razreševanja težav.

V kolikor z varčevanjem odlašate, si najprej odgovorite na nekaj preprostih vprašanj: 

  • Menite, da se splača varčevati? 
  • Se bojite, da vam bodo banke, zavarovalnice, država, inflacija in bog ve kdo še vse pokradli?
  • Mislite, da ne morete nič privarčevati, ker imate morda majhne dohodke in komaj shajate skozi mesec?
  • Raje danes na kartico ali s kreditom nekaj kupite kot se naučite privarčevati in kupiti z lastnim denarjem?
  • Zakaj bi že varčeval-a?

Bodite pozorni na odgovore, kajti v njih se skriva bolj koristen odgovor od le preprostega "da" ali "ne". Zelo verjetno boste v njih med drugim odkrili svoja trdno ukoreninjena prepričanja. 

Prepričanja, ko se osredotočate na opravičevanje, zakaj ne počnete nečesa, kar bi bilo dobro za vas, imenujem omejujoča prepričanja. Kot že samo ime pove, vas omejujejo na vaši poti do sreče. 

V kolikor jih imate, potrebujete močno in iskreno željo, da jih premagate. Če jo imate, vam zlahka pomagam. V kolikor ne želite ničesar privarčevati ali spremeniti, tega ne želite in pika. Verjetno zato tega prispevka ne boste niti prebrali do konca. 

Pogosto vprašanje 

Ljudje me pogosto vprašajo, kako začeti varčevati. Mnogi pred tem pojasnjujejo, da imajo nizke oz. skromne dohodke, drugi preprosto porabijo več kot si lahko privoščijo s svojo plačo ali pokojnino. 

V tem trenutku ni pomembno, v kakšni situaciji se nahajate, kajti varčevati lahko začne prav vsak. Seveda, z omejitvijo. Če zaslužite povprečno slovensko plačo in razmišljate o "tistih milijonih", boste rekli, da "se ne da". 

Najlažje je začeti varčevati takoj

Lahko vam dam preprost nasvet, kakršnih kar mrgoli v knjigi o denarju.

Imate otroka ali vnuka ali ste na "ti" s sosedovim Mihcem ali Špelco? Stopite do sosednje sobe ali do soseda. Takoj zdaj prosite svojega otroka ali vnuka ali sosedovega nadobudneža, naj vam za dan ali dva posodi svoj šparovček. 

Vam je rekel: "Ne?". Čestitam! Pravkar saj ste od svojega potomca ali sosedovega otroka naučili nekaj pomembnega o denarju. Vaš otrok ali vnuk se zaveda vrednosti privarčevanega. Bodite modri in se učite od njega.

Najbolje je začeti varčevati takoj zdaj dokler imate še voljo. Namesto šparovčka lahko vzamete kuverto, škatlo, kozarec ali prazno denarnico. Ja, popolnoma resno mislim. Za hip nehajte brati ta članek, pojdite od računalnika ali telefona, poiščite nekaj od predlaganega in tja položite 1€. Izberete lahko tudi več 10€, 50 €, 100€ ali več.

Če pa resnično nimate in ne zmorete, poiščite vsaj 0,01 €. Prepričana sem, da zmorete najti vsaj nekaj kovancev. Od partnerja, staršev, otroka ali vnuka si denarja v tem trenutku ne smete sposoditi. Govoriva namreč o varčevanju in ne o zadolževanju. 

V trenutku, ko jih položite na posebno mesto, skupaj z odločitvijo, da boste ta denar prihranili ne glede na okoliščine, ste začeli varčevati. Ste naredili kot sem vam priporočila? Čestitam! 

Naslednji namig

V kolikor čakate na naslednji namig, vam povem, da se vam ne splača. Spadate med tiste, ki radi odlašajo. Prepričana sem, da vam ta navada ne koristi, zato imate še vedno možnost, da preberete zadnjih nekaj odstavkov in naredite kot sem predlagala.

Veliko več namigov in usmeritev, kaj storite v različnih situacijah, povezanih z denarjem, boste pod mojim mentorstvom spoznali na tečaju, ki govori o denarju, o potrošnji, o željah, o potrebah in učinkovitem finančnem načrtu, ki se ga boste lahko držali do pike

Pomembno!
Tečaj ni primeren za ljudi, ki so vajeni na veliko jamrati in niso pripravljeni narediti ničesar, da se njihova situacija izboljša. Namenjen je ljudem, ki želijo narediti preboj, čeprav morda danes še ne vedo kako ali do sedaj niso imeli poguma, da bi to storili v preteklosti.  

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

3 comments
Add Your Reply