Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
Primer - hramba računov

Hramba računov – koliko časa hraniti račune

Hramba računov 

Urejene finance so resna reč, ki vas med drugim obvarujejo pred resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

V kolikor računa ne plačate, podjetja običajno najprej pošljejo opomin. V kolikor po njem računa še vedno ne plačate, običajno prejmete še izvršbo. Zamuda in izterjava zahtevata tudi plačilo stroškov obresti, sodne takse, pravne službe in še kaj.

Finančna varnost je povezana z nekaj opravili, ki jih morate opraviti vsak mesec (npr. vodenje mesečnega proračuna). Pri tem ni dovolj, da vrednost računa vpišete v mesečni proračun in ga plačate. Račune vam svetujem tudi hraniti.

Naj vam najprej postavim dve zelo pomembni vprašanji.

 • Kolikokrat ste se vprašali, koliko časa hraniti račune, da boste vedno imeli pri roki dokazila o računu in plačilu?  
 • Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je kakšno podjetje ali banka terjala za nekaj, kar ste plačali, pa niste imeli v roki dokazila, kolikšen znesek je pisal na računu in kdaj ste račun plačali?

Imejte v mislih, da je poleg računov, izpiskov, dokazil o plačilu, potrebno hraniti tudi nekatere druge dokumente. V tem prispevku se bom osredotočila na mesečne obveznosti, da boste natančno vedeli, koliko časa je potrebno hraniti račune.

Hramba računov

Nekateri ljudje so redoljubni in z neverjetno natančnostjo hranijo vrsto dokumentov zelo dolgo časa. Drugi prejeti račun še isti dan vržejo v koš za smeti. Ta članek je namenjen vam, da ne boste nikoli več v dvomu, koliko časa hraniti račune, ki jih prejmete iz meseca v mesec.

Imejte v mislih, da so hramba računov in zastaralni roki tako resna reč, da o njih piše tudi zakon. Za današnji članek sem pobrskala po Obligacijskem zakoniku in podatke podajam neposredno iz njega.  

Zastaralni roki in hramba računov

Zastaralni rok je čas, v katerem lahko neko podjetje ali drug dobavitelj še terja plačilo računa od vas. Po poteku zastaralnega roka pa nihče več ne more terjati plačila. Ko zastaralni rok poteče, lahko račune in potrdila o plačilu uničite.

Zastarani roki so določeni v Obligacijskem zakoniku, in sicer veljajo tri skupine zastaralnih rokov.

 • Zastaralni rok 5 let velja za večino pogodbenih obveznosti (npr. pogodbe o delu, prodajne pogodbe, davčne obveznosti, …)
 • Zastaralni rok 3 leta velja za obveznosti, ki jih plačujete letno ali v krajših časovnih presledkih (občasne terjatve kot so obresti, preživnina ipd.)
 • Zastaralni rok 1 leto velja za večino mesečnih obveznosti. Ker so ti računi najbolj pogosti in zagotovo kakšnega ali celo vse plačujete tudi vi, jih navajam kar kot piše v obligacijskem zakoniku.

Hramba računov in zastaralni rok za večino računov

Večino računov, ki jih mesečno plačujete, spada v zadnjo skupino. To so računi, ki zastarajo v enem letu. Mene je to leto dni begalo, zato vam v nadaljevanju dodam še primer, kaj v praksi pomeni zastaralni rok 1 leto za račun za npr. telefon. Podobno velja za ostale račune. 

Obligacijski zakonik pove, da v enem letu zastarajo:

 1. 1
  terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva;
 2. 2
  terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov;
 3. 3
  terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;
 4. 4
  terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;
 5. 5
  terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;
 6. 6
  terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.

V obligacijskem zakoniku piše še, da zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo. Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo. Brez skrbi - s primerom vam to pojasnim. 

Primer - hramba računov  

V kolikor si še belite glavo, kaj pomeni konkretno zastaralni rok, naj navedem konkreten primer hrambe računa.

Denimo, da ste račun za telefon (ali kateri koli drugi z enoletnim zastaralnim rokom) prejeli 08.08.2019. Rok plačila, zapisan na njem, je 18.08.2019.

Takole boste storili:

 • Račun boste plačali do 18.08.2019.
 • Še namig za prihranek pri stroških: Če odprete trajnik na banki, vam ne bo potrebno skrbeti glede plačila. Ob tem boste prihranili nekaj denarja za vsak račun, saj je provizija za trajnik nižja od tiste na bančnem okencu. Če je podjetje blizu in imate čas, se lahko do njega sprehodite in tam plačate račun brez provizije.
 • Zastaralni rok začne teči 01.01.2020 in se izteče 01.01.2021.
 • To pomeni, da tak račun, ki ste ga prejeli 08.08.2019, lahko vržete v koš oz. uničite šele 01.01.2021.

Hramba ostalih dokumentov

Poleg računov, vsako leto prejmete tudi kakšen drug pomemben dokument. Sem spadajo davčni dokumenti, plačilne liste, potrdila o šolanju, certifikati, garancijski listi, navodila za uporabo aparatov ipd.

Preden jih vržete v smeti, predlagam, da premislite, koliko časa jih je vredno hraniti. Morda kakšnega celo trajno ali vsaj do upokojitve?

Podatki o hrambi računov in rokov zastaranja so povzeti po Obligacijskem zakoniku, ki se nahaja na povezavi tukaj.

Omejitev odgovornosti
Ta članek je napisan izključno z namenom informiranja in ne predstavlja pravnega nasveta. V kolikor ste v dvomu ali potrebujete dodatne informacije, obiščite odvetnika, notarja ali drugega pravnika, ki vam bo dal pravni nasvet.

Več namigov in napotkov za urejene finance poiščite v knjigi DENAR - Kako se znebite dolgov in začnete varčevati. Ob naročilu na povezavi tukaj bo vaša že v naslednjih dneh

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply