Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
1-mesečni finančni izziv

Sprejmete 1-mesečni finančni izziv?

1-mesečni finančni izziv

Ste že kdaj preizkusili 1-mesečni finančni izziv? Običajno se ga ljudje lotevajo v oktobru, mesecu varčevanja, a nič ne de, če se ga še niste lotili. V tem prispevku vam ga bom opisala. 

Pred vami so nove položnice in z njimi nov finančni izziv. Računi prihajajo brez zadržkov in potrebno jih je plačati. In to vsak mesec. Enako se je zgodilo prejšnji mesec. Dogaja se v tem mesecu. Nič drugače ne bo naslednji mesec.

To se v vašem življenju ne bo spremenilo. Razen, če se boste odselili na nenaseljen samotni otok, kjer boste za vse svoje potrebe poskrbeli sami.

1-mesečni finančni izziv za zadolžene in "svobodne"

Seveda se s tem ne obremenjujete, če niste zadolženi. Če pa ste, vam predlagam način, da se izvijete iz dolgov. Roko na srce, prepričana sem, da vam bo koristilo tudi, če želite karkoli privarčevati ali razmišljate kje bi našli denar za vaše investicije.

Vedno obstaja možnost, da vzamete zadeve v svoje roke. Verjamem, da ste se z rednimi mesečnimi računi že sprijaznili. Elektriko je potrebno plačati, če imate denar ali ne. Prav tako kurjavo, komunalne stroške, pa še kakšnega bi lahko dodala med potrebe.

Te verjetno plačujete preko banke ali pošte. Ampak, morda se še vedno sprašujete, ali lahko naredite karkoli, da bi začeli ostale svoje obveznosti plačevati z lastno gotovino.

Zakaj sem poudarila z »lastno«? Zato, ker se še vedno mnogo Slovencev odloča za limit in druge obveznosti pri banki, si izposoja pri starših, prijateljih ali drugih ljudeh.

1-mesečni finančni izziv

Želim vas izzvati in spraviti iz cone udobja, če ste se v njej že »zabubili«. Moj predlog je, da se danes odločite in sprejmete 1-mesečni finančni izziv. Z njim se odločite, da boste mesec dni vse svoje obveznosti plačevali v gotovini.  

Ne govorim o plačevanju položnic, kjer je veliko lažje in ceneje, če jih plačujete preko bančnega trajnika. Če jih še plačujete s položnico na banki ali pošti, si odprite trajnik in znižajte stroške provizije.

Danes govorim o zadevah, ki jih vsakodnevno prinašate iz trgovine ali jih plačujete s kreditnimi karticami. Mednje spada hrana in vse drugo, kar nujno potrebujete za preživetje, pa tudi vse tisto, kar si privoščite kot svoje želje.

O razliki med potrebami in željami si lahko preberete v moji knjigi o denarju. Verjetno boste presenečeni, ko boste ugotovili, da potrebujete le malo zadev in koliko je takšnih, pri katerih bi zlahka prihranili veliko težko prisluženega denarja.

Kako deluje 1-mesečni finančni izziv

Najprej si naredite mesečni proračun kot sem ga pojasnila v knjigi Denar – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati. Če ste izbrali tečaj z istim imenom, uporabite predlogo, ki ste jo prejeli v tečaju.

Nato vzemite nekaj kuvert in v vsako položite toliko denarja kot ste načrtovali, da boste porabili v naslednjem mesecu dni. Predvsem bodite pozorni na tiste, kjer vas hitro zanese in zanje potrošite več kot načrtujete.

Kadar greste v trgovino, plačujte z denarjem iz kuverte ali položite gotovino v denarnico in jo uporabite na blagajni. Opazili boste, da »malce boli«, ko morate iz rok dati nekaj, kar lahko otipljete. Veliko bolj kot v primeru, ko pokažete kreditno kartico.

Običajno se zgodi, da ljudje začnejo malce bolj premišljevati, ali nekaj resnično potrebujejo. Če ste še zadolženi, bi se moralo zgoditi tudi vam. Ali pa, če si resnično od srca nekaj želite, pa si danes še ne morete privoščiti.

1-mesečni finančni izziv bo trajal samo en mesec

Prisilite se, da samo en mesec plačujete z gotovino. Ob koncu meseca preverite, kaj se je zgodilo z vašo porabo. Kajti gotovina, v nasprotju z negotovinskimi plačili, omogoča samo toliko nakupov kot jih vaša plača ali pokojnina dovoli.

V kolikor boste 1-mesečni finančni izziv vzeli za svojega, boste zelo verjetno ugotovili, da vam je ob koncu meseca ostalo še nekaj dodatnega denarja.  Tega nikar ne potrošite za nekaj, česar ne potrebujete.

Raje ga prihranite in ga položite na tisti del, ki je namenjen varčevanju. Ali pa investirajte v nekaj, kar vam bo z leti prineslo lepe obresti oz. druge nagrade. Svoj denar lahko zelo dobro oplemenitite, če se enkrat za vselej naučite ravnati z njim.

Predlagala sem vam samo 1-mesečni finančni izziv. Kaj menite, kaj se bo zgodilo v vašem življenju, če se po mesecu dni odločite, da ga ponovite? Pa mesec zatem? Vsakokrat samo za en mesec?

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply