Osebna in poslovna rast
Povej naprej!
sodobno potrošništvo

Potrošništvo in kako se mu upreti

Potrošništvo - se mu znate upreti

Potrošništvo vodi v zadolženost. V današnjem času velja za normalen fenomen, ki ga poznamo prav vsi.

V središču dogajanja je potrošnik - tisti, ki ima čas in denar (ali na voljo izposojen denar). Troši v okviru (še pogosteje preko) svojih finančnih zmožnosti. S tem poganja mogočen stroj ponudbe in kupovanja.

Potrošništvo lahko razdelite na dva dela. Prvo je potrošnja, kjer za svoj denar kupite najnujnejše. Sama temu pravim, zadovoljite svoje potrebe. Drugi del, ki ga s potrošništvom večkrat enačimo, pa je nakupovanje želja. Včasih tudi nakupovanje zaradi nakupovanja, ki se rado druži z odvisnostjo od nakupovanja.

Potrošništvo potreb

V knjigi o denarju opisujem, da ima vsakdo vrsto potreb. Med njimi so npr. hrana, pijača, obleka, streha nad glavo. Te spadajo med »prave« oz. nujne potrebe. Morate jih zadovoljiti, saj brez njih ni mogoče preživeti.

Kadarkoli se v trgovino odpravite, ker boste kupili hlebec kruha ali druga živila, da se boste do sitega najedli, seveda ne morete govoriti o potrošništvu, ki bi se mu bilo potrebno izogniti. Živila preprosto potrebujete za preživetje.

Potrošništvo želja

Ljudje, ki me sprašujejo po nasvetu, kako se izogniti potrošništvu, imajo drugačen problem. Kadarkoli zaidejo v trgovino, potrošijo preveč denarja. Saj verjetno poznate tudi vi. Na listku sta kruh in mleko, domov pa prinesete še vrsto drugega, česar praviloma ne potrebujete.

V današnjem svetu se že zjutraj zbudite v svet oglaševanja in reklam. Prelistate jutranji časopis ali novice na internetu. Stavim, da opazite nešteto reklam. Morda ste imuni nanje in jih sploh ne opazite več. Drugače. Mislite, da jih ne opazite, a se slike in sporočila z njih vtisnejo v vaš spomin.

Na poti v službo opazite vrsto oglaševalskih panojev, se sprehodite mimo čudovito urejenih izložb ali se morda že tedaj s prijateljico pogovorita o tistih novih čevljih, parfumu, torbici ali nečem, kar je hit zadnje mode. Seveda morate tisto nujno imeti, ker vam daje občutek vrednosti. Pa res?

Potrošništvo vzpodbujajo možgani

Ujeli ste se v potrošniški svet. Čeprav do tega trenutka še niste ničesar potrošili, ste tako navdušeni, da možgani to sprejmejo kot vzpodbuden impulz. Saj veste, da je glavna naloga možganov, da vas varujejo pred nesrečo in vam ponudijo čim več izkušenj, ob katerih oživite?

No, vaši možgani so zaznali, da vas nekaj veseli. Namenoma ali ne, se boste slej kot prej znašli pred tisto izložbo ali trgovino. Občudovali boste stvar, ki je še nimate. Če imate denar ali ne (si ga boste morali sposoditi), boste našli način, da tisto kupite.

Ali vas bo zatem bolela glava, ker ne boste mogli odplačati dolga na kreditni kartici, vse bolj lezli v negativno stanje na računu ali morali celo vzeti kredit, da boste nekaj dolga odplačali, se zdi v tistem trenutku povsem nepomembno.

Možgani pravijo, da ste na varnem, ker ste srečni in morate srečni ostati. Zato vsakokrat, ko si nečesa ne morete privoščiti, najdete izgovor in razumski razlog, kako in zakaj si lahko izpolnite željo.

Kajti možgani so pozabili, kako vas je bolela glava po zadnjem nakupu. Vedo, da ste zdaj srečni in to je vse, kar šteje.

Četudi si morda lahko privoščite skoraj karkoli, a kupite zato, ker imate slab dan in se želite pocrkljati, bo občutek sreče minil, ko boste prinesli tisto reč domov. Vaši problemi so globlji in srečni boste šele, ko se boste lotili razreševanja pravega problema.

Kreditne kartice vodijo v potrošništvo

Kreditne kartice vzpodbujajo potrošništvo in pika. Ne bom rekla, da so kreditne kartice slaba reč. V premišljenih rokah so lahko dobro orodje, ko vam ni potrebno naokoli tekati z gotovino, pač pa uporabite kartico, ko ste odločeni za nakup.

Težava, zaradi katere v knjigi pravim, da vrnite kreditne kartice, je povezana z nepremišljenim nakupovanjem in potrošnjo. Večina ljudi, ki jih poznam, ne zmore premišljenih in načrtovanih nakupov. Kreditne kartice so jim v potuho, saj so njihov zvesti spremljevalec, ko tonejo v dolgove.

Vem, kako dober občutek je, ko greste v trgovino, povlečete iz denarnice kreditno kartico in se nasmejite novi, najboljši stvari, kar ste jih v življenju kupili. Nič drugačna nisem od vas. Nakupovanje dobro dene in pika.

Redko je terapija tako prijetna kot prav »privoščil-a si bom«, kajti pri terapevtu, svetovalcu, mentorju, morate delati. Se soočati s svojimi demoni in sodelovati pri iskanju najboljših rešitev, da se jih boste znebili. Z nakupom pa postanete dobre volje v hipu.  

Bolje se je vprašati, kakšna je cena za nepremišljen nakup. Pa ne le tista, ki piše na izdelku ali storitvi. Kolikšna je cena v obliki duševnega nemira, razočaranja, glavobola, depresije in prepirov v družini? Te ne boste mogli izmeriti, ampak jo slej kot prej plačate, če kupujete brez pozitivnega stanja na računu.

Zajezite potrošništvo

Poraja se vprašanje, kako se izogniti potrošništvu. Veste, da so preproste stvari najboljše? Tudi za izogibanje potrošništvu obstaja zelo preprost nasvet. "Izognite se reklamam in trgovinam."

Ker je najbolj preprosto najtežje, navajam še nekaj dobrih idej:

  • Naredite mesečni proračun in se ga držite kot pijan plota. 
  • Ne listajte reklamnih letakov.
  • Ne klikajte na reklame.
  • Če je mogoče, pojdite v službo, na sprehod ali drugam po poti, kjer ni izložb ali pa jih je manj.
  • Prosite partnerja ali starše, da nadzorujejo vašo porabo.
  • Naučite se ravnati z denarjem, ugotovite, kje se nahajajo vaše pasti potrošništva in jih odstranite še danes. 

Garantiram vam, da se vam bo vsakdo, ki bi vam lahko pomagal urediti osebne finance, zdel drag, nepotreben in celo odvečen. Kajti vaši možgani se upirajo spremembi in pred takšno osebo vas svarijo kot pred hudo grožnjo.

Četudi bi bilo za vas dobro, boste našli izgovor, zakaj si nasveta ne morete privoščiti, tečaja ne morete izbrati ali si ne morete kupiti knjige o denarju.

Kajti, za toliko kot stane knjiga, ki vas nauči kako do urejenih osebnih financ in s tem miru v sebi za vse življenje, boste v akcijski ponudbi zlahka našli novo obleko ali torbico, morda čevlje, ki jih boste ob koncu sezone ali že po enem nošenju odvrgli.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Uredite osebne finance

Knjiga DENAR – Kako se znebite dolgov in začnete varčevati vsebuje praktične napotke za ravnanje z denarjem, kako se znebiti dolgov, ustvariti prihranke za preživetje v času krize in začeti varčevati za varno prihodnost.

Moji klienti, ki so sledili povsem enakim napotkom, so letno dodatno prihranili od 200€ do 4.500€.

PREBERITE VEČ!

Leave a Comment: