Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Življenjsko poslanstvo

Kako najti življenjsko poslanstvo

Kako najti življenjsko poslanstvo

Življenjsko poslanstvo je vredno najti še preden si zastavite želje in cilje, ki bi jih radi uresničili. Z vprašanjem, kaj je "moje življenjsko poslanstvo", se ukvarjajo mnogi ljudje. 

Čutijo, da bi morali narediti nekaj velikega v življenju, vendar nikakor ne najdejo odgovora, kakšen je njihov posebni prispevek v našem svetu. Če se tudi vi sprašujete o svojem poslanstvu, ga boste morda danes našli.

Diltzova piramida in življenjsko poslanstvo

Eno od orodij, ki jih lahko uporabite za prepoznavanje svojega življenjskega poslanstva, je Diltzova piramida.  Z njeno pomočjo se vprašate glede svojega okolja, vedenja, sposobnosti, prepričanj in identitete vse do trenutka, se začnete zavedati svojega poslanstva.

Uporabna je takrat, ko želite nekaj v svojem življenju analizirati in razumeti. Pa tudi takrat, ko se znajdete pred kakršno koli težavo, ki jo želite razrešiti. S pomočjo Diltzove piramide hitro najdete odgovore, kaj se v resnici dogaja v vašem življenju in kaj vam je storiti.

Življenjsko poslanstvo v 6 korakih

Verjetno ste že ugotovili, da sem vedno znova navdušena nad zadevami, kjer je mogoče tako težave kot rešitve razdeliti na več korakov. Takšen način zmanjša preobremenjenost, dodaja jasnost in prinaša želene rezultate.

Navedla bom nekaj tipičnih vprašanj, ki sem jih povzela po Diltzu in si jih lahko postavite tudi vi ob iskanju svojega poslanstva.

Kaj imate in kakšno je vaše okolje?

Karkoli želite razumeti in spremeniti, je najbolje začeti opazovati tako, da si iskreno ogledate trenutno situacijo, v kateri se nahajate. Iskreno poglejte nase, na to, kar ste do sedaj ustvarili v svojem življenju in na okolje, v katerem se nahajate.

Morda vam bo všeč, kar boste ugotovili. Morda vam ne bo. Za začetek to sploh ni pomembno. Pomembno je, da ste iskreni in si priznate, karkoli že boste odkrili. Že odkrit pogled na sebe in okolje vam lahko pove v kolikšni meri lahko uspete, kjer se gibljete.

Kaj počnete?

Tisto, kar ste do danes ustvarili, je posledica vaših preteklih aktivnosti. Tisto, kar še boste, bo posledica prihodnjih. Ljudje veliko zadev počnemo nagonsko in to vprašanje je pomembno, ko želite ozavestiti svoje početje.

Osredotočite se na vse svoje aktivnosti. Kaj in na kakšen način počnete v življenju? Saj ni pomembno, ali gre za zasebno ali poklicno življenje. Pomembno je, da opazite v kaj vlagate svoj čas in energijo.

O čem in na kakšen način se odločate?

Vsaka vaša aktivnost in odločitev je povezana s tem, kako se vam godi v življenju. Morda boste rekli, da na nekatere zadeve nimate vpliva. Tudi to je odločitev, ki ste jo sprejeli. Odločili ste se, da na nekaj ne boste vplivali in v redu je tako, če vam ustreza.

Odločate se glede svoje prehrane, obleke, zdravja, gibanja, otrok, partnerja, staršev, poklica, denarja in še marsičesa. Vaše odločitve pomembno vplivajo na vaše življenje in se prepletajo z življenji drugih ljudi.

Ko boste razmišljali o tem, kako izbirate svoje odločitve, se vprašajte zakaj ste se tako odločili v preteklosti. Premislite ali bi se in zakaj bi se morda enako ali drugače odločili danes.

V kaj verjamete?

Vsak človek v sebi nosi svoja prepričanja. Morda verjamete, da ste se rodili v določenih okoliščinah, ki jih ni mogoče spremeniti. To je vaše prepričanje, ki ga je potrebno spremeniti, če želite živeti drugače kot do sedaj.

Mnogokrat opažam, da ljudje svojega življenjskega poslanstva ne najdejo in ne morejo zaživeti, ker so se zapletli v mrežo prepričanj, ki jim ne koristijo. Šele tedaj, ko začnejo verjeti nekaj drugega, lahko sprostijo miselno blokado in se razvijajo dalje.

Kdo ste?

Le redki ljudje se zavedajo kdo so v resnici. Če želite najti svoje življenjsko poslanstvo, je zavedanje sebe pomemben korak na poti proti njemu. Verjetno boste najprej pomislili na svoje ime, emšo, zakonski stan, poklic in podobno.

V resnici so to samo neke nalepke, ki ste si jih nadeli sami ali vam jih je vsilila družba. Na tem mestu si morate priznati kdo ste v resnici takrat, ko vas nihče ne vidi in ste pristni do sebe. Odgovor se skriva v vaših najvišjih vrednotah in zavedanju sebe.

Kakšno je vaše življenjsko poslanstvo?

Šele, ko poznate odgovore na vsa prejšnja vprašanja, ste blizu odgovora na dilemo kakšno je vaše življenjsko poslanstvo. Le-to vedno nosi oseben pečat. Nihče drug na svetu nima enakega kot vi, zato mora temeljiti na vaših vrednotah in pozitivnih prepričanjih.

Morda svoje življenjsko poslanstvo poznate in po njem hrepenite, vendar ga ne znate zaživeti. Za vas imam dodaten namig. Začnite si postavljati zadnje vprašanje in zatem potujte proti prvemu vprašanju. Pri tem si po zapisanem zaporedju odgovorite na prav vsa zastavljena vprašanja.

Zanima me, v kolikšni meri že živite svoje življenjsko poslanstvo. V komentarju spodaj mi povejte, ali ste svoje poslanstvo že našli in v kolikšni meri ste ga že začeli uresničevati.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

4 comments
Add Your Reply