Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Internet in internetni kriminal

Internet in delovanje na internetu

Internet in delovanje na internetu

Internet ponuja mnoge možnosti tako v zasebnem kot poklicnem življenju. Odgovoren je za spremembo komunikacije, druženja, predstavitve, navezovanja stikov, ...  

V svoji knjigi Denar – Kako se znebiti dolgov in začeti varčevati sem opisala mnogo načinov, kako lahko prav vsakdo med nami zasluži nekaj dodatnega denarja ob službi. Izpustila pa sem pomemben del. Tisti, ki ga mnogi imenujejo zaslužek preko interneta.

V današnjih časih si skorajda ne znamo predstavljati življenja brez računalnika, mobilnega telefona. Da bi se odrekli internetni povezavi? Za večino od nas bi to pomenilo polom. Tudi zame. Skoraj vse moje poslovanje poteka preko interneta, telefona in Skype.

Zelo dolgo sem premišljevala, kako naj začnem opisovati svoje ugotovitve. Po mojem mnenju je ena najpomembnejših zadev, da se pred vstopom v poslovni svet začnete zavedati širine svoje odločitve.

Ne vem, kako pogosto uporabljate internet. Niti, koliko objav pošljete na splet vsak dan. Ko boste začeli uporabljati internet večkrat ali celo vsak dan, se zavedajte, da vaše objave ostanejo zapisane za vedno. Do njih pa bo imel dostop marsikdo.

Za večino ljudi si boste želeli, da dostopajo do njih. Za druge bi si želeli, da jih nikoli ne bi opazili. Zato vam danes opišem nekaj mojih osebnih pogledov in pravil, ko se pojavim v novi vlogi, podobi ali dejavnosti.

Internet in internetni kriminal

Internet nam je omogočil nov način dela. Pojavila se je možnost za reden ali dodaten zaslužek s pomočjo dejavnosti, ki jo opravljamo preko njega. Pri tem na vas prežijo mnoge nevarnosti in prevare. Obstaja ogromno kriminalnih združb, ki se ukvarjajo z nezakonitimi dejavnostmi.

Naj navržem le nekaj kriminalnih dejanj, ki vam lahko kratijo vaš spanec. Lahko vam ukradejo vašo kreditno kartico, vdrejo v bančni račun ali v vašo e-pošto. Lahko vam celo ukradejo identiteto. Dodam še ne tako hudo, a vendarle nepotrebno. S sladkimi besedami in preizkušenimi tehnikami vam lahko prodajo marsikaj, česar ne potrebujete ali morda niti ne boste prejeli.

Moje osnovno pravilo pri tovrstnih zadevah je preprosto: »Če je nekaj prelepo, da bi bilo res, potem verjetno tudi je.«. Kljub temu, da je včasih mogoče najti med tovrstnimi ponudbami zelo dobre storitve in izdelke, se jim v celoti izognem.

Na Facebooku vas verjetno (podobno kot mene) nadlegujejo praviloma privlačni moški in ženske, ki so »presrečni, da so vas odkrili«. Predvidevam, da poznate zgodbe o ameriških vojakih, užaloščenih vdovcih z otroki in brhkih lepoticah. Vsi pa iščejo prav nekoga kot ste vi. Sama vse tovrstne povezave zavrnem. Enako priporočam tudi vam.

Internet in njegove prednosti

Seveda obstajajo tudi druge plati interneta. To so tiste, ki vas razveseljujejo. Takšno je prijateljevanje na Facebooku in drugih družabnih omrežjih. Obstajajo mnoge, ki vam omogočajo internetno poslovanje.

Z razvojem interneta smo ljudje dobili lepe možnosti. Z lahkoto se povežemo s svojimi domačimi, prijatelji, sorodniki in drugimi zanimivimi ljudmi z vsega sveta. Daljava zdaj ni več razlog, da ne bi ostali v stikih. Prav stiki in odnosi z drugimi pa nas bogatijo.

V kolikor želite nekomu, poslati nekaj, kar ne spada v javnost, vam priporočam, da tega ne storite na družabnih omrežjih. Raje uporabite elektronsko pošto. Resda se vse pogosteje dogaja, da tudi vanjo lahko kdo vdre. A po mojih opažanjih, je verjetnost, da se vam bo to zgodilo v tem času še vedno relativno majhna.

Moja pravila na internetu

Z ljudmi na internetu se pogovarjam že od leta 2000. To je nekaj let pred ustanovitvijo Facebooka, danes verjetno najbolj znanega in razširjenega družabnega omrežja.

Verjamem, da bodo naslednje besede odveč, a vam želim povedati o svojih pravilih, ki se držim sama pri komunikaciji na internetu.

Internet in moja pravila:
 • Čas, ki ga preživim na družabnih omrežjih, vnaprej načrtujem. Praviloma omejim svojo prisotnost na eno uro ali dve dnevno za vsa družabna omrežja in vse profile.
 • Lahko se zgodi, da me kdaj unese in se zaklepetam s kakšno zanimivo osebo. Pazim, da je to prej izjema kot pravilo. 
 • Internet uporabljam skoraj izključno v poslovne namene. Zato so vsebine, ki jih delim, povezane z mojim poslovnim delovanjem.
 • Moje delo je povezano z ljudmi in načini, kako lepše živeti. Če lahko kratko in hitro pomagam ali namignem na rešitev, to storim.
 • Za vse zadeve, kjer je potrebno več mojega znanja, časa in koncentracije, je na voljo posvet ali tečaj, kjer se lahko oseba nauči rešiti svoj problem za vedno.
 • Na svojih profilih delim čim manj zadev iz svojega zasebnega življenja. Prav te praviloma prinesejo večjo prepoznavnost. Pa tudi povezanost z drugimi ljudmi in posledično večji ter hitrejši poslovni uspeh. Zame uspeh na takšen način nima vrednosti. 
 • Včasih dodam fotografijo našega Miška (kužka) ali Pike (muce) ali kakšno modro misel. Če imate kaj podobnega, delite, ker jih imajo ljudje zelo radi. 
 • Nikakor ne delim intimnih zadev ali slik sina, staršev, nečakinje ali koga drugega, ki je z menoj zasebno povezan. Če želijo, naj sami objavijo svoje intimne zadeve. Jaz pri tem ne bom sodelovala, razen v primeru, če bi me prosili za objavo.
 • Večina mojih objav je dobronamerna, poučna ali zanimiva na drug način.
 • Le redko objavim nekaj, s čimer izzivam šok ali večje presenečenje pri ljudeh.
 • Moje osnovno in najpomembnejše vodilo pri objavi je zelo preprosto. Delim le tisto, kar lahko prebere ves svet. Če bi me nekaj lahko kdaj kasneje spravilo v zadrego ali ne bi odrazilo tistega, kar sem v resnici, tega ne objavim, pa čeprav je aktualno in bi lahko šlo za "viralno objavo".

Morda vam vsa pravila za moje objave ne bodo všeč, niti se ne boste strinjali z njimi. Vedite, da vam ničesar ne vsiljujem. Sicer pa … Ne bi prispeli do te točke, če bi čutili, da vam, kajne?

Najpomembnejše vprašanje

Preden se začnete pojavljati na spletu v poslovne namene, vam toplo priporočam, da si postavite svoja pravila. Predvsem si postavite naslednji dve vprašanji: 

 • Kaj si želite objaviti? Se boste po objavi počutili dobro še čez 10, 20, 30 ali 50 let?
 • Zdi se, da bodo naše objave brali tudi naši vnuki in njihovi nasledniki. Boste ponosni nase in si želite, da sporočilo preberejo vnuki, pravnuki in njihovi prijatelji ali pa morda "mali zeleni"?


V komentarju spodaj mi povejte, kako dobro se počutite, ko nekaj objavite na internetu. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Leave a Comment:

3 comments
Add Your Reply